בערפל המלחמה וחוסר ודאות; תושבי הצפון שפונו לא יודעים מתי הם יחזרו הביתה
רבבות תושבים מהצפון שנעקרו מבתיהם בעקבות המלחמה, מוצאים את עצמם פעם נוספת בחוסר ודאות מתי הם ישובו לבתיהם ועד כמה המדינה תלך לקראתם ותסייע להם להשתקם.
המציאות הזו מחריפה את המצוקות החינוכיות והכלליות של אלפי הורים וילדיהם שלא יודעים היכן ומתי הם יוכלו לחזור לשגרת הלימודים והתעסוקה.
במשרד הביטחון העבירו אתמול לשר במשרד האוצר זאב אלקין חוות דעת ביטחונית מטעם צה”ל. במסגרת חוות הדעת נכתב: “מבוקשת הארכת פינוי היישובים בחודשים נוספים לפחות (עד לסוף חודש פברואר 2025), וכן לבצע בחינה נוספת במחצית פברואר”.
הממשלה רשאית להאריך את פינוי התושבים בחודשיים לפחות עד ל-1 במרץ, אבל בממשלה טרם קיבלו החלטה בנושא, וכך למרות שיש מקור תקציבי להארכת הפינוי, והמלצה של משרד הביטחון.
השר אלקין הממונה על מנגונני הסיוע לתושבי הצפון, נפגש אתמול עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ’, מנכ”ל האוצר ובכירי המשרד, והתקיים דיון סביב מתווה החזרה לצפון, בניסיון לייצר ודאות עבור הרשויות והתושבים על כל הרבדים השונים, אך טרם התקבלו החלטות רשמיות. אביחי שטרן, ראש העיר קריית שמונה, מתקשה לספק תשובות ל-24 אלף תושבי עירו, כפי שגם מצפים תושבים מראשי רשויות ב-41 יישובים באזור הגליל העליון שפונו בהוראת הממשלה.
“תפקיד המדינה באירועים משבריים בחירום מעין אלו הוא בראש ובראשונה לייצר ודאות לתושבים” אומר שטרן.
לדבריו, “זה מייצר לתושבים את החוסן והיכולת להיערך מול המציאות. אבל שוב ושוב, מאז אוקטובר 2023, המדינה עושה בדיוק הפוך – כשהיא לא מייצרת לנו את הוודאות, התושבים לא מחכים ומייצרים לעצמם ודאות, ואנחנו מאבדים אותם. הם לא ישובו. במקרה הגרוע יותר, חוסר הוודאות שלהם מייצר מצבי קיצון קשים כמו מצוקות נפשיות, משפחתיות, כלכליות ועוד. אנחנו פוגשים אותן מדי יום”.
שר החינוך יואב קיש הודיע בשבוע שעבר בביקור בבית ספר ביישוב מפונה בצפון כי במשרדו נערכים להחזרת התלמידים ופתיחת בתי הספר ביום שבו תחליט המדינה על תום תקופת הפינוי. אך ראש העיר קרית שמונה הגיב בכעס להצהרת שר: “אף אחד לא מדבר איתנו ולא מנסה להבין מה הצרכים שלנו ומה קורה בשטח, והכול מנסים להכתיב מלמעלה”, האשים.
בתוך כך, לפי דיווח ב Yent בוועידת רשויות הצפון של משרד הפנים שהתקיימה בסוף השבוע אמר אלקין כי הוא פועל לגיבוש המתווה ומענה כלכלי לתושבים, אך לא השיג עדיין את ההסכמות הנדרשות מול משרד האוצר. בשבוע שעבר הודה השר זאב אלקין כי הממשלה התעכבה במתן סיוע ומענה לאותם תושבים ואמר: “בנושא התקציבי יש בהירות, כי הממשלה הקציבה 15 מיליארד שקלים לתוכנית חמש שנתית, ביניהם לפחות ארבעה מיליארד בשנה הקרובה”, אמר.
עם זאת, הוסיף כי הוא בהחלט יכול להבין את התחושות השליליות של תושבים בצפון לנוכח העיכוב בסיוע: “הממשלה השתהתה מאוד. הייתה תוכנית ראשונית לסיוע למפונים, וגם החלטת ממשלה להשקעה בסיוע, אבל לצפון כצפון, ולרשויות שלא פונו – לקח זמן לממשלה להביא תקציבים”.
Post Comment