Loading Now

מטבע השנקל | סמל לחירות מימי החשמונאים ונצנוץ היסטורי מחג החנוכה

מטבע השנקל |
סמל לחירות מימי
החשמונאים ונצנוץ היסטורי מחג החנוכה

לפני 17 שנים, ב-9 בדצמבר 2007 נכנס למחזור מטבע חדש בישראל – מטבע שני השקלים החדשים, המוכר יותר בשם החיבה “שנקל”. המטבע, שהפך במהרה לחלק בלתי נפרד מחיי המסחר היומיומיים, מייצג לא רק נוחות ויעילות בתשלום במזומן, אלא גם חיבור היסטורי מרתק בין מערכת משקולות עתיקה למטבע מודרני.
השנקל נולד מתוך רצון בנק ישראל לייעל את מערכת התשלומים בישראל. המטבע החדש נועד להחליף את השימוש בשני מטבעות של שקל אחד, ובכך לחסוך בעלויות ההטבעה, הייצור והאחזקה. עלות ייצורו של השנקל נמוכה משמעותית מעלות ייצורם של שני מטבעות נפרדים, מה שהופך אותו לפתרון חסכוני ויעיל.
עיצובו של השנקל בצד הנושא, הכולל צמד קרני שפע וביניהן רימון, יחד עם עיטור פנינים וסמל המדינה, שואב השראה ממטבע עתיק של יוחנן הורקנוס הראשון. עליו נכתבו המילים: “יהוחנן הכהן הגדול והמועצה היהודית” (סנהדרין)
באופן מפתיע, מקור השם “שנקל” לוט בערפל. יש הסבורים כי השם נובע מהלחם המילים “שני שקל”, בעוד אחרים טוענים כי מקורו בדמיון הפונטי למילה “שקל”. למרות אי הוודאות זו, השם “שנקל” השתרש עמוק בשפה העברית, והפך לשם נרדף למטבע שני השקלים החדשים.
ועל הקשר הישיר בין ה”שנקל” המודרני לשורשיו ההיסטוריים. יש לציין על הגילוי ארכיאולוגי המרתק, שהתרחש ב-13 באוקטובר 2020, ליד הכותל המערבי בירושלים, שחיזק את הקשר בין “השנקל” של ימינו למערכת המשקולות העתיקה ששימשה את אבותינו. בחפירות ארכיאולוגיות בקשת וילסון, הצמודה לכותל, התגלתה משקולת עתיקה של שני שקלים, מתקופת בית הראשון. המשקולת, ששימשה למדידה ושקילה של סחורות בשוקי ירושלים הקדומה. אך היא הרבה יותר כבדה ומסיבית ופחות קלילה וקופצנית מהשנקל.

Read More

Post Comment