חשש פיקוח נפש: השופטים ידונו בעתירות נגד העסקה, גם אם ייגרם חילול שבת
החוק במדינה מחייב כי גם לאחר החלטת ממשלה האזרחים או גורמים הנוגעים בדבר רשאים לעתור לבית המשפט העליון נגד ההחלטה – ובמקרים חריגים כאשר העתירה מתקבלת ייתכן שיינתן צו המקפיא את ביצוע ההחלטה.
לפי פסיקת בג”ץ מהעבר, יש נוהג של המדינה, לפיו יש 48 שעות להגיש עתירות נגד קיומה של העסקה.
עם זאת, במקרים דחופים אפשר לקצר את הזמנים בשל צרכי ביטחון.
בתוך כך, שר הפנים משה ארבל פנה למזכיר הממשלה בבקשה לא לעכב את ישיבת הממשלה כדי לאשר את העסקה ולפחות לקיים הצבעה טלפונית לפני שבת.
העתירות יכולות להיות מוגשות רק אחרי אישור הקבינט והממשלה, לכן אם הממשלה תאשר עוד לפני השבת – זמן הגשת העתירה יוכל להתחיל מייד.
בעסקה הקודמת, לפני שנה וחודשיים, בנובמבר 2023, המדינה אפשרה רק 19 שעות להגיש את עתירה כך שגם הפעם המדינה קיצרה את לוח הזמנים.
עד כעת במהלך העסקאות האחרונות, כל העתירות שהוגשו נגדן נדחו על ידי בג”ץ מהטעם שמדובר בהחלטת מדיניות של הממשלה, שבית המשפט לא מתערב בה.
אחרי החתימה שהיתה בקטאר בשעות הלילה, צה”ל עדכן את משפחות החטופים בדבר רשימת השמות שישראל ביקשה לשחרר – ושחמאס אישר.
מי שקיבל עדכון היו אלו שברשימת ה-33 הצפויים להשתחרר בשלב הראשון של העסקה- וגם בני משפחות אלו שמצפים לכך שקרוביהם – החיים והחללים – ישוחררו בשלב השני של העסקה.
בלשכת ראש הממשלה הודיעו כי “בכפוף לאישור הקבינט והממשלה, וכניסת ההסכם לפועל – שחרור החטופים יוכל להתממש על פי המתווה המתוכנן, בו צפויים להשתחרר החטופים כבר ביום ראשון”.
השלב הראשון של העסקה, כולל שחרור 33 חטופים וחטופות, המוגדרים “הומניטריים” – בהם נשים וילדים ומבוגרים וחטופים שידוע שנפצעו או שמצבם קשה.
בישראל מעריכים, כך דווח השבוע, כי רוב החטופים שישוחררו במסגרת העסקה הינם בחיים. יחד עם זאת לא פורסמו מספרים מדויקים ולא פורסמו שמות. גם ברשימות שפורסם בכלי תקשורת זרים, עם שמות החטופים הכלולים בעסקה הנוכחית, לא פורט מי מהם בחיים ככל הידוע.
מוקדם יתר השבוע, דווח ברשת ‘פוקס ניוז’ האמריקנית, כי לפחות 23 מהחטופים הינם בחיים. הנתון נמסר ממקרוב לטראמפ המעורה בפרטי המשא ומתן. גורלם של ה-10 הנותרים אינו ידוע.
Post Comment