Loading Now

כפר עַיְתַא א-שַּעַבּ – עדות לנדידת הכהנים אחרי החורבן?

כפר עַיְתַא א-שַּעַבּ – עדות לנדידת הכהנים אחרי החורבן?

בדרום לבנון, על רכס הררי מיוער כקילומטר בלבד מהגבול עם ישראל, שוכן הכפר עייתא א-שעב. עד לפרוץ מלחמת לבנון השנייה ב-2006, מנה הכפר כ-5,000 תושבים, רובם מוסלמים שיעים. אך מה שהופך את היישוב הצנוע הזה למעניין במיוחד הוא הקשר האפשרי שלו לתולדות העם היהודי.
אחד המקורות הבולטים המתארים את גורל משמרות הכהונה אחרי חורבן בית המקדש השני הוא הפיוט “אֵיכָה יָשְׁבָה חֲבַצֶּלֶת הַשָּׁרוֹן” מאת הפייטן הקדום אלעזר בירבי קיליר. בקינה זו מוקדש כל בית לאחת מעשרים וארבע המשמרות, ומתואר לאן היא נדדה.
רבי אלעזר הקליר, פייטן ארץ-ישראלי מהמאות ה-6-7, נחשב לאחד מחשובי הפייטנים הקלאסיים. פיוטיו הרבים נכללו במחזורי תפילה של קהילות אשכנז, צרפת, איטליה ורומניא, ורבים נוספים התגלו בגניזה הקהירית. מוצאו ותקופתו המדויקת שנויים במחלוקת. חי כנראה בסוף התקופה הביזנטית ובתחילת השלטון המוסלמי בארץ ישראל. בעבר זוהה עם תנאים קדומים, אך מחקרים מאוחרים מיקמו אותו במאה ה-6 או תחילת ה-7.
המשמרה “שְׂעֹרִים” מוזכרת רק פעם אחת בתנ”ך בספר דברי הימים א כד ז: “וַיֵּצֵא הַגּוֹרָל … לִשְׂעֹרִים הָרְבִעִי”. הבית הרביעי בפיוט עוסק במשמרת זו, ולפיו היא מצאה את מקומה ביישוב “עייתה-לו”:
“דַּרְכֵי הֵיכָל דָּמְמוּ כְּנִפְרַץ כָּתְלוֹ. וְהַמְּעִיל כְּנִקְרַע פְּתִילוֹ. הוּרַד וְהֻתַּךְ וְהֻשְׁפַּל מִתִּלּוֹ. וְנָע מִשְּׁתִילוֹ. כֹּהֵן עַיְתָה לוֹ”.
ישנם חוקרים הטוענים שאפשר לזהות את “עייתה-לו” עם הכפר הלבנוני עייתא א-שעב, ולפי השערה זו, שרידי משמרת הכהונה “שערים” התיישבו באזור זה של דרום לבנון לאחר החורבן. מנגד, ישנם המבקשים לאתר את “עייתה-לו” דווקא בגליל, אולי בכפר עילוט.
עיתא אשב מזוהה עם אייתה, מקום שמוזכר בברייתא על “גבולות ארץ ישראל” כחלק מהתיחום של הגבול הצפון-מערבי של יישוב יהודי לאחר החזרה מגלות בבל.
בשנת תר”ל (1870), ביקר בעייתא א-שעב המטייל והחוקר הצרפתי ויקטור גרן וכתב תיאור מפורט של הכפר, כולל שרידים ארכיאולוגיים, מבנים עתיקים, בורות מים, מערות קבורה, גתות, ועץ אלון עתיק.
במלחמת חרבות ברזל, לאחר מתקפת הפתע על ישראל ב-7 באוקטובר 2023, הצטרף חיזבאללה ללחימה בחזית הצפון ושיגר עשרות רקטות, פצצות מרגמה, כטב”מים וחימושים שונים מהכפר לעבר צפון הארץ. חיל האוויר הישראלי תקף מטרות חיזבאללה רבות בכפר, דבר שהביא לבריחת רוב תושביו, כפי שקרה גם במלחמת לבנון השנייה ב-2006.
לבתי הכפר נגרם נזק אדיר, מה שגרר ביקורת מהאוכלוסייה השיעית בלבנון כלפי חיזבאללה. בין 1 ל-8 באוקטובר 2024 התחולל בכפר קרב עייתא א-שעב (2024), כאשר כוח אוגדה 98 נלחם בכוח רדואן, במסגרת התמרון הקרקעי בלבנון. בסוף הקרב הכפר נכבש על ידי צה”ל.
סיפורו של עייתא א-שעב משקף נדבך מעניין בפזורה היהודית אחרי אובדן הריבונות, ומזכיר לנו שגם במקומות נידחים ולא צפויים, עשויים להסתתר שרידי העבר המפואר של עמנו. מי יודע אילו סודות והדי היסטוריה עוד חבויים בין בתיו הצפופים של הכפר הקטן הזה בהרי לבנון. לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: [email protected]

Read More

Post Comment