נחתמה עסקת חטופים: הקבינט והממשלה יאשרו את הפרטים | היערכות גבוהה לקליטת השבים
אחרי אינספור עיכובים, כיפופי ידיים ומשחקי אגו על הסעיפים האחרונים, בקטאר נחתמה הלילה (בין חמישי לשישי) עסקת החטופים והפסקת האש בין ישראל לחמאס.
לשכת ראש הממשלה מסרה כי ראש הממשלה בנימין נתניהו עודכן על-ידי צוות המשא-ומתן כי הושגו הסכמות על עסקה לשחרור חטופים.
“ראש הממשלה הורה לכנס היום את הקבינט המדיני-ביטחוני. בהמשך תכונס הממשלה על-מנת לאשר את העסקה. ראש הממשלה הביע את הערכתו לצוות המשא-ומתן ולכל מי שסייע בידו”, נמסר.
“משפחות החטופים עודכנו לפני זמן קצר על השגת ההסכמות על-ידי מנהלת החטופים, הנעדרים והשבים במשרד ראש הממשלה. עוד הנחה ראש הממשלה את מתאם השבויים והנעדרים לתאם את ההיערכות לקליטת החטופים עם שובם ארצה.
“מדינת ישראל מחויבת להשגת כל מטרות המלחמה ובהן השבת כל חטופינו – החיים והחללים כאחד”. דיון הקבינט צפוי לארוך זמן רב ואם ישיבת הממשלה תידחה למוצאי שבת, שחרור החטופות הראשונות יידחה ליום שני. ולא כפי שתוכנן להיות ביום ראשון.
במידה וישיבת הקבינט תהיה קצרה ולא יהיו עיכובים מיוחדים, ייתכן שהממשלה תספיק להתכנס היום לפני שבת ובמקרה כזה יש סיכוי שהחטופות הראשונות יוכלו לחזור כבר ביום ראשון. יו”ר ש”ס אריה דרעי הכריז אמש (חמישי), במהלך וועידת המפלגה בירושלים, כי ראש הממשלה נתניהו “קיבל את אחת ההחלטות הכי קשות שהיו״.
בדבריו, התייחס יו”ר ש”ס גם לביקורת על העסקה הנרקמת ואמר כי הוא מבין את ההתנגדות ומרגיש את הכאב. “לא פשוט לשחרר רוצחים”, הודה, “אבל כולנו יודעים מה זו מצוות פדיון שבויים, גדלנו בבית מדרשו של מרן הרב עובדיה יוסף ואנחנו יודעים מה הייתה מצוות פדיון שבויים בשבילו”. לפי ההסכם שהושג, ישראל תשחרר מהכלא מאות מחבלים לפי מפתח של 30 מחבלים על כל אזרח חטוף ו-50 מחבלים לכל חיילת חטופה.
אחרי האישור הסופי של הממשלה, תפורסם רשימת האסירים הפלסטינים שישוחררו לעיון הציבור – ולפי החוק, יינתן פרק זמן נוסף עבור עתירות לבג”ץ נגד שחרור המחבלים.
גורמים משפטיים מעריכים שלא יהיה אילוץ משפטי שיעכב את שחרור האסירים הביטחוניים. במידת הצורך, ניתן יהיה לקצר מועדים להגשת העתירות נגד השחרור כדי שלא לעכב בדקה אחת שחרור החטופות הישראליות”. גם בעסקה הקודמת קוצר משך הזמן שניתן לעתירות ל-10 שעות. ההסכם כולל הפסקת אש של שישה שבועות בעזה ונסיגה הדרגתית של צה”ל מהרצועה. במקביל יכנסו לעזה מאות משאיות, כ-600 במספר, של סיוע הומניטרי.
שחרור החטופים יתבצע בפעימות, אחת למספר ימים. ביום הראשון לעסקה, יתכן כבר ביום ראשון הקרוב, ישוחררו שלוש חטופות. בהמשך ביום השביעי לעסקה ישוחררו עוד 4 חטופים. לאחר מכן ישוחררו בימים ה-14, 21, 28 ו-35 לעסקה – 3 חטופים בכל יום. בשבוע האחרון לעסקה ישוחררו עוד 14 חטופים. בסך הכל 33 חטופים וחטופות המוגדרים הומניטריים.
בנוסף, דווח כי בפועל, זהות החטופים המשוחררים במסגרת פעימות העסקה, יועברו לישראל ביממה שלפני כן כדי להיערך לקליטת השבים באופן מיטבי. העסקה שהושגה זכתה להתנגדות פוליטית בתוך הקואליציה. אמש השר לביטחון לאומי הודיע בהצהרה דרמטית כי הוא מתכוון לפרוש מהממשלה יחד עם חברי סיעתו בעקבות אישור העסקה
“העסקה המתגבשת היא עסקה מופקרת”, פתח בן גביר את הצהרתו. “היא כוללת שחרור של מאות מחבלים רוצחים, חזרת אלפי מחבלים לצפון הרצועה, נסיגה מציר פילדלפי והפסקת הלחימה, ובכך למעשה העסקה תמחק את הישגי המלחמה.
“לא זו בלבד, היא אינה מובילה לשחרור של כלל החטופים, חורצת את גורלם של יתר החטופים שאינם כלולים בעסקה, והיא תוביל לסיום המלחמה כאשר חמאס טרם הובס, עם יכולת משמעותית לשקם את עצמו מחדש”.
השר לביטחון לאומי הוסיף: “כאשר רואים את צהלות השמחה של תומך החמאס איימן עודה, את הריקודים בעזה, את החגיגות בכפרים ביהודה ושומרון – מבינים מי הצד שנכנע בעסקה הזו”. ממטה המשפחות נמסר: “מטה משפחות החטופים מברך על ההסכם שנועד להחזיר את כל החטופים הביתה. זוהי התקדמות חשובה ומשמעותית שמקרבת אותנו לרגע בו נראה את כל החטופים חוזרים – החיים לשיקום בקרב משפחותיהם והחללים לקבורה ראויה בארצם.
“עם זאת, המסע רק התחיל ולא יגמר עד השבת החטוף האחרון. על ממשלת ישראל, העומד בראשה וכל הגורמים המעורבים, להבטיח את יישומו המלא של ההסכם עד החטוף האחרון.
“אנו דורשים להבטיח את ביטחונם ובריאותם של החטופים שנותרו בשבי חמאס עד לשחרורם במועד ברור ונקוב ומילוי כלל שלבי העסקה. ההכרזה על החתימה אינה מאפשרת שמחה או הקלה בקרב המשפחות. נשימתנו תישאר עצורה עד לחזרת כל יקירינו הביתה”. במערכת הביטחון נערכים באופן יסודי ושיטתי לכניסת הסכם הפסקת האש לתוקף.
בשלב זה שוים אלפי חיילים ברצועת עזה בשלוש אוגדות, מצפון הרצועה, דרך ציר נצרים ועד רפיח ופילדלפי.
כאשר העסקה תתתחיל לצאת לפועל, מול מה שיעשה חמאס, צה”ל יפרוס מחדש את הכוחות. בשלב הראשון, צה”ל יצא מחלק מהמקומות, ויתפרס במקומות אחרים בתוך הרצועה.
בסוף הביצוע של השלב הראשון, כעבור 50 הימים מרגע תחילת העסקה, כוחות הצבא אמורים לצאת מהרצועה, למעט מרחב חיץ ביטחוני, שנמצא לאורך הגדר או קרוב לגדר מול יישובי העוטף.
כשההסכם יגיע לשלב ב’, ייצא אחרון חיילי צה”ל מהרצועה – אך לא לפני כן.
Post Comment