הנקמה בדרך: א-שאם מחפשת את קציני המוות של אסד
המהפך הפוליטי בסוריה בעקבות נפילת משטרו של בשאר אל-אסד הוביל לרגעים של התלהבות, חוסר ודאות והתנגשות אינטרסים אזוריים ובינלאומיים.
הנהגת המורדים, שכבשה את דמשק והפילה את המשטר, עומדת כעת בפני משימה מורכבת של הקמת ממשל חדש לצד הבטחת צדק עבור קורבנות המשטר הקודם.
בראיון שהתפרסם בטלגרם, אחמד א-שארה, מנהיג כוח המורדים החזק ביותר, חייאת תחריר א-שאם, הבטיח כי “לא נרפה להטיל דין וחשבון על הפושעים, הרוצחים וקציני הביטחון והצבא המעורבים בעינויים של העם הסורי”. לפי הדיווח שצוטט הבוקר ב’טיימס’, הקבוצה מתכננת לפרסם “רשימה מס’ 1” הכוללת בכירים שנחשדו במעורבות בעינויים ובפשעים חמורים. בנוסף, הוצעו פרסים למי שיספק מידע על האחראים לפשעי מלחמה.
בעוד הנהגת המורדים מנסה לגבש מדיניות, כוחם נשאב מריק השלטון שהותיר אסד, שברח לרוסיה.
יחידות מורדים נטלו את הפיקוד במוסדות המדינה בדמשק. חיילי המורדים תפסו את ארמון הנשיאות, שמרו על שעריו ואף ישנו על ספות באולמות הקבלה. מוחמד אל-בשיר, מנהיג נוסף בקבוצה, הכריז אמש (שלישי) בטלוויזיה הסורית כי הוא מקבל על עצמו את תפקיד ראש הממשלה הזמני.
ישראל, שחוששת מצידה מהאפשרות שסוריה תהפוך למעוז ג’יהאדיסטי, השמידה בלילה אחד את הצי של סוריה ואתרים צבאיים נוספים. למרות האמור, ראש הממשלה בנימין נתניהו ציין אתמול בנימה מפייסת: “אנחנו רוצים ליצור קשרים עם המשטר החדש בסוריה”.
במקביל, טורקיה פתחה במתקפה על כוחות כורדים בצפון מזרח סוריה, במטרה לחזק את השפעתה באזור. הקרבות התמקדו בעיר קובאני, שם הכוחות הטורקיים פעלו יחד עם המורדים הנתמכים על ידם.
ארצות הברית, שנמנעה מלהכיר בחייאת תחריר א-שאם, הודיעה על תקוותיה למעבר מסודר לשלטון חדש בסוריה. מזכיר המדינה, אנטוני בלינקן, הבהיר כי “הממשלה החדשה חייבת למנוע מסוריה מלשמש בסיס לטרור”.
במהלך המהפכה, התפרצו אזרחים לבתי כלא ידועים לשמצה כמו כלא סדנאיה, שבו עונו אלפים והוצאו להורג. מתוך כ-13,000 עצורים שהוחזקו במקום, רק 2,000 נמצאו בחיים. כפי שדווח אמש ב’כיכר השבת’, קרובי משפחות רבים חיפשו את יקיריהם בבית החולים בדמשק, שם הובאו גופות שהתגלו בסדנאיה.
לפי הרשת הסורית לזכויות אדם, לפחות 136,000 איש עדיין מוגדרים כנעדרים לאחר מעצרים שרירותיים תחת משטר אסד, ו-15,000 בני אדם עונו למוות בבתי הכלא. “ייקח זמן רב להקים מערכת משפטית ראויה שתוכל להתמודד עם הפשעים האלו”, ציינו מומחי זכויות אדם.
השליח המיוחד של האו”ם לסוריה, גייר פדרסן, הביע תקווה שהמורדים יעמדו בהבטחתם להקים ממשל “של אחדות והכלה” ולא תיאוקרטיה דתית. אך למרות ההצהרות האופטימיות, הקרבות בצפון המדינה מעידים על כך שסוריה עדיין רחוקה מיציבות.
באזורים כמו חומס, כוחות דאע”ש ניצלו את הריק השלטוני כדי להרוג עשרות חיילים לשעבר של משטר אסד. במקביל, הכוחות הדמוקרטיים הסוריים, הנתמכים על ידי ארה”ב, פועלים להשתלט על אזורים שפונו על ידי הממשלה.
למרות הפוטנציאל לשינוי חיובי, החשש מפני עליית כוחות קיצוניים נותר בעינו. חייאת תחריר א-שאם, שבעבר הייתה שלוחה של אל-קאעידה, מנסה לשנות את תדמיתה, אך עדיין נחשבת לקבוצת טרור בעיני מדינות רבות.
למרות שחנינה הוכרזה כאמור על חיילי הסדיר הפשוטים של צבא אסד, ייתכן מאוד שבימים או בשבועות הקרובים יצפה המערב במשפטי ראווה והוצאות להורג המוניות של גורמים שחשודים בעינוי סורים או חיילי מורדים.
לבינתיים, תחריר א-שאם נוקטת במדיניות של הכלה כדי לקבל לגיטימציה בינלאומית, אך כל זה עלול להשתנות ובקרוב מאוד.
Post Comment