“וּבֵית יוֹסֵף לֶהָבָה” | 10 תירוצים נפלאים על קושיית הבית יוסף
הקשה מרן הבית יוסף: מדוע אנו חוגגים את חג החנוכה שמונה ימים, שכן היה בכד השמן כמות ליום אחד, וא”כ הרי שהנס היה רק שבעה ימים?
א.
לפי שהיוונים גזרו על המילה, והייתה גזירה זו קשה על היהודים יותר מכל הגזירות, מפני שיש בה הפרת ברית. וכשגברה יד החשמונאים עליהם, שמחו על חידוש ברית מילה שמצוותה ביום השמיני להולדת הבן, ועל שמחת מצוה זו – סמכו את חגם לשמונה ימים.
ב.
יש שתירצו שכיוון שיש איסור לעשות חנוכיה עם ז’ קנים משום שהוא דומיא דמנורה, אמרו לעשות ח’ ימים. (יש שהעירו על כך שבלאו הכי יש שמש הרי אין זה של ז’ קנים)
ג.
כיון שבאותו יום שניצחו במלחמה נכנסו לבית המקדש והתחילו להקריב קרבנות אחר זמן רב שלא זכו להקריב, בוודאי נאסר אותו יום במלאכה ועשאוהו יום טוב, ולכן נקבע יום זה – כ”ה בכסלו ליום טוב לדורות עולם. (דרשות מהרי”ץ)
ד.
‘ונכנסו להיכל ופרצו בו פרצות’ (רמב”ם הלכות חנוכה פ”ג ה”א) אם נתאפשרה הדלקת המנורה בבית המקדש למרות שהיתה מוקפת בשלש עשרה פרצות שבדרך הטבע היו צריכות לכבות את הנרות, הרי זה יחשב לנס גדול ביותר. (נס לשושנים)
ה.
אין קדושת נס יכולה לחול בדבר טמא, ואמנם כאן שנעשה נס בשמן זה הרי זה הוכיח בבירור שהשמן טהור ואף לא הוסט, ולכן כבר בלילה הראשון היה נס שידעו בבירור כי השמן טהור. (תכלת מרדכי)
ו.
יש שתירצו בדרך צחות וחידוד, על פי דברי המפרשים ש”חנוכה” הוא ראשי תיבות: ח’ נרות והלכה כבית הלל [שמעלין בקודש ואין מורידין] (שבת כא:). ואם חג החנוכה היה שבעה ימים היה הרואה את הנר ביום הרביעי מסתפק אם הלכה כבית הלל או כבית שמאי, לכן קבעו שמונה ימים, וכך ניכר בכל יום ויום שאין הלכה כבית שמאי.
ז.
הסבא מקעלם תירץ שמהנס של שאר הימים רואים שרצון ה’ הוא השולט בבריאה, וממילא נשכיל להבין שאף ביום הראשון – לא השמן הוא שהדליק, אלא רצון ה’ הוא שהדליק, וממילא הכל נס:
ח.
רבי לוי יצחק מברדיטשוב בספרו קדושת לוי כתב ע”ד משל לאדם חשוב שנתן מתנה, שיש למקבל שתי הנאות: עצם ההנאה מקבלת המתנה וההנאה שאדם חשוב כל כך נתן לו. כך כשאנו מקבלים מתנה מריבונו של עולם עלינו להודות על שתי ההנאות הללו.
ט.
אחד התירוצים המפורסמים הוא על פי מה שהרמב”ם כותב שהיה בפך כמות שמן שתספיק ליום אחד בלבד ולגביע אחד, ונתברך השמן כך שהיה מספיק למלאות בו את כל שבעת הגביעים של המנורה, וכבר באותה הדלקה הורגש הנס.
י.
יש שתרצו כי חנוכה הוא זמן של התגברות לימוד התורה וניצחון על המזימה של יוון ‘להשכיחם תורתך’ ולולא היו שמונה ימים היינו מאבדים אלפי תירוצים ופלפולים.
Post Comment