“חוסר סמכות להתוות מדיניות”, בג”ץ ביטל את התכניות של בן גביר שתקף ועורר סערה חריפה
בג”ץ פסל היום (חמישי) את הסעיף בחוק שמקנה לשר לביטחון לאומי סמכות להתוות מדיניות בתחום החקירות.
השופטים הזכירו כי המשטרה צריכה לפעול באופן עצמאי ובלתי תלוי; “בית המשפט העליון קבע פה אחד כי התיקון לא גרע מחובתה של המשטרה לפעול באופן עצמאי, מקצועי, ממלכתי ובלתי תלוי”.
בנוסף, בית המשפט קבע פה אחד כי אין בתיקון סעיף 9 לפקודה, במסגרתו נקבע כי סמכויותיו של המפכ”ל מכוח הסעיף יופעלו ‘בהתאם להתוויות המדיניות ולעקרונות הכלליים של השר’ כדי לגרוע מעצמאותו המקצועית של המפכ”ל. עוד נקבע כי סעיף 8ג(א) הסמיך את השר להתוות מדיניות כללית ועקרונית בלבד, ואוסר על התערבות אופרטיבית בעבודת המשטרה”, כתבו השופטים. השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, הגיב בחריפות להחלטת בג”ץ לעקר את פקודת המשטרה, וטען כי מדובר בהחלטה שמטרתה לשלול ממנו סמכויות.
בהצהרה שמסר, אמר בן גביר: “בג”ץ שוב הופך את עצמו לריבון ודורס את רצון הבוחר. ההחלטה החמורה לעקר את פקודת המשטרה נועדה להעביר את השליטה מהשר הממונה לפרקליטות וליועמ”שית. במדינה דמוקרטית, מי שמתווה מדיניות למשטרה הוא השר הממונה עליה, אך את בג”ץ זה כמובן לא מעניין”. סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין: “באיזו מדינה שופטים שבוחרים את עצמם יכולים לפסול על חודו של קול חוק שהפרלמנט קיבל בשלוש קריאות? רק בישראל הדמוקרטיה הולכת ומוחלפת בשלטון של קומץ שופטים, אשר מסרבים אפילו לקיים שידור חי של הליכי הבחירה הפסולים של עצמם. רבים מאוד מבינים היום שאסור שזה יימשך. שהגיע הזמן להחזיר את הסמכות לריבון – העם. אני מקווה שכל מרכיבי הקואליציה יתעלו לגודל השעה ויאפשרו לבצע סוף סוף את השינוי הדרוש בשיטת בחירת השופטים”.
העותרת, התנועה לאיכות השלטון, הגיבה: “התנועה לאיכות השלטון מברכת על החלטת בית המשפט העליון שביטל את הסעיף המסוכן בחוק בן גביר, אשר איפשר לשר להתערב במדיניות החקירות של המשטרה. פסיקת בג”ץ מהווה ניצחון משמעותי לשלטון החוק ולעצמאות המשטרה, ומונעת את הפיכתה למשטרה פוליטית. בפסיקתו, הבהיר בית המשפט העליון באופן חד-משמעי כי גם יתר סעיפי החוק אינם מאפשרים לשר להתערב בהחלטות אופרטיביות של המשטרה, וכי סמכותו מוגבלת אך ורק לקביעת מדיניות כללית”.
עוד הם הגיבו: “אנו מברכים על קביעת בית המשפט כי המשטרה מחויבת להמשיך לפעול באופן עצמאי, מקצועי וממלכתי, וכי החוק אינו משנה את מערכת היחסים בין הדרג הפוליטי למשטרה. פסק הדין מהווה אבן דרך חשובה בשמירה על עצמאות המשטרה ומערכת אכיפת החוק בישראל. התנועה לאיכות השלטון תמשיך לעמוד על המשמר ולוודא כי כל התערבות של הדרג הפוליטי במשטרה תיעשה אך ורק במסגרת המגבלות הברורות שקבע בית המשפט העליון.” יו”ר הדמוקרטים, אלוף במיל’ יאיר גולן בתגובה להחלטת בג”ץ בנושא פקודת המשטרה: “שופטי בג״ץ קיבלו היום את העתירה שהגשנו בשם מפלגת ״הדמוקרטים״ ואסרו במפורש על השר בן גביר להתערב ולהתוות מדיניות בחקירות משטרה. הגנה על שלטון החוק ועצירת פורעי החוק בממשלה הזו – זו המשימה העליונה שלנו. אנחנו נמשיך להילחם בכל חזית – ברחובות, בכנסת, בבתי המשפט – עד שנעצור את הטירוף ונחזיר למדינה הזו דמוקרטיה, שלטון חוק ושקט.” ח”כ לימור סון הר-מלך הגיבה להחלטה:
בג”ץ הפך למדינה בתוך מדינה – 100% סמכות, 0% אחריות, והרבה מאוד יהירות. ההחלטה לעקר את פקודת המשטרה מסמכויות השר הממונה היא לא פחות מהתערבות בוטה ברצון הציבור. במדינה מתוקנת, מי שמתווה את המדיניות למשטרה הוא השר שנבחר על ידי הציבור, ולא קומץ שופטים שמנותקים מהמציאות ומהאחריות. בג”ץ מוכיח פעם אחר פעם שהוא אינו מגן הדמוקרטיה, אלא מי שמסכן אותה. פסק הדין מלמד שהרפורמה המשפטית היא חובה ולא פריבילגיה” במפלגת ‘יש עתיד’ הגיבו:
זו לא המשטרה של בן גביר. זו משטרת ישראל. בג”ץ פסל את הסעיף ב”חוק בן גביר” המאפשר לו להתוות מדיניות בתחום החקירות
ח”כ יואב סגלוביץ (יש עתיד): הזהרנו ששינוי פקודת המשטרה יוביל לפוליטיזציה שלה. התנהלותו של השר בן גביר כבר צובעת את המשטרה בצבע פוליטי. טוב שבית המשפט קיבל את ההחלטה, אך חבל שנאלצנו להגיע לכך. האחראי לכך הוא נתניהו, שהסכים למנות אדם בלתי כשיר, מסוכן ועבריין מורשע כשר לביטחון פנים.
ח”כ מיקי לוי (יש עתיד): החוק פוגע בעבודת המשטרה. מדיניות חקירה חייבת להיות תחת שלטון החוק ולא לפי תפיסת עולמו של שר עבריין. בג”ץ שוב הציל את המערכת. נתניהו, אתה אחראי לכך.
Post Comment