ושבו בנים | סיפורם של הנעדרים הישראלים בסוריה והסיכויים להשיבם הביתה
1. אלי כהן – “האיש שלנו בדמשק”
הגדול מכולם והידוע מכולם, הוא ה”מרגל הישראלי” אלי כהן הי”ד. כהן התגייס למוסד הישראלי בשנת 1960 והוכשר לשלוט בניב הסורי. לאחר מכן נשלח לארגנטינה כדי להציג את עצמו בפני הקהילה הסורית שם כאיש עסקים עשיר וכמהגר הלהוט לחזור למולדתו.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
ב-1962 הגיע כהן לדמשק באמצעות שם בדוי, כאמל אמין ת’אבת, והצליח לחדור למשטר הסורי במהירות. כהן הצליח לחדור לדרגים הגבוהים ביותר של המנהיגות הפוליטית של סוריה בשנים שקדמו למלחמת ששת הימים, מה שחיזק את עליונותה של ישראל באותה מלחמה. בשיא פעילותו היה כהן מועמד לתפקיד תת שר ההגנה הסורי. בינואר 1965 נחשף כהן וכעבור כמה חודשים הוצא להורג בתלייה באשמת ריגול. מאז ועד היום, קרוב ל60 שנה, ממשלות סוריה לדורותיהן דחו בקשות ישראליות להשיב לישראל את עצמותיו, וישראל עדיין שואפת למצוא את השרידים.
בראיון ל-ynet בתחילת השבוע אמרה אלמנתו, נדיה כהן, כי היא מייחלת לתוצאות “שיביאו מזור ל-60 שנים של סבל”. לדבריה, “זה משמח לדעת שצה”ל החל בחיפושים, זה החלום שלי, של הילדים ושל העם כולו. הלוואי שהגופה תימצא ותובא לקבורה. זה יגרום למהפך בחיים שלנו”.
2-3. צביקה פלדמן ויהודה כץ – נעדרי קרב סולטן יעקב
ביום האחרון של מלחמת לבנון הראשונה בשנת 1982, בקרב שנערך מספר שעות לפני הפסקת האש, נהרגו 20 חיילים ישראלים ורבים נפצעו, לאחר שכוח צה”ל נקלע לתוך מתחם סורי גדול, וחולץ בקושי בסיוע ארטילרי כבד תוך שהוא משאיר מאחוריו מספר כלים צבאיים פגועים. בסיום הקרב, שישה חיילים הוכרזו נעדרים. מתוכם היו שני שבויים, שהוחזרו מאוחר יותר בחילופי שבויים, והרוג אחד – מפקד הטנק זוהר ליפשיץ – שגופתו הוחזרה.
צביקה פלדמן, זכריה באומל ויהודה כץ נחשבו במשך שנים רבות כנעדרי “קרב סולטאן יעקוב”, ובשנת 2019 גופתו של באומל אותרה והובאה לישראל, אך גורלם של פלדמן ושל יהודה כץ לא נודע עד היום. ענת פלדמן אחותו של צביקה מאמינה כי הוא עדיין בחיים. “חשוב לי לציין שהמערכות הצבאית והמדינית עדיין לצערנו הרב שבויות בקונספציה של לחפש גופות בלבד”, אמרה ענת ל-ynet.
היא הוסיפה כי אותה קונספציה עדיין קיימת, “למרות ששנים רבות אנו מבקשים לשנות גישה ולחפש את צביקה – גם בחיים”. לדבריה, “כעת, יותר מתמיד, מתחזקת אצלנו ההערכה שייתכן שצביקה שבוי באחד מבתי הכלא בסוריה. מתרבות הידיעות על אנשים ששוחררו מבתי כלא לאחר שנים רבות, ואחד מהם אף ישב יותר מ-60 שנים”.
4. גיא חבר
חבר, חייל סדיר בן 20 בחיל התותחנים, נעלם ב-17 באוגוסט 1997, אחרי שנראה לאחרונה בבסיס שבו שירת ברמת הגולן. מאז, חרף מאמצי החיפוש, אין לכוחות הביטחון קצה חוט שיענה על השאלה מה עלה בגורלו. לפי הידוע, הוא יצא מהבסיס כשהוא נושא את נשקו האישי מסוג גליל, ומאז נעלמו עקבותיו ולא נמצא שום רמז שיוביל לפענוח התעלומה. לפי הערכות ייתכן כי נחטף לסוריה. המאמצים והסיכויים להשבתן
בראשית השבוע דווח בסוכנות הידיעות הצרפתית (AFP) בשם גורם פלסטיני שהעדיף להישאר בעילום שם, כי ישראל מנסה, באמצעות מתווכים, לאתר את שרידיהם של המרגל אלי כהן וחייל ישראלי שנחשב נעדר לאחר היעלמותו ב-1982 בסוריה.
על פי הבכיר הפלסטיני שצוטט בדיווח: “נוצר איתנו קשר באמצעות מתווכים כדי לסייע באיתור שרידיו של חייל ישראלי שלישי שנעלם ב-1982″. והוסיף כי ” כעת ישנן אפשרויות נוספות כדי לגלות את מקום הימצאו של שרידי הסוכן הישראלי הידוע אלי כהן”.
פקיד פלסטיני אחר, שגם העדיף להישאר בעילום שם, אמר כי התיווך מתקיים דרך רוסיה ועם גורמים פלסטינים מחוץ לסוריה.
כבר בקיץ 2018 הודיעה ישראל כי החזירה את שעון היד של אלי כהן, שהיה חלק מ”זהותו הערבית הבדויה”, הודות ל”מבצע מיוחד שביצע המוסד במדינת אויב”.
באותה עת פורסם על משא ומתן שמנהלת ישראל עם רוסיה, בעלת ברית של נשיא סוריה דאז בשאר אל-אסד, במטרה להשיב חפצים אישיים נוספים של כהן, ואף שרידיו.
בשנת 2019 שחררה ישראל שני אסירים סורים לאחר שמצאה דרך רוסיה את שרידיו של החייל הישראלי זכריה באומל הי”ד, שנעדר מאז 1982 בלבנון.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
בחודש פברואר 2021 דיווח מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם, כי “כוחות רוסים פעלו להוצאת קברים במחנה הפליטים הפלסטיני ירמוך, דרומית לדמשק, בחיפוש אחר שרידי שני חיילים ישראלים והמרגל המפורסם אלי כהן”.
Post Comment