מנהיגות איפא”ק נפגשה עם נשיא אזרבייג’ן; “ממשל טראמפ יידע להעריך את חברי ישראל כראוי”
ביקור מיוחד נערך השבוע בבירת אזרבייג’ן – באקו, כאשר לראשונה מנהיגי הארגון היהודי-אמריקני AIPAC, איפא”ק מייקל טאוצ’ין וברני קמינצקי, נועדו עם הנשיא אילהם אלייב. במרכז הפגישה עמד הקשר החם בין מדינת ישראל למדינה בה יש רוב מוסלמי. וכן דובר על היחסים החמים הצפויים עם ממשל טראמפ והכוונות של אירגונים יהודיים להדק קשר עם הנשיא האזרבייג’ני.
במרכז הפגישה הייתה שינוי המדיניות של ארצות הברית כלפי המדינות באיזור (אזרבייג’ן גובלת באיראן, י”נ) והגדרת האסטרטגיה החדשה אותה צפוי להוביל הנשיא הנבחר טראמפ, לפיה, אזרבייג’ן הידידה של ישראל שנים רבות, תקבל הכרה משמעותית.
מנהיגי AIPAC, ישבו שעה ארוכה עם הנשיא והודו לו על ההכרה בפעילות מדינת ישראל וכן על כך שאזרבייג’ן תורמת ליציבות האזורית, זאת על ידי תמיכה בלתי מסויגת בישראל – למרות הלחצים הכבדים מצד שכונותיה שתפסיק את הקשר.
מנהיגי איפא”ק אף אמרו לנשיא, כי הפעילות שלו לא הייתה מוערכת לדעתם מספיק בעיני ארה”ב, אך הממשל החדש רואה בעין חיובית את הפעילות הרבה והמדיניות כאמור צפויה להשתנות כאשר הממשל החדש יחזור לשלטון.
יצוין, כי הפגישה התקיימה יומיים אחרי ביקורו של יועצו המדיני של נשיא אזרבייג’ן, חכמת חאג’ייב, בישראל, שם הוא קיים בהדרכת ובשליחות הנשיא אלייב סדרת דיונים מדיניים עם בכירים בישראל. כן נועד עם נשיא המדינה יצחק הרצוג, כאשר במקביל שגריר אזרבייג’ן, מוכתר ממדוב, נפגש עם יו”ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ח”כ יולי אדלשטיין.
לדעת המומחים עבור ממשל טראמפ ומדינת ישראל, אזרבייג’ן נושאת ערך מוסף משמעותי. כאחת המדינות העצמאיות המובילות במרחב הפוסט-סובייטי, היא יכולה לשמש כגשר לעולם הטורקי, המשתרע מסין ועד אירופה. הנשיא אלייב צבר ניסיון בתיווך בין טורקיה לישראל, ורצוי שהוא ישוב ויעשה זאת שוב גם כיום.
הסיבה לכך היא בהתחשב במצב הנוכחי בסוריה ובהיחלשות ההשפעה האיראנית באזור, מנהיג אזרבייג’ן עשוי לסייע בהפחתת המתיחות באזור שטראמפ רואה כבעל חשיבות גבוהה.
בפגישה הועלתה העובדה כי אזרבייג’ן כפי שדווח מספר רב של פעמים ממלאת תפקיד מרכזי בביטחון האנרגטי של ישראל, כספקית נפט משמעותית וכחלק מחיזוק האינטרסים ההדדיים ביציבות אזורית ובתלות אנרגטית עצמאית. שותפות זו, המבוססת על יותר משלושים שנות שיתוף פעולה, משקפת קשר ייחודי בין מדינות בעלות רוב מוסלמי ורוב יהודי, ומציעה מודל לשיתוף פעולה החוצה גבולות גיאופוליטיים מסורתיים. המנהיגים העלו על נס את הנהגת אזרבייג’ן שהינה במשך שנים תומכת איתנה בישראל ומקיימת יחסים חמים עם המנהיגות היהודית ומדינת ישראל, המשקפת מסורת עמוקה של סובלנות והרמוניה בין-דתית.
בניגוד למדינות רבות אחרות באזור, אזרבייג’ן התבלטה בהיעדר הפגנות אנטי-ישראליות, אפילו בתקופות של מתיחות מוגברת במזרח התיכון. הסולידריות של העם האזרביג’ני עם ישראל באה לידי ביטוי במיוחד כאשר לאחר האירועים הטרגיים של ה-7 באוקטובר התעוררה התפרצות ספונטנית של תמיכה כשאנשים עלו לרגל לשגרירות ישראל בבאקו, והביאו פרחים, נרות, וצעצועים רכים לזכר הקורבנות, כפי שדווח בהרחבה ב’כיכר השבת’.
מנהיגי איפא”ק שיבחו את הנשיא אלייב על כי הקהילה היהודית במדינתו משגשגת במשך מאות שנים, ונהנית מזכויות וכבוד מלאים, עם בתי כנסת פעילים, מוסדות תרבות ותמיכה ממשלתית חזקה. “הדינמיקה הייחודית הזו מיקמה את אזרבייג’ן כמודל של דו-קיום ובעלת ברית מהימנה של ישראל”, אמרו המנהיגים.
עוד הם ציינו: “התקשרויות דיפלומטיות אחרונות מדגישות עוד יותר את מאמציה הפרואקטיביים של אזרבייג’ן לחזק את יחסיה עם שחקנים מרכזיים בקהילה היהודית העולמית ובישראל. ביקורנו מוכיח את ההכרה הברורה בתפקידה המרכזי של אזרבייג’ן ביציבות האזורית ובתמיכתה הבלתי מעורערת בישראל ומשקפת הכרה בכך שממשלי ארה”ב בעבר לא הבינו מספיק, לצערנו, את הערך של התקשרות עם אזרבייג’ן”.
Post Comment