הנשיא מיילי הכריז: אחרי יותר ממאה שנה ארגנטינה ללא גירעון תקציבי
בנאום נרגש בוועידת CPAC בבואנוס איירס בשבוע שעבר, הכריז נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי כי לראשונה מזה 123 שנה, ממשלת המדינה פועלת ללא גירעון תקציבי שוטף. הישג זה מהווה ניצחון משמעותי עבור מיליי, אשר נכנס לתפקידו לפני קצת יותר משנה על רקע משבר כלכלי חמור שכלל אינפלציה דוהרת וחובות עתק. מיליי, המכונה “ליברטריאן” בתקשורת, הבטיח להוביל רפורמות כלכליות נועזות הכוללות קיצוץ דרסטי בממשלה, הפרטה נרחבת ומיגור האינפלציה.
המשימה נראתה בלתי אפשרית. סגנונו החריג של מיליי עורר ספקות רבים, אך עם כניסתו לתפקיד, הוא פעל במהירות ליישום תוכנית צנע נוקשה. הצעדים כללו קיצוצים בסובסידיות, פיטורי עובדי ממשלה, הקפאת פרויקטים והקפאת שכר וקצבאות. התוצאות לא איחרו לבוא. האינפלציה, שפגעה קשות בכלכלה, החלה לרדת בצורה דרמטית. שוק האג”ח התאושש, ופער השערים בין הדולר לשוק השחור הצטמצם משמעותית. מדד הסיכון של ארגנטינה, המאותת על סכנת חדלות פירעון, ירד לרמתו הנמוכה מזה חמש שנים.
אחת מהצלחותיו הבולטות של מיליי היא תוכנית גילוי מרצון, שאפשרה לאזרחים להצהיר על הון דולרי שהסתירו מפני הממשלה. התוכנית שנועדה להזרים כסף לבנקים, הניבה כבר 91 מיליארד דולר.
לצד ההצלחות, לרפורמות של מיליי היה גם מחיר כואב. קיצוצים בתקציבי האוניברסיטאות והתרבות, לצד פיטורים נרחבים, הובילו לעלייה באבטלה ולגידול בעוני. שיעור העוני הגיע לשיא של שני עשורים – 52.9%. המדיניות הקשה של מיליי גם פגעה בקשישים עם בלימת ערך הפנסיות הותירה את הקשישים עם פנסיה חודשית מזערית של 300 דולר בלבד.
למרות הקשיים, מיליי אופטימי ומצהיר כי פירות ההתאוששות הכלכלית בדרך. הוא מבטיח להפוך את ארגנטינה לאחת הכלכלות החופשיות בעולם, אך לשם כך הוא זקוק להזרמת מזומנים והשקעות, או להסכם חדש עם קרן המטבע הבינלאומית.
משקיעים זרים הביעו התלהבות מהשינויים של מיליי ומההצלחות שלו. גם קרן המטבע, שלה ארגנטינה חבה 44 מיליארד דולר, מרוצה מהמהלכים. יחד עם זאת, בעלי החוב נוהגים בזהירות, לאחר שנכוו בעבר מהמשבר הכלכלי בארגנטינה.
מיליי מקווה לרתום לשורותיו את נשיא ארצות הברית הנבחר, דונלד טראמפ, ואת אילון מאסק. השלושה סעדו יחד לאחרונה, ומיליי אף טוען כי הרפורמות שלו נתנו השראה למאסק להקים את “מחלקת ההתייעלות הממשלתית”.
קרדיט: עיתון מקו”ר
Post Comment