Loading Now

למרות הזדקנות האוכלוסייה: קיפאון במיטות סיעודיות בישראל

למרות הזדקנות האוכלוסייה: קיפאון במיטות סיעודיות בישראל

“אדם שיוצא מהבית שלו כי אין לו מעלית, ויש לו בעיה בהליכה, כי הוא צריך קצת עזרה בלבוש, אין לו סיבה לעבור לגור בבית חולים”, אומר נחי כץ, מנכ”ל קדם – איגוד בתי האבות והדיור המוגן בישראל. כץ חושף תמונת מצב מדאיגה של מצב חלק מהמוסדות הגריאטריים בישראל. “כיום, האווירה במחלקות סיעודיות במוסדות הללו – היא של בית חולים, וזה נובע מהמכרז של משרד הבריאות”, הוא מצביע על הגורם המרכזי למשבר המתעצם במערך הטיפול בקשישים בישראל. לדבריו, כ-70% מהמיטות הסיעודיות בישראל מתוקצבות על ידי משרד הבריאות, המעניק מימון למוסד במקביל להשתתפות עצמית של הזקן על פי קריטריונים של הכנסות ונכסים. אולם הדרישות הגבוהות של המשרד והעלויות הכבדות הופכות את התחום ללא כדאי כלכלית עבור יזמים. “היום הדרישות במכרז מאוד גבוהות של אנשי צוות, וגם אין למדינה כסף לזה”, אומר כץ. “אין צורך שקשיש יגור עם היקף כזה של צוות רפואי, שממילא נמצא במחסור בכל מערכת הבריאות ובבתי החולים”.
כידוע, גם בעיית הבדידות בקרב קשישים – הנותרים בביתם – מהווה סוגיה בריאותית חמורה במיוחד. “הבדידות מוגדרת כאחד מחוללי המחלות הגדולים ביותר בבריאות הציבור”, מסביר כץ. “היא מובילה לעלייה של 30% בתחלואה במחלות לב, עלייה של 50% בדמנציה, ו-68% יותר אשפוזים”. הפתרון, לדברי כץ, טמון בשינוי תפיסתי מהותי. “המדינה רואה בזקנה מחלה, ולכן דורשת תקנים רפואיים גבוהים בבתי האבות. אבל זקנה היא לא מחלה – זה מצב שדורש תמיכה תפקודית”, הוא מדגיש. “זקן זקוק לחום, לפעילות חברתית ולגירויים סביבתיים, והוא ממש לא זקוק לחיים בסביבה של בית חולים”.
עוד אמר כץ, כי המערכת אינה ערוכה לגידול הדרמטי הצפוי באוכלוסיית הקשישים בעשורים הקרובים, וכי מספר המיטות הסיעודיות קפא על 22,000 בעשור האחרון, בזמן שאוכלוסיית בני 65 ומעלה צפויה להכפיל את עצמה ובני 75 ומעלה עתידים לשלש את מספרם. הוא מציין, כי המחסור החמור בכוח אדם והדרישות הגבוהות של משרד הבריאות מרתיעים יזמים מהקמת בתי אבות חדשים. המצב הנוכחי מחריף בשל מחסור חמור בכוח אדם מקצועי. “המחסור במטפלים מגיע לאלפי תקנים”, מציין כץ. “למרות מאמצים להביא עובדים זרים ולספק תמריצים, עדיין אין מספיק כוח אדם מקצועי”.
ישנם גם סיפורי הצלחה המצביעים על הדרך הנכונה. כץ מספר על בית אבות שעבר שיפוץ מקיף ושינה את אופיו מ”מוסד” ל”בית”. “בבניין הישן היו רק שלושה דיירים צלולים. לאחר השיפוץ והשינוי התפיסתי, כמחצית מהדיירים הם אנשים צלולים שבחרו לעבור לשם בשל האווירה הביתית והחברה הטובה”. איגוד בתי האבות קדם פועל מול משרדי הממשלה לשינוי המכרזים של משרד הבריאות כך שאלה יתמקדו באיכות החיים של הדיירים ולא רק בטיפול רפואי. “זו המגמה בעולם המערבי”, מסביר כץ. “ישראל חייבת להתיישר עם הסטנדרטים הבינלאומיים ולהפוך את בתי האבות למקומות שאנשים רוצים לחיות בהם, לא מקומות שמגיעים אליהם רק כשאין ברירה”.

Read More

Post Comment