פרשת בשלח | מדוע כלל ישראל דומים לסוסי פרעה?
בפרשת השבוע, בשלח, בני ישראל חוצים את ים סוף ואומרים שירה לה'. בין הפסוקים אנו מוצאים התייחסות גם לסוסי פרעה כנאמר ( ט"ו א') "סוס ורכבו רמה בים”. הנה את סוסי פרעה אנו מוצאים גם בשיר השירים שם שלמה המלך ע"ה אומר (א’ ט)’ "לסוסתי ברכבי פרעה דמיתיך רעיתי". והנה יש להקשות: מדוע דימה הקב"ה את כנסת ישראל לסוסי פרעה, ומה הדמיון?
וכך כתב בעל 'קדושת לוי' בפירושו לשיר השירים: כי כל מקום הרוכב מנהיג הסוס, וכאן היה הסוס מנהיג הרוכב לטבוע בים, כן אומר הקדוש ברוך הוא לישראל, כי כל העולמות אני מנהיג, אבל בישראל הם מנהיגים אותי לעשות רצונם, כמו בסוסי פרעה היה הסוס מנהיג הרוכב, כן אני מדמה אותך להיות מנהיג אותי לבטל רצוני ולעשות כרצון ישראל.
נשים במאי זכיין?
האחרונים פירשו את דברי הפסוק הכתוב בפרשתנו (ט"ו כ"א): "ותען להם מרים שירו לה' כי גאה גאה סוס ורוכבו רמה בים", ויש להקשות – מדוע הנשים שרו דווקא על טביעת סוסי פרעה בים, ולא על גאולתן האישית?
ותירצו, שהרי כל מטרת יציאת מצרים הייתה קבלת התורה, כמו שנאמר (שמות ג'): "בהוציאך את העם ממצרים תעבדון את האלקים על ההר הזה". אם כן, הגברים אמרו שירה על הצלתם, משום שהם היו עתידים לקבל את התורה. אך הנשים, שלא קיבלו את התורה באופן ישיר, לא ראו סיבה לשמוח ולומר שירה – שהרי בלי תורה, איזו שמחה ישנה?
אולם כאשר ראו הנשים שסוסי פרעה טבעו בים, התעוררה אצלן שאלה: מדוע נגזר עונש מוות על הסוסים, הרי רק המצרים עצמם רדפו את ישראל? מכאן למדו עיקרון גדול – שמי שמסייע לעושה הרעה נחשב כמי שעשה אותה בעצמו. שהרי הסוסים, שעליהם רכבו המצרים, שימשו ככלי לרדיפה, ולכן גם הם נענשו.
באותו רגע הבינו הנשים שיש להן חלק בתורה, שכן גם הן מסייעות ללומדי התורה. כפי שמבואר בגמרא (ברכות י"ז ע"א, סוטה כ"א): אמר ליה רב לרבי חייא: נשים במאי זכיין? – באקרויי בנייהו לבי כנישתא, ובאתנויי גברייהו בי רבנן, ונטרן לגברייהו עד דאתו מבי רבנן. כלומר, נשים זוכות בשכר לימוד התורה באמצעות תמיכתן בלומדים.
מעתה מתבאר היטב הלשון "ותען להם מרים" – לכאורה, מי שאל שאלה שמרים הייתה צריכה לענות עליה? אלא שהגברים טענו כלפי הנשים שאין להן מקום באמירת השירה, כיון שאינן שייכות לתורה. על כך השיבה להם מרים: "שירו לה'" – גם לנו יש חלק בתורה, וכשם שהסוסים נענשו על סיועם למצרים, כך אנו זוכות בשכר התורה על סיוענו ללומדיה.
ובזה מסבירים המפרשים: הא דכתוב בשיר השירים (א' ט') "לסוסתי ברכבי פרעה דמיתיך רעיתי" דלכאורה קשה מדוע דמתה האשה לסוסי פרעה, מה הדמיון אלא דהכוונה לומר דכמו שסוסי פרעה נחשבו כמו המצריים ממש כיון שסייעו א"כ רעיתי שמסייעת בבית לגדל את הילדים ועוזרת לבעל נחשב לה כמו שלמדה בעצמה.
Post Comment