תרופות סבתא להצטננות: האם הן באמת עובדות?
החורף פה, ואיתו מגיעים גם נחילי הווירוסים שגורמים להצטננויות ושפעות. ברגע שהגרון מתחיל לכאוב והנזלת מתחילה, כולנו פונים באופן כמעט אוטומטי לתרופות הסבתא המוכרות: מרק העוף המהביל, כוס מיץ התפוזים הסחוט מלא בויטמין C, או אולי טבליות השום שהשכנה נשבעת שאין כמוהן למערכת החיסון. אבל האם יש באמת בסיס מדעי לכל התרופות הביתיות האלה?
בעולם שבו המדע והטכנולוגיה מתקדמים בצעדי ענק, מפתיע לגלות שדווקא הצטננות פשוטה – אחת המחלות הנפוצות ביותר בעולם – עדיין מאתגרת את הרפואה המודרנית. למעשה, קיימים כ-200 סוגים שונים של וירוסים שיכולים לגרום להצטננות, ואולי זו הסיבה שלאורך השנים התפתחו כל כך הרבה תרופות סבתא ופתרונות ביתיים להתמודדות איתה. במאמר זה נצלול לעומק המחקר המדעי העדכני, ונבחן אילו מתרופות הסבתא האהובות עלינו באמת יכולות לעזור במאבק בהצטננות, ואילו הן לא יותר מאשליה נעימה.
המערכת החיסונית
המערכת החיסונית שלנו מורכבת משתי מערכות הגנה עיקריות: המערכת החיסונית המולדת שמנסה לסלק תאים פולשים, והמערכת החיסונית המסתגלת שמתמקדת בפתוגנים ספציפיים שהגוף כבר נחשף אליהם. זו הסיבה שאנחנו בדרך כלל חולים באבעבועות רוח רק פעם אחת, בעוד שהצטננות רגילה – שמשנה את צורתה בעוברה מאדם לאדם ומבלבלת את תאי הזיכרון החיסוניים שלנו – היא משהו שאנחנו יכולים לחוות מספר פעמים בשנה.
תוספי תזונה נגד צינון
מחקרים מראים שתוספי תזונה מסוימים יכולים להיות יעילים בהתמודדות עם הצטננות. מחקר שכלל 146 מבוגרים בריאים הראה שתוספי שום הפחיתו משמעותית את מספר ההצטננויות: בעוד שקבוצת הפלסבו בה נתנו טבליות ריקות חוותה 65 הצטננויות שהסתכמו ב-366 ימי מחלה, קבוצת תוספי השום חוותה רק 24 הצטננויות עם 111 ימי מחלה בסך הכל, פחות משליש!.
סקירה משנת 2023 מצאה שתוספי ויטמין C יכולים להפחית את חומרת התסמינים של הצטננות הרגילה, כולל נזלת, שיעול וכאב גרון, בכ-15%. החוקרים מצאו שהתוספים יעילים במיוחד בתסמינים חמורים יותר. עם זאת, מיץ תפוזים פחות יעיל מכיוון שהוא מכיל רק 72mg של ויטמין C לעומת המינון הגבוה יותר שנמצא בתוספים.
אבץ נמצא גם הוא כיעיל בהתמודדות עם הצטננות. טבליות למציצה המכילות 80-92mg אבץ נמצאו כמקצרות את משך הנזלת והגודש באף בכשליש, מפחיתות התעטשויות ב-22% ושיעול כמעט בחצי. חשוב להתחיל בטיפול תוך 24 שעות מהופעת התסמינים הראשונים.
מרק עוף
אחד המחקרים המעטים שבחנו את ההשפעה של מרק עוף על הצטננות התפרסם בשנת 2000 בכתב העת המדעי CHEST. החוקרים ממרכז נברסקה הרפואי מצאו שמרק עוף עשיר יכול להפחית את פעילות הנויטרופילים – תאי דם לבנים הקשורים בתגובה הדלקתית ובתסמיני הצטננות. המחקר הראה שלמרק העוף יש השפעה אנטי-דלקתית מתונה, שעשויה להסביר מדוע הוא עשוי להקל על חלק מתסמיני ההצטננות.
עם זאת, חשוב לציין שזה היה מחקר קטן שנערך במעבדה ולא בקרב בני אדם חולים, ונדרש מחקר נוסף כדי לאשש את הממצאים. המחקר גם לא השווה את יעילות מרק העוף לנוזלים חמים אחרים, כך שיתכן כי עצם המשקה החם הוא מה שהועיל להחלמה.
אפקט פלצבו
חשוב לציין שחלק מהיעילות של תרופות סבתא עשויה להיות קשורה לאפקט הפלצבו. מחקרים מראים שאמונה בתרופה מסוימת יכולה להשפיע על יעילותה. למשל, אנשים שהאמינו ביעילות של צמח האכינצאה חוו הצטננויות קלות וקצרות יותר בהשוואה לאלו שלא האמינו בו, אף על פי שאין לצמח כל השפעה מוכחת על הצינון. באופן דומה, למרות שהאמונה שחלב מגביר ייצור ליחה הופרכה מדעית, אנשים שהאמינו בכך דיווחו על יותר תסמינים נשימתיים לאחר שתיית חלב.
בנוסף, הגורמים הגנטיים שלנו משחקים תפקיד משמעותי בסיכוי שלנו לחלות ובחומרת המחלה. עבור רוב האנשים עם מערכת חיסונית בריאה, שילוב של תוספי תזונה מתאימים כמו אבץ או שום, יחד עם אמונה בטיפול, עשוי לסייע בהתמודדות עם הצטננות. חשוב להתחיל בטיפול מוקדם ככל האפשר ולמרות שאנחנו לא מרגישים טוב, לא לשכוח להודות יפה לסבתא על המרק, היא טרחה עבורו.
Post Comment