Loading Now

חמלה, היעדר שיפוטיות ובלי הפצת שמועות; כך האזרחים יסייעו לקליטת החטופים

חמלה, היעדר שיפוטיות ובלי הפצת שמועות; כך האזרחים יסייעו לקליטת החטופים

מומחים מטעם משרד הרווחה והביטחון החברתי ומכון חרוב גיבשו תדריך והמלצות לציבור כיצד כדאי לפעול מול השבות והשבים ומול בני משפחתם

ייחלנו רבות לחזרתם של כל החטופות והחטופים, ואנו מקווים שכולן וכולם ישובו במהרה. תהליך החזרה של השבות והשבים צפוי להיות ארוך ומורכב, והוא מחייב קשב רב לשבים, הכלה, ורגישות. השבי הארוך והטראומה הקשה וחסרת התקדים שחוו בשבי, הם מורכבים וחריגים בחומרתם. חוויית השבי מאופיינת בשלילה מוחלטת של יכולת השליטה והעצמאות. לכן לכל אחד ואחת מאיתנו יש אחריות.
אנו מבקשים לסייע בכך ועל כן ממליצים על כמה כללים פשוטים:
1. כבוד, חמלה והיעדר שיפוטיות: השבים והשבות עברו חוויה טראומטית בלתי נתפסת, ויש לאפשר להם לבטא את כל התחושות והרגשות שיבחרו. כל תגובה היא נורמאלית לחוויה הלא נורמאלית שעברו, וחשוב לתת להם את המקום הראוי במלוא החמלה, הסבלנות וההכלה.
2. שמירה על פרטיות השבים והשבות: אף על פי שרבים מאיתנו מכירים ויודעים פרטים רבים על אודותיהם, יש לזכור כי השבים והשבות הם אנשים פרטיים, שלא בחרו בפרסום ואינם בהכרח מעוניינים להיחשף. החוויה שעברו היא בראש ובראשונה החוויה והסיפור שלהם. זכותם לבחור מה הם רוצים לספר ולמי, בזמן ובמקום שמתאימים ונוחים להם. הבחירה לחלוק או לא לחלוק את שעברו, היא שלהם בלבד. לכן חשוב מאוד להקפיד להימנע מחשיפת תמונות, סיפורים ופרטים אישיים, ללא הסכמתם המפורשת מראש.
3. רשתות חברתיות: יש לפעול באחריות ובכבוד כלפי צורכיהם ורגשותיהם של השבים ולהימנע מלנסות לאלץ אותם להיחשף. עלינו לאפשר לשבים ולשבות לחזור לסביבה בטוחה ותומכת, המאפשרת להם להשמיע את קולם ובה בעת לשמור על כבודם ועל פרטיותם.
4. ביטויי חיבה פיזיים: אין ספק שהדאגה הגדולה לשבים ולשבות מעוררת את הרצון המידי לחבק אותם. יחד עם זאת חשוב להחזיר להם את תחושת השליטה והאוטונומיה גם על גופם. יש שיחוו מגע כמעשה פולשני ויש שיחוו זאת כהבעת חום ותמיכה. לכן יש לפעול ברגישות ולאפשר לכל שב ושבה לבחור, גם ביחס לביטויי חיבה פיזיים.
בנוסף, מצייעים במשרד הרווחה, מספר הצעות פרקטיות שחשוב לזכור:
* על אף הסקרנות והרצון לסייע, הקפידו לתת לשבות, לשבים ולמשפחותיהם את מלוא המרחב והפרטיות.
* נהגו באחריות סביב הפצת מידע ושמועות, בין אם הן מבוססות ובין אם לא.
* הקפידו לשמור על כבודם של השבים והשבות בכתיבת טוקבקים במדיות השונות. התמיכה, ההכלה, החמלה והיעדר השיפוטיות מצידנו כחברה, הינן קריטיות בתהליך החזרה של כל שב ושבה.
* כבדו את המרחב האישי של השבים והשבות. יתכן והדאגה הרבה תביא עמה רצון לחבק, אך זכרו שלכל שב ושבה זכות הבחירה על גופם.
* במידה ואתם חלק מהקהילה או מהמעגלים הקרובים לשב או לשבה, בדקו כיצד תוכלו לסייע. למשל באמצעות הכנת ארוחה חמה, קניות בסופר, סיוע בסידור הבית, הסעות ועוד. בשבוע שעבר, דיווחנו על צעדי ההיערכות אותם נוקט משרד הרווחה וההנחיות שניתנו לצוותים שילוו את כלל השבים החל מרגע חזרתם לארץ.
משרד הרווחה גיבש מעטפת טיפולית לכל אחד מהשבים והשבות שתלווה אותם מעתה וכוללת בין היתר סל לסיוע חומרי בסיסי ראשוני, פתרון דיור זמני מלווה במערך מותאם כשלב ביניים לאחר השחרור מבית החולים בהתאם לצורך הטיפולי הנדרש, בליווי של צוות מקצועי. לצד העו”סית תוצמד לכל אחד מהשבים גם אחות מתאמת טיפול בקהילה מקופת החולים שתקשר לכל מערכות הבריאות הרלוונטיות.
תהליך הקליטה אמור להתפרש על פני חמישה שלבים: הכנה המקדימה טרם הקליטה, 24 השעות הראשונות, תקופת השהות בבית החולים, שלב מעבר שנמשך עד חודש ימים, וליווי ארוך טווח.

Read More

Post Comment