Loading Now

“מודז’יץ וקרליבך”: צפו בביצוע בלתי נשכח

“מודז’יץ וקרליבך”: צפו בביצוע בלתי נשכח

חודש כסלו בחסידות מודז’יץ נחשב לזמן מיוחד, לא רק מבחינת המשמעות הכללית של החודש ביהדות (חודש של אור, גאולה וחג החנוכה), אלא גם בשל ההקשרים הייחודיים לחסידות מודז’יץ, שמדגישה את הקשר בין ניגון, התעלות רוחנית והחיבור לאירועים המרכזיים של החודש.
נוסף על כך, בימים הקרובים מציינים במודז’יץ את לכתם של שני האדמו”רים הראשונים:
היום, י”ג בכסלו – 104 שנים לפטירתו של ה”דברי ישראל” – ר’ ישראל טאוב – האדמו”ר הראשון.
וביום שלישי, ט”ז בכסלו – 77 שנים לפטירתו של ה”אמרי שאול” – ר’ שאול ידידיה אלעזר טאוב – האדמו”ר השני.

ר’ ישראל טאוב, מייסד חסידות מודז’יץ נפטר בוורשה בגיל 72. היה מלחין פורה ומשובח, שרומם את מעמדה של השירה, והפך אותה לחלק מעבודת ה’. ר’ ישראל – בעל קול טנור עוצמתי, שימש, עד שנותיו האחרונות, כחזן בימים הנוראים בבית מדרשו בכל תפילות היום. חלק גדול מניגוניו אבדו במהלך השואה, וכיום מוכרים לנו כ-100 מניגוניו.
ר’ שאול ידידיה טאוב, נפטר בתל-אביב בגיל 61. נחשב למלחין החסידי הפורה ביותר בכל הדורות, עם בין 1,500-2,000 ניגונים! חלקם פשוטים וחלקם מסובכים ומורכבים. 5 מניגוניו המסובכים ביותר נחשבים כאופרות. האופרה הרביעית חוברה בהפלגתו לארצות הברית ולכן כונתה “אופרת הים”.
חסידות מודז’יץ – המוזיקלית שבחצרות החסידים, השפיעה מאוד על ר’ שלמה קרליבך, שביום שלישי השבוע נציין, בהיכל התרבות ת”א 30 שנה לפטירתו בקונצרט: “קרליבך, רוזנבלט והסימפונית”. הקונצרט בסימן: “ושבו בנים לגבולם”, עפ”י שירו המפורסם, שבתרגום חופשי בלעז זה בעצם ה: “Bring Them Home” של היום.
בקונצרט פתיחת עונת תשפ”ה נשלב הפעם את יצירותיהם של שני היוצרים הענקיים: ר’ שלמה קרליבך והחזן יוסל’ה רוזנבלט, שממנו שאב קרליבך לא מעט.
רבים וטובים מבצעים את שיריו הנפלאים של קרליבך, אני ראיתי ערך מוסף ומשמעותי לכך, שדווקא חזנים-זמרים יבצעו את שיריו של קרליבך, בשילוב של המגע המיוחד שלהם, עם קולותיהם האיכותיים.
אל תזמורת “סימפונט” רעננה המורחבת צירפתי הפעם את: שי אברמסון, שלמה גליק, אברימי רוט וחיים שטרן.
קרליבך שילב במוזיקה שלו את עולמות החסידות, והיה ידוע ביכולתו לגעת בלבבות דרך ניגוניו וסיפוריו. בין מקורות ההשראה המגוונים שלו ניתן למצוא את ניגוני חסידות מודז’יץ, שהתאפיינו לעיתים במנגינות ארוכות ובמעברים מורכבים. ניגונים, מהם קיבל קרליבך השראה למפעל חייו כשגריר החזרה בתשובה דרך המוזיקה – באמצעות ניגונים המעבירים חוויה רוחנית חזקה. קרליבך סיפר שהשיר הראשון ששמע מהאדמו”ר ממודז’יץ היה: “יה ריבון”, והוסיף בהגזמה, שמניגון זה הוא חצב לא פחות מ-300 ניגונים חדשים…
בין שיריו של קרליבך, שבהם מזהים המוזיקולוגים את השפעתה של מודז’יץ, ראויים לציון: “לך אזבח”, “אני מאמין”, “משה ואהרן”, “לולי תורתך”, “ממקומך” המז’ורי ועוד.
ברחבי הרשת אפשר למצוא לפחות 4 “ממקומך” שונים, שקרליבך הקליט. המפורסם מבניהם הוא השני. הראשון והידוע פחות הוא זה החזני יותר, שהולחן בסולם המז’ורי. רק בשני העשורים האחרונים הוא החל לצבור תאוצה. חזנים רבים התאהבו בו, ביצעו אותו בתפילות ובקונצרטים, והוא קפץ לראש רשימת המועדפים אצל קהל חובבי החזנות ברחבי העולם.
גם אני נדבקתי בטרנד, ובחודש כסלו בשנת 2006 התחלתי לכתוב את העיבוד הסימפוני הראשון ליצירה הכול-כך מיוחדת הזו. מאז, בוצעה “ממקומך” פעמים רבות במסגרת “יובל”, אך הפעם בחרתי להביא לכם ביצוע שונה ומיוחד:
בחוה”מ פסח 2023 אירגן חוג ידידי בית החולים “סורוקה”, בשיתוף עם “יובל” קונצרט “בוטיק” של חזנות ומוזיקה יהודית, באולם “צוקר”, בהיכל התרבות בת”א. בקונצרט השתתפו החזנים שי אברמסון ונתנאל הרשטיק, שנוסף על היותם חזנים ומוזיקאים נפלאים, הם גם חברי אמת שנים רבות. השניים הגיעו אליי בהצעה יוצאת דופן – לבצע את “ממקומך”, כדואט אינטימי על יד הפסנתר. הם הדגימו לי כמה שורות מהקסם הזה, ופשוט לא יכולתי לסרב! כמובן, שניצלתי את הזמן למנוחה קלה מאחורי הקלעים (אך ממש לא לזמן רב…)
קרליבך היה בן 16 כשהחל לבקר אצל ה”אמרי שאול”, וכך הוא סיפר: “כשהגיע האדמו”ר ממודז’יץ לאמריקה… היינו נכנסים אליו בליל שבת קודש. ברור לי שאם יש לי שייכות למוזיקה, ואם זכיתי להלחין שיר אחד, זה רק בגלל מודז’יץ!״.

Read More

Post Comment