מדוע ענקית הרכב פולקסווגן תפטר 35 אלף עובדים עד 2030?
ענקית הרכב פולקסווגן, שהזהירה כבר בעבר כי ייתכן שתיאלץ לסגור מפעלים במדינה בפעם הראשונה בניסיון לקצץ בעלויות, הגיעה להסכם עם איגוד העובדים IG Metall במטרה למנוע סגירת מפעלים בגרמניה ולמנוע פיטורים כפויים מיידיים. שני הצדדים הסכימו לקצץ יותר מ-35,000 משרות ברחבי המדינה באופן “חברתי אחראי” עד 2030, במטרה לחסוך כ-15 מיליארד אירו.
לאחר משא ומתן ממושך שהחל בספטמבר, האיגוד הודיע כי השניים “הצליחו למצוא פתרון” המבטיח משרות ומאפשר השקעות עתידיות. פולקסווגן שקלה לסגור עד שלושה מפעלים בגרמניה וקראה לעובדים שלה להסכים לקיצוץ שכר של 10%. באותה עת, האיגוד לא הסכים למהלך ואף דרש כנגד העלאה של 7%.
בעוד שההסכם יביא גם לצמצום כושר הייצור בכל המפעלים, הוא נחגג על ידי מנהיגי האיגוד. “אף אתר לא ייסגר, אף אחד לא יפוטר מסיבות תפעוליות והסכם השכר החברה שלנו יובטח לטווח הארוך”, אמרה דניאלה קבאלו, יו”ר מועצת העובדים של IG Metall. “השגנו פתרון יציב כסלע בתנאים כלכליים קשים ביותר”, הוסיפה.
קיצוץ 35,000 המשרות עד 2030 צפוי להימצא באמצעות פתרונות שונים כמו הצעת פרישה מוקדמת. על פי ההסכם, העלאת שכר של 5% שהוסכמה בעבר תושעה גם ב-2025 ו-2026. בהסבר למהלך האיגוד אמר שזה יעזור “לתמוך בטרנספורמציה” בחברה. מספר העובדים החדשים בכל שנה בגרמניה יצומצם מ-1,400 ל-600 החל משנת 2026, והחברה תבחן העברת חלק מהייצור למקסיקו. היא גם בוחנת אפשרויות חלופיות לאתרים בדרזדן ואוסנבריק.
אוליבר בלום, מנכ”ל קבוצת פולקסווגן, אמר בהצהרה כי ההסכם הוא “סימן חשוב לכושר הקיום העתידי של המותג פולקסווגן” וסגירת מפעלים בגרמניה הייתה יכולה להיות חסרת תקדים בהיסטוריה של היצרנית.
פולקסווגן, יחד עם יצרניות רכב גרמניות אחרות, נפגעה קשות מירידה בביקוש למכוניותיה בסין, שהייתה בעבר שוק רווחי. במקביל, מותגים סיניים נכנסו לאירופה והגבירו את התחרות על המכירות.
במהלך השיחות שקדמו להסכם כ-100,000 עובדים הצטרפו לשביתות אזהרה קצרות באתרים ברחבי המדינה, כדי להפעיל לחץ על הנהלת החברה. סבב השיחות האחרון החל ביום שני שעבר, כאשר המשא ומתן נחוש היה לסיים את העניינים לפני תחילת השנה. קנצלר גרמניה אולף שולץ בירך גם הוא על ההכרזה, ותיאר אותה כ”פתרון טוב ומקובל גם מבחינה חברתית”.
Post Comment