מסתורי השלג: העובדות המפתיעות על הפתיתים הלבנים
1. יש לבן ויש לבן
למרות שאנו מכירים אותו כ"חומר הלבן", שלג הוא למעשה שקוף. הצבע הלבן שאנו רואים הוא תוצאה של האופן שבו האור מגיב עם פתיתי השלג. כאשר האור פוגע בשלג, הוא מפוזר לכל הכיוונים בגלל המבנה הרב-צדדי של הפתית, וכך נוצר מראה לבן. עם זאת, שלג יכול להופיע גם בצבעים אחרים. אבק, זיהום אוייר יכולים לגרום לשלג להיראות שחור, כתום או כחול. תופעה מעניינת במיוחד היא "שלג אבטיח" ורוד, שנפוץ באזורים הקוטביים או בגבהים של 3,000–3,600 מטר.
2. בסיס גרעיני
פתיתי שלג נוצרים סביב חלקיק יחיד, כמו גרגר אבק או אבקה. תהליך זה שונה מגשם קפוא או ברד, הנוצרים מטיפות גשם קפואות שאוספות מים כשהן נופלות. ניתן לזהות את החלקיק המקורי באמצעות מיקרוסקופ.
3. שקט, שלג יורד
שלג טרי סופג גלי קול, ולכן לאחר סופת שלגים ישנה תחושה של שקט. עם זאת, כאשר השלג נמס וקופא מחדש, הקרח יכול להחזיר גלי קול, ולגרום לצלילים להדהד רחוק יותר.
4. קר מבחוץ חם בפנים
שלג מורכב מ-90% עד 95% אוויר כלוא, מה שהופך אותו למבודד מצוין. זו הסיבה שבעלי חיים רבים מתחפרים בשלג במהלך החורף כדי לשמור על חום. איגלו, המחוממים רק מחום גוף, יכולים להיות חמים בעשרות מעלות יותר מבחוץ.
5. שלג בוא
פתיתי שלג יכולים ליפול במהירות של 1 עד 14 קמ"ש, תלוי בתנאי הסביבה. פתיתי שלג שאוספים מים במהלך הנפילה וכיוון הרוח יכולים להגביר את מהירות הנפילה. לפתית שלג לוקח בערך שעה לעבור מהענן לקרקע.
6. התחממות גלובלית
לשלג תפקיד חשוב במחזור העונות של כדור הארץ, במיוחד בחצי הכדור הצפוני. שלג לבן מחזיר את אור השמש לחלל, ומונע מהאדמה לספוג יותר מדי אנרגיה. השלג משפיע על דפוסי חימום וקירור של כדור הארץ יותר מכל תכונה אחרת של פני השטח.
7. איזה פחד
יש גם אנשים שפוחדים משלג, התופעה מוכרת בשם: כיונופוביה, או פחד משלג, ("כיונו" שלג) ו"פוביה" פחד). פחד זה הוא פחד לא רציונלי משלג, ולעתים קרובות נובע מאירועים הקשורים לשלג, כמו תאונת מזחלת או פגיעה מכדור שלג. אנשים הסובלים מכיונופוביה עלולים לחוות תסמינים כמו זיעה קרה והתקפי חרדה כשהם נחשפים לשלג או למחשבה על שלג.
8. שלג בחלל
בחלל אין שלג כמו בכדור הארץ, אבל יש קריסטלי קרח מדהימים שנוצרים מקור וחומרים כמו מים ומתאן על ירחים, שביטים וטבעות. הם נוצרים כשחומרים קפואים מתעבים בחום נמוך מאוד, ומדביקים לפני שטח של גופים שמימיים – אין "ירידה" כמו בכדור הארץ. במקום זאת, הם צפים או נצמדים בגלל כבידה חלשה, ומאפשרים למדענים ללמוד על היקום. זה לא שלג רך, אבל זה מבריק ומספר סודות על החלל הרחוק!
9. למכור קרח לאסקימואים
יש מיתוס מדעי-תרבותי שטוען שלאסקימואים, עם מאזור הארקטי, יש 100 מילים או יותר לתאר שלג, בגלל הסביבה הקרה שלהם. אבל מחקרים מראים שזה לא נכון – יש להם כמה מונחים מדויקים, כמו "qanik" לשלג נמס או "aput" לשלג טרי, אבל לא כמות כזו גדולה. המיתוס התחיל מחוקר בשם פרנסיס רובינסון, שפירש לא נכון את השפה המורכבת שלהם והוסיף השערות לא מדויקות.
10 . כתר החרמון
למעלה מ-80 מדינות ביניהם ישראל מציעות אתרי סקי בכל הרמות, אשר מתמלאים מדי שנה ב-400 מיליון מבקרים וגולשים, מה שהופך את חופשת הסקי לאחת החופשות הפופולאריות בעולם.
Post Comment