חזון מאחד: ‘אחוות תורה’ ומנהיגי הדור על שילוב תורה ועבודה
מאמר מערכת מיוחד שמתפרסם השבוע בעלון ‘אחוותא’ שממשיך להתרחב ולהפיץ את משנתו ברחבי הארץ מביא את דבריו המאירים של ראש הישיבה הגרמ”ה הירש על מקומם של “החרדים העובדים” בעולם החרדי.
במאמר נכתב: “בשבוע שעבר פורסמו דבריו של ראש הישיבה הגאון רבי משה הלל הירש שליט”א, אשר נשא בפני ראשי קהילות ‘חלקי בקהילתי’ מיסודו של הגאון רבי ברוך צבי גרינבוים שליט”א, בעניין מקומם של החרדים העובדים בעולם התורה.
דבריו המאירים משתלבים באופן מופלא עם חזונו של מייסד ‘אחוות תורה’, מורנו הגאון רבי דוד לייבל שליט”א, ויחד הם מתווים דרך ברורה לבניית קהילות תורניות בדורנו”.
הגרמ”ה הירש אמר בשיחה המיוחדת: “גם מי שאינו בכולל, הבית שלו נשאר אותו בית”, זאת במענה לשאלה. ראש הישיבה הוסיף כי “ההגדרה סוג ב’ היא פסולה. אצלנו כולם סוג א’, כמו שיש כהן, לוי וישראל. כהן עולה לתורה ראשון, הלוי עולה שני, ואחריהם התלמיד חכם עולה שלישי. אי אפשר להסתכל על זה כמו על סוג ב”. במאמר נכתב: “גישה יהודית שורשית זו, משתלבת עם חזון ‘אחוות תורה’ של קהילה מאוחדת, שבה כל אחד תורם את חלקו הייחודי למרקם הקהילתי. הגר”ד לייבל הדגיש כי מי שיכול להקדיש עצמו לתורה ו”זרק מעליו עול חשבונות רבים” כהגדרת הרמב”ם, ראוי לתמיכה משמעותית.
לצד זאת, מי שלא זרק מעליו עול זה ולא נשאו לבו להקדיש עצמו לתורה, עליו מוטלת החובה לפרנס את ביתו בפרנסה ראויה. צאתו ללימודים ולעבודה, היא דרך ה’ שלו וזו דרך הלכתחילה עבורו, כל עוד הוא פועל על פי השולחן ערוך. משידע זאת נאמנה, יתעלה ויתחזק בדקדוק ההלכה. דברים אלו מתחברים לדברי מרן ראש הישיבה שליט”א על החשיבות של שמירת צביון תורני בבית, גם כאשר האדם עובד לפרנסתו, צביון שעשוי להיפגע כאשר מתקבל יחס מזלזל, המדרג אדם במעמד נחות ובמצב של ‘בדיעבד’.
התנועה הרוחנית-חברתית שמובילה ‘אחוות תורה’ מקבלת משנה בהירות לאור דבריהם של גדולי התורה. בהציבה מודל חדש־ישן של קהילה חרדית, המשלבת בין עולם התורה לעולם המעשה, תוך שמירה על הזהות התורנית המובהקת. זוהי בשורה של ממש לציבור החרדי כולו, המתמודד בשנים האחרונות
עם אתגרי השעה ומחפש דרך לשלב בין עולמות שנתפסו בעבר כסותרים. בדרך התורה נלך, דרכה הסלולה כדבריהם של מרנן ורבנן שליט”א, לבניית קהילות תורניות בדורנו. באחדות אמיתית, כבוד הדדי והקפדה על אורח חיים תורני. זוהי בשורה של תקווה שאותה מנחילה ‘אחוות תורה’ לכלל ישראל, בהראותה כיצד ניתן לבנות חברה מאוזנת ומאוחדת, המכבדת את כל דרכי עבודת ה’ הכשרות, תוך שמירה על סטנדרטים גבוהים של חיי תורה והלכה”.
כידוע, ‘אחוות תורה’, כפי שהגדירה הגר”ד לייבל במספר הזדמנויות בעבר, איננה רק ארגון של קהילות, אלא תנועה חברתית המעניקה תקווה לעם ישראל. שלושה עקרונות יסוד מנחים את דרכה: האחד, החיים מונחים על פי השולחן־ערוך ודקדוק ההלכה. השני, חיבור אמיתי בין כל חלקי העם – ספרדים, חסידים, ליטאים, עובדים ואברכים בבתי מדרש משותפים ומוסדות חינוך מאוחדים. והשלישי, תמיכה משמעותית במי שמקדיש עצמו וחייו לתורה, לצד הכרה בלגיטימיות של יציאה לעבודה למי שזו דרכו הראויה.
Post Comment