מוזיקה לועזית משלנו? הכוכב הבינלאומי שמפתיע את המוזיקה החסידית // ביקורת אלבום
הגמרא במסכת חולין דף ק”ט עמוד ב’ מספרת: “אמרה ילתא לרב נחמן (בעלה): כל מה שאסר הקדוש ברוך הוא – התיר לנו כנגדו. אסר לנו דם – התיר לנו כבד… אסר לנו חלב בהמה – התיר לנו חלב חיה, אסר לנו חזיר – מוח של שיבוטא (שם של דג), גירותא (שם עוף טמא) התיר לנו לשון של דג”.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
ניתן להמשיך את הרעיון גם לעולם המוזיקה, אסר לנו מוזיקה לועזית, התיר לנו – אלכס קלייר.
הזמר והיוצר הבריטי-יהודי, אלכס קלייר, שב בתשובה לפני כמה שנים ולמד בישיבה בירושלים, כשהוא כמעט ונוטש את הקריירה הכושלת שלו במוזיקה, אך לפתע הוא קיבל טלפון ששינה את חייו ממנכ”ל מייקרוסופט שהודיע לו כי הוא רוצה את שירו “קרוב מידיי” עבור פרסומת של החברה.
השיר הפך ללהיט ענק עם עשרות מיליוני צפיות ומאז הקריירה של קלייר הפכה לבינלאומית של ממש. קלייר המתגורר בשכונת נחלאות הירושלמית, שלבוש ביום יום בכיפת קטיפה שחורה, בכובע וחליפה וציציותיו מתבדרות ברוח נחשב לזמר רוק מצליח באירופה. בשנים האחרונות הוא ערך כמה סיבובי ההופעות בכל רחבי היבשת הישנה ובארה”ב והוציא כמה אלבומים שזכו להשמעות רבות בעולם ולהתעלמות כמעט מלאה בישראל.
במשך שנים, המוזיקה של אלכס קלייר הייתה פחות “יהודית” במובן של התכנים שלה. זה לא שמדובר היה בתכנים לא ראויים ואף כתבתי על אלבומו האחרון בשנת 2017 ב’כיכר השבת’, אך האזכורים היהודיים בו היו מרומזים ולא בריש גלי. האלבום החדש של קלייר הוא בשורה של ממש לחובבי המוזיקה היהודית, שקיבלו לראשונה מהאמן המצליח, אלבום של מוזיקה יהודית משובח במיוחד – “REBUILD AGAIN” – “שוב ייבנה”. אנחנו חייבים את התודה והברכה על הבאתו של קלייר לראשונה לעולם המוזיקה היהודית, למעצמת המוזיקה הגדולה מארה”ב – “תודה לך השם”, של האחים בלומשטיין הנהדרים, שגם הלחינו חלק גדול משירי האלבום. “תודה לך השם” הפכו בשנתיים האחרונות למכונה משומנת לייצור מוזיקה יהודית עם תכנים חיוביים וייחודיים, בהפקה מוזיקלית משובחת ולא בהכרח מסחרית במובן שאנו מכירים.
מי שכנראה עשה את החיבור בין קלייר ל’תודה לך השם’, היה המפיק המוזיקלי הצמוד של ‘תודה לך השם’ – הפסנתרן המוכשר מנדי פורטנוי, שמפיק מוזיקלית את החומרים המוזיקליים של הארגון. פורטנוי שאף הוא במקור מבריטניה, אירח בעבר את קלייר באלבום השבת שלו ושל אחיו ישראל, עם הביצוע הנפלא ל”יונה מצאה בו מנוח”, בניגון המודז’יצאי העתיק של בעל ה’דברי ישראל’ ממודז’יץ (במקור הולחן למילים “אמר השם ליעקב”).
לפני כשנה הופיע לראשונה קלייר בשיר של ‘תודה לך השם’, כשהוא מתארח באלבומו של מנדי ווארש עם סינגל סוער ומלהיב בעברית – “שמחה רבה”. מאז הוציאו קלייר ו’תודה לך השם’ כמה סינגלים עד לאלבום המלא שיצא לפני כשבועיים. האלבום הושפע רבות מאירועי השנה האחרונה והמלחמה ושיר הפתיחה – שיר הנושא של האלבום “שוב ייבנה”, שיר בסגנון מוזיקה סוער ואפילו לוחמני אותו כתבו והלחינו האחים בלומשטיין, הוקדש לכך והוא מביע את התקווה שבית המקדש ייבנה שוב באהבת חינם, כתגובה לאירועים הקשים שעברנו.
אל תפספסו את “RUN” הנהדר עם הקליפ, הסינגל הראשון שיצא מתוך האלבום, שיר באנגלית אותו כתבו והלחינו האחים בלומשטיין. בשיר ניתן לראות את דמותו ארוכת הזקן והפיאות של קלייר הנע בין דמותו הישנה עטורת הקסקט על הבמה, לדמות החדשה עם הכובע והחליפה החב”דיים או עטופת הטלית. האלבום החדש עמוס בפנינים מוזיקליות, אל תפספסו את “שיבת ציון” הנהדר והמרגש במיוחד עם שרולי פורטנוי בלחן של הבלומשטיינים, את “מי האיש”, אולי השיר החסידי הראשון בלחנו של אלכס קלייר וכמובן “ופרצת” הנהדר בו מארח קלייר את ‘מתיסיהו’, שבשנה האחרונה עשה לא מעט צעדי התקרבות חזרה ליהדות בחסות “תודה לך השם”. באלבום יש גם שני שירים עם לחנים מוכרים, “שבת יום מנוחה” הכיפי והמלהיב, שלדברי היוצרים של האלבום הולחן על ידי ה”נועם אלימלך” זיע”א. אינני יודע מה המקור לכך, ניסיתי למצוא מקורות לניגון האהוב אותו אני זוכר כילד מהביצוע של רבי אלתר יכנעס ז”ל (אולי ביסלי אולי במבה… הכל הכל לכבוד שבת), אך לא ידוע לי על מקור שבאמת יכול לאמת את אישיות המלחין שלו. אם יש לכם מידע על כך, אשמח מאד.
את האלבום חותם ביצוע קאבר נוסף – “אנעים זמירות” החב”די, אחד הניגונים שלימד האדמו”ר את חסידיו ומקורו על פי כמה דעות מהעיירה ניקולייב בה התגוררו חסידי חב”ד. קלייר שמושפע רבות מחסידות חב”ד בחר לבצע את הניגון האהוב בביצוע אקוסטי רגוע במיוחד עם גיטרה וצ’לו, כשהוא גם מתרגם את המילים לאנגלית.
“שוב ייבנה” של אלכס קלייר הוא אלבום מוזיקה יהודית משובח במיוחד באדיבותו של מנדי פורטנוי, ששוב מוכיח את רמתו הגבוהה. האיכויות הקוליות של קלייר והסגנון המוזיקלי שהוא מביא איתו למוזיקה היהודית, מעניינים וראויים להאזנה. ישנם מאזינים של מוזיקה חסידית, שאני מניח שקצת יתקשו להתרגל לסגנון השירה של קלייר, שלעתים נשמע “פחות יהודי”. אך האזנה לאלבום המלא תלמד את המאזינים, כי מדובר באמן מלא רגש יהודי עמוק ועם צבע מיוחד שמעשיר את המוזיקה היהודית וממלא את הלב.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
להערות, הארות ומחאות על התנשאות וחוסר הבנה בסיסי: [email protected]
Post Comment