“סודות המכבים” עם ישראל שפירא: הקברים של 443 | צפו
רבים חולפים מדי יום על כביש 443, אך מעטים יודעים על הסערה הגדולה שהתחוללה שם לפני למעלה משלושים שנה.
אחת האפשרויות לזיהוי קברי החשמונאים, נמצאת ממש על כביש 443. מדובר במערת קבורה עתיקה, שם נמצאה אף גלוסקמה עליה ארכיאולוגים האמינו שנכתב “חשמנ” מה שהביא רבים להאמין, שנמצאו קברי החשמונאים.
“פתאום מצאתי את עצמי במרכזה של סערה ציבורית”, משחזר הארכיאולוג שמעון ריקלין. “רק רציתי לחפור ולחקור, ומצאתי את עצמי בלב מחלוקת דתית-פוליטית סוערת”. סדרת “סודות המכבים” עם ישראל שפירא >>
הפרק הראשון – קבר מתתיהו • צפוהפרק השני – חורבת הגרדי • צפוהפרק השלישי – קברי הגימנסיה • צפו הכל התחיל לפני עשרות שנים כשריקלין גילה מערת קבורה עתיקה. הממצאים היו מרעישים: גלוסקמאות (ארונות קבורה) עם כתובות ביוונית ובעברית, ועליהן שמות מסקרנים – ‘שמעון בר אלעזר’ ו’חשמנ…’ התגלית הציתה את דמיונם של רבים. האם סוף סוף נמצאו קברות החשמונאים המיוחלים?
אבל אז החלה הסערה. קבוצות מהציבור החרדי יצאו למחות. “צא טמא!” זעקו הפשקווילים שהודבקו על קירות ירושלים. “השחתת וביזוי קברי ועצמות גיבורי האומה!”.
האם כותבי פשקוויל זה האמינו שהתגלו קברי החשמונאים?!
אברהם רביץ מתנועת ‘דגל התורה’ המנוח ויבדל לחיים טובים אריה דרעי מש”ס עורבו בסוד העניינים. ריקלין ישב והסביר להם שהוא פעל בדרך הלכתית בחפירת מערה זו, ואכן ההפגנות הופסקו.
“אבל יש כאן אירוניה מעניינת”, אומר ריקלין היום. “מעניין שיש המצטטים בשמי שהמקום מזוהה כקברות החשמונאים, אין לדבר שום שחר. נכון, מצאנו קברים מהתקופה החשמונאית, אבל אין שום ראיה שמדובר במתתיהו ובניו. להיפך – ברור לחלוטין שלא מדובר בהם”.
הארכיאולוג ד”ר יצחק עבאדי, שבדק וחקר את הממצאים שהגיעו מאותה מערת קבורה מוסיף: מדובר במערת קבורה מפוארת יחסית, של משפחה יהודית גדולה שחיה בסביבת מודיעין, וקברה בה את יקירה. בין השמות שהתגלו על גבי ארונות הקבורה שבמערה היו יהודיים רגילים, כמו: חנניה בן מתי, מרים, שרה, שמעון בר אלעזר. לצד שמות של יהודים מתיוונים.
עם זאת הוא מדגיש כי המערה אינה מימי החשמונאים אלא מאוחרת להם בלפחות מאה שנה, ומתוארכת לסוף ימי הבית השני, לעשרות השנים האחרונות לפני חורבן הבית. ואפילו הכתובת עם השם ‘חשמנ..’ אינה נכונה, והקריאה הראשונית נתבררה כשגויה.
היום, כשחולפים על כביש 443, מעטים זוכרים את הסערה הגדולה. הקברים העתיקים עדיין שם, מתחת לאדמה, כעדות אילמת לתקופה היסטורית סוערת – הן בימי החשמונאים והן בימינו.
את ארון הקבורה המרגש, עם הכתובת המסתורית תוכלו לראות היום במוזיאון החשמונאים בעיר מודיעין. הוא עומד שם כתזכורת שלפעמים, דווקא הניסיון לחשוף את העבר, חושף יותר על ההווה. תוכנית זו היא פרק קטן בספרי החדש ‘סודות המכבים’ שעוסק במחקר אודות קברי החשמונאים ואני מזמין אתכם לקנות אותו.
Post Comment