Loading Now

נתונים מדאיגים: למה הישגי התלמידים בישראל במפולת?

נתונים מדאיגים: למה הישגי התלמידים בישראל במפולת?

ראמ”ה פרסמה אמש את תוצאות המחקר הבין-לאומי טימס (TIMSS) שנערך בישראל במאי 2023. המחקר בדק את הידע והמיומנויות של תלמידי ח’ במתמטיקה ובמדעים ב-44 מדינות ו-3 ישויות חינוך ברחבי העולם. במחזור המחקר המדובר השתתפו כ-300,000 תלמידים מכ-9,000 בתי ספר ברחבי העולם. בישראל נערך המחקר בקרב מדגם ארצי מייצג המונה כ-5,200 תלמידים מ-195 בתי ספר. הציבור החרדי ותושבי מזרח ירושלים לא השתתפו במחקר.
אלו עיקרי הממצאים:
בין השנים 2019 ו-2023 נרשמה בישראל ירידה חדה של 32 נקודות בממוצעי ההישגים של תלמידי כיתות ח’ גם במתמטיקה וגם במדעים.
במתמטיקה, ישראל יורדת 14 מקומות – ממקום 9 ל-23, מבין 44 מדינות שהשתתפו במחקר האחרון. במדעים, ההידרדרות היא של 9 מקומות – מ-16 ל-25.
עלייה חדה בשיעור התלמידים המתקשים במתמטיקה ובמדעים: אחד מכל 5 תלמידים סווג לרמה שמתחת לסף, לעומת אחד מכל 8 ב-2019. רק אחד מכל 13 תלמידים בישראל הצטיין ב-2023, לעומת אחד מכל 7 תלמידים במחזור הקודם.
הירידה המשמעותית ביותר נרשמה בקרב דוברי ערבית כאשר הפערים בין המגזרים הולכים וגדלים. פערי ההישגים בין מגזרי השפה מתרחבים בשני תחומי הדעת; הירידה החדה בהישגים בקרב דוברי עברית (26 נק’ במתמטיקה ו-29 נק’ במדעים) הייתה מתונה בהשוואה להידרדרות בקרב דוברי ערבית (56 נק’ ו-49 נק’, בהתאמה).
הצניחה בהישגים אמנם משקפת מגמה עולמית בעקבות משבר הקורונה, עם ירידה ממוצעת של 12-11 נקודות, אך בישראל היא קשה במיוחד, לא ניתן לתלות את הכישלון במלחמה, כי המבחנים נערכו לפני המלחמה. 
מארגון מנהלי בתי הספר “מנהיגים” נמסר: “הצניחה בהשגים של תלמידות ותלמידי ישראל ביחס למדינות ה -OECD במתמטיקה, לא הפתיעה את מנהלי בתי הספר. הסקר השנתי שלנו, שפורסם בתחילת נובמבר, עליו השיבו מאות מנהלים הראה כי 69% מהמנהלים אינם מעריכים שיישארו בתפקידם יותר מארבע שנים. מחציתם אף השיבו שלא יישארו במערכת יותר משנתיים”.
“לצד הנתון הזה, כ- 60% מהמשיבים ציינו את המחסור במורים איכותיים במערכת כאחד מארבעת האתגרים המשמעותיים ביותר עמם הם מתמודדים”.
“בנוסף 55% לא הצליחו לגייס את מלוא צוותי ההוראה, בעיקר מורים לאנגלית, מדעים ומתמטיקה. המשמעות: נתוני ה”טימס” העגומים אינם גזירה משמיים, אלא תוצאה של קבלת החלטות או ליתר דיוק העדר קבלת ההחלטות הנכונות. כדי להביא לשיפור בהישגי התלמידים הכרחי להתחיל מהשארת מנהלים טובים במערכת והפיכת המקצוע החשוב כל כך של מנהל בית ספר לנחשק. ההיפך ממה שהוא היום.”
“מנהלי בתי הספר, מנהיגי הקהילות המקומיות, שבלטו כל כך בתקופת מלחמת חרבות ברזל, הם החוליה החשובה ביותר לשיפור המערכת כולה. בנוסף, יש לקבוע ולתקצב בדחיפות יעד לאומי של שינוי עומק במבנה העסקתם ובשכרם של המורים, כדי למלא מחסור של אלפי מורים איכותיים במערכת החינוך”.

Read More

Post Comment