Loading Now

האם מגיע לך פטור ממס הכנסה מסיבות רפואיות? כך תוכל לקבלו

האם מגיע לך פטור ממס הכנסה מסיבות רפואיות? כך תוכל לקבלו

אנו נוטים לשכוח (או שמא להדחיק) את כך שרבים מאיתנו מאבדים לא מעט כספים משום שאנחנו לא טורחים לדרוש את המגיע לנו בזכות. אחת הדוגמאות הבולטות ביותר לכך היא פטור ממס הכנסה. מסתבר כי רבים מאלו שעשויים להיות זכאים לפטור ממס אינם מנצלים אותו. מדוע זה קורה? כיצד תוכלו לדעת אם אתם זכאים לפטור, וכיצד תנצלו אותו?
מסתבר כי עודף הבירוקרטיה במוסדות הממשלתיים הוא שמניע את ‘מעגל קסמים’ זה. מחד, המוסדות מתנהלים בצורה מסורבלת, ומאידך, המבוטחים שעשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה מתייאשים מהסרבול, ובמקרים רבים מוותרים על מיצוי זכויותיהם – וחבל. אמנם הליך מיצוי הזכות לפטור אינו פשוט, אך הוא גם אינו בלתי אפשרי. באמצעות הבנת ההליך הבירוקרטי, שינוס מותניים (ואולי אף היעזרות בגורמי מקצוע) תוכלו לשפר פלאים את סיכוייכם לקבלו.
לשאול את השאלות הנכונות
השאלה שעליכם לשאול את עצמכם לפני שאתם מבקשים פטור ממס הכנסה היא – האם יש לי סיכוי סביר לקבל את הפטור? משמע, האם אני עומד בתנאי הסף לקבלתו? למען הסר ספק, ישנם שני תנאי סף לקבלת הפטור: עליך להיות בעל הכנסה חייבת במס, וכן להיות מוכר כנכה בביטוח לאומי בשיעורים של 100% בשל ליקוי אחד, או לפחות 90% בשקלול של מספר ליקויים (כשלפחות אחד הליקויים מעניק 40% נכות לפחות). שימו לב כי גם פנסיונרים שמשלמים למס הכנסה מהפנסיה שלהם עונים על תנאי הסף הראשון.
הגשת בקשה להכרה בנכות מתבצעת על ידי מילוי טופס ב.ל.7801 ושליחתו לביטוח לאומי. על המבוטח לצרף לטופס מספר מסמכים התומכים בטענתו, דוגמת סיכום רפואי מפורט מהרופא המטפל ופירוטי טיפולים ואשפוזים שעבר עקב נכותו. שימו לב כי ייתכן ובהמשך הדרך תתבקשו על ידי המוסד להמציא עוד מסמכים התומכים בעמדתכם. לאחר בדיקת המסמכים, ביטוח לאומי יחליט האם תהיו זכאים להכרה בנכות, ואם כן – באילו שיעורים. ייתכן וביטוח לאומי ידרוש לבחון את המקרה שלכם מקרוב לפני קבלת ההחלטה, ויזמן אתכם לוועדות הרפואיות.
מן הסתם, גם ייתכן כי תקבלו פחות אחוזי נכות מהמגיע לכם, או אפילו שתביעתכם תידחה חלילה. וזו הסיבה שכה חשוב לדרוש את זכויותיכם הרפואיות כשאתם מצוידים בכל המסמכים החשובים והטיעונים החזקים, שכן גם את האמת צריך לדעת איך לומר. גלגלי הצדק עובדים לאט, ועלינו לעשות את המירב כדי לא ליפול בין הכיסאות. הדבר נכון על אחת כמה וכמה אם זומנתם לוועדות הרפואיות.
במקרים רבים, הדיונים בוועדות נמשכים דקות ספורות, בהן עליכם לשטוח את טענתכם באופן חד ומדויק. לא בכדי תביעות רבות להכרה בנכות נופלות בשלב הוועדות. לכן, אנשים רבים נעזרים בחברות למיצוי זכויות רפואיות בכדי להכין תיק רפואי מוצק ולהתכונן לוועדות.
רשות המסים באה לקראת
אם קיבלתם הכרה מביטוח לאומי כבעלי נכות בשיעור המתאים (ולתקופה של לפחות 185 ימים), תוכלו להגיש בקשה לקבלת פטור ממס הכנסה. לצורך כך, יש למלא את טופס 1516 ולהגישו לרשות המסים, בצירוף תלוש השכר האחרון מכל מעסיק שבו אתם עובדים, וכן פרוטוקול הוועדה הרפואית שקבעה את שיעור נכותכם. במידה שהנכות נקבעה ללא כינוס ועדה רפואית, יש לצרף טופס רשמי המאשר את ההכרה בנכות.
חשוב לציין כי תקרת השכר הפטורה ממס משתנה בהתאם לתקופת הנכות שהוכרה על ידי ביטוח לאומי. ישנם אנשים שנכותם הוכרה לתקופה מוגבלת, ואחרים שנכותם הוכרה לצמיתות. נכה שהוכר לתקופה העולה על שנה (או לצמיתות) זכאי לתקרת הכנסה פטורה ממס הגבוהה ביותר הקבועה בחוק, בעוד שנכה שהוכר לתקופה של 185–365 ימים יהיה זכאי לתקרה נמוכה יותר. מכיוון שתקרות אלו עשויות להתעדכן מעת לעת, מומלץ לבדוק מול רשות המסים את התקרות העדכניות בכל זמן נתון.
רשות המסים מציעה הקלה משמעותית לנכים, בכך שהיא מאפשרת להגיש בקשה לקבלת פטור ממס הכנסה באופן רטרואקטיבי על עד שש שנים אחורה. עם זאת, תהליך זה עשוי להיות מורכב, ולעיתים עלולים להתגלות פערים בתשלומי המס מהעבר, אשר ייתכן ותידרשו להשלימם. לפיכך, מומלץ להיעזר במומחים בעלי ניסיון בהתנהלות מול רשות המסים לפני הגשת הבקשה. כמו כן, חשוב להקפיד להגיש את הבקשה לפני סוף השנה האזרחית (31 בדצמבר), כדי להבטיח שלא תפספסו את ההזדמנות לנצל את הפטור לשנת המס הנוכחית.
להתעורר משנתנו הפיננסית
המצב הכלכלי אמנם קשה, אך הקושי שהוא מכניס לחיינו גם עשוי להעיר אותנו משנתנו הפיננסית ולהוביל אותנו להתנהלות כלכלית חכמה יותר. מיצוי זכויות רפואיות כמו פטור ממס הכנסה מטעמים רפואיים עשויות להיות שוות הרבה מאוד כסף, ומן הראוי שנעשה את המיטב בכדי לנצלן, גם אם זה יצריך מאיתנו להיעזר באנשי מקצוע.

Read More

Post Comment