Loading Now

ביקורת חריפה: מדוע אופקים לא נכללת בסיוע? | ומדוע אין ראש קבוע למנהלת תקומה?

ביקורת חריפה: מדוע אופקים לא נכללת בסיוע? | ומדוע אין ראש קבוע למנהלת תקומה?

דו"ח המבקר שפורסם לפני זמן קצר (שני), מתייחס לכך שתושבי אופקים נותרו מחוץ לתוכנית השיקום של חבל התקומה וזאת למרות פניות חוזרות ונשנות ועתירה לבג"ץ. כמו כן עוסק הדו"ח בפרויקט הלאומי לשיקום יישובי עוטף עזה, שפועל בתקציב של 19 מיליארד שקל, אך מתנהל ללא ראש קבוע מאז אוגוסט 2024.
העיר אופקים, שנפגעה באירועי 7 באוקטובר, מתקשה במתן מענה סוציאלי לתושביה גם 16 חודשים לאחר המלחמה – כך עולה מדוח מבקר המדינה שפורסם היום (שני). למרות מעורבותם של משרדי הממשלה הרלוונטיים והסתייעות בגופים פילנתרופיים, תושבי העיר לא זכו למענה מהיר ומעמיק דיו לצרכיהם.
"תקשיבי, המצב שלך חמור, את צריכה דחוף… הדחוף הזה קרה לפני 15 שבועות", מספרת תושבת אופקים בעדות שנגבתה באוגוסט 2024. "כל יום הייתי מחייגת אליהם. כל יום. תקשיבו, אני חייבת. אני חייבת מפגש. אני חייבת עזרה". לדבריה, היא נותרה ללא טיפול במשך חצי שנה.
במאי 2024 הגישה עיריית אופקים עתירה לבג"ץ בדרישה להיכלל במסגרת יישובי חבל התקומה, הזכאים לקבלת סיוע מהמנהלת. העירייה נימקה זאת בהיקף הפגיעה בעיר ב-7 באוקטובר וקרבתה הגיאוגרפית ליישובים הזכאים לסיוע. בעתירה נטען כי תושבי העיר זקוקים בחיי היום-יום למענים שיקומיים כנפגעי פעולות איבה.
בהחלטת הממשלה מאוקטובר 2024 נקבע כי גבולות חבל התקומה יישארו בטווח של עד שבעה ק"מ מגבול רצועת עזה. עם זאת, הוחלט כי בתוך 60 יום יביא ראש הממשלה לאישור הממשלה אזורים נוספים שנפגעו ממתקפת הטרור בדרום הארץ, שיינתן להם מענה בהתאם לצורכיהם. הממשלה גם החליטה לבחון את האפשרות לגרוע כספי פיתוח מתקציב מנהלת תקומה ולהעבירם לצורכי רשויות סמוכות, כגון אופקים ונתיבות.
אולם, מבקר המדינה מצא כי גם בחלוף 60 יום, בתום שנת 2024, טרם ניתן מענה לתושבי עיריית אופקים. המבקר המליץ למשרד ראש הממשלה לוודא כי במסגרת גיבוש החלטת הממשלה בדבר מתן מענה לאזורים נוספים, יינתן מענה גם לעיריית אופקים.
בנוסף, עלה מהדוח כי בשכונת מישור הגפן באופקים, המיגונית שנפגעה באירועי 7 באוקטובר מהווה עדות מתמדת לטראומה. בפגישה עם תושבי השכונה, הם העלו כי החורים במיגונית מהירי וכתמי הדם שנותרו בתוכה מזכירים להם באופן מתמיד את הטראומה שעברו.
המבקר הדגיש כי על משרד ראש הממשלה לוודא שעל אף האתגרים המוניציפליים המשמעותיים העומדים לפתחה של העירייה, בין השאר בעקבות החתימה על הסכמי הגג, העברת המענים תותאם לצרכים שנקבעו בהחלטת הממשלה. זאת כדי להבטיח שיפור בר-קיימה באיכות החיים בעיר בכלל ובשכונת מישור הגפן בפרט, ובכלל זאת לאפשר השקעה במחוללי צמיחה בתחומי החיים שנפגעו באירועי 7 באוקטובר.
מנהלת תקומה ללא מנהל
מנהלת תקומה, הגוף שהוקם על ידי הממשלה לשיקום יישובי עוטף עזה לאחר אירועי 7 באוקטובר, פועלת ללא מנהל קבוע כבר שישה חודשים – כך עולה מדוח מבקר המדינה שפורסם היום (שני). המבקר מצא כי למרות חשיבותה הרבה של המנהלת לשיקום יישובי חבל התקומה, מאז אוגוסט 2024 לא עומד בראשה מנהל קבוע במשרה מלאה שמקדיש את כל זמנו למשימותיה.
הדוח חושף את השתלשלות המשבר הניהולי: באוקטובר 2023, עם הקמת מנהלת תקומה, מינה ראש הממשלה את תא"ל במיל' משה אדרי לראש המנהלת, נוסף על תפקידו כראש הוועדה לאנרגייה אטומית. לאחר שאדרי הביע את רצונו לסיים את תפקידו, הוחלט לקדם את מינויו של האלוף במיל' יפתח רון-טל. אולם בתחילת אוגוסט 2024 פרש אדרי מתפקידו, ובאותה עת פרש גם סגנו.
מאז אוגוסט 2024 מכהן מנכ"ל משרד ראש הממשלה, יוסי שלי, כממלא מקום ראש מנהלת תקומה, נוסף על תפקידו כמנכ"ל המשרד. לאחר שרון-טל הודיע כי הוא מוותר על התפקיד, המשיך שלי לכהן בתפקיד הזמני עד פברואר 2025, אז מונה לשגריר.
במפגשים שקיימו מבקר המדינה וצוות הביקורת עם נציגים מהיישובים שנפגעו באופן הקשה ביותר, העלו הנציגים כי פרישתם של אדרי וסגנו מראשות המנהלת באוגוסט 2024 פגעה באופן ממשי בקידום המשימות המרכזיות. לדבריהם, המצב הקשה על קבלת החלטות דחופות ועל מתן מענים לחסמים שעלו במסגרת עבודות השיקום והקמת מגורי הביניים.
במקביל למשבר הניהולי, התגלה כי משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד הביטחון לא השלימו במשך חודשים ארוכים את עבודת המטה שנועדה להגדיר את גבולות חבל התקומה. כתוצאה מכך נגרם עיכוב בקידום מיזמי הפיתוח בחבל בהיקף של 5 מיליארד שקל. רק בסוף אוקטובר 2024, יותר משישה חודשים לאחר אישור התקציב, התקבלה החלטת הממשלה בנושא. אולם גם אז נקבע כי המנהלת תוכל לפעול לפיתוח החבל רק לאחר חקיקת חוק בעניין – חוק שטרם נחקק נכון לפברואר 2025.
יצוין לחיוב כי במהלך הביקורת ניכר היה שצוותי המנהלת, המונים נכון לפברואר 2025 כ-63 עובדים, פועלים ללא לאות ומתוך תחושת שליחות ציבורית למילוי ייעודם ולסיוע לתושבים שפונו מבתיהם.
מבקר המדינה קורא לזאב אלקין, השר במשרד האוצר האחראי לתחומי הפעילות של מנהלת תקומה, לפעול ללא דיחוי למינוי ראש מנהלת קבוע שיקדיש את מרצו וזמנו לניהול המנהלת לשם שיקום ופיתוח של חבל התקומה.

Read More

Post Comment