בקרוב? הפחתת קנסות בתחבורה ציבורית – גם ברכבות הקלות
פרסום ראשון: משרד התחבורה מתכוון להפחית את סכום הקנסות לנוסעים בעל הסדר נסיעה קבוע בתחבורה הציבורית שלא תקפו – גם ברכבות הקלות. מדובר בנוסעים בעלי כרטיסי נסיעה חופשיים כגון חופשי חודשי או חופשי יומי ששילמו עבור נסיעתם אך לא תקפו את כרטיסים מסיבות כאלה ואחרות.
בטיוטת החוק, שהגיעה לידי ‘כיכר השבת’, מבקש משרד התחבורה להפחית את הקנס לסכום של חמישים שקלים בלבד, במקום מאה ושמונים שקלים כיום. מדובר בהפחתה דרמטית של מעל לשבעים אחוזים מהקנס המקורי.
מדובר ביוזמה אותה מוביל סגה”ש מקלב זה מספר שנים בכדי להגביר האימון בתחבורה הציבורית. על פי ההצעה החדשה, החל מה-25 באוגוסט 2025, יותאם סכום הקנס לנוסעי הרכבת המקומית לתעריף המוגדל שיחול על נוסעי האוטובוסים שרכשו הסדרי נסיעה תקופתיים או פטורים מתשלום, אך לא תיקפו את כרטיסם. בכך מבקש משרד התחבורה ליצור אחידות בין התחבורה הציבורית השונה ולהתחשב בנסיבות השונות של נוסעים המחזיקים בהסדרי נסיעה.
סגן השר במשרד התחבורה אורי מקלב שקידם את החוק עוד בהיותו חבר כנסת לפני מספר שנים אומר: “החוק משלים מהלך משמעותי של הפחתת הקנסות בתחבורה הציבורית וזאת במידה והנוסע שילם. עלינו להימנע ולהקטין ככל האפשר את החיכוך בין הפקחים לנוסעים ולהקל ולשפר את חווית הנסיעה בתחבורה הציבורית. הפחתת הקנס עושה צדק עם הנוסעים בתחבורה הציבורית ומפרידה בין נוסעים שלא שלמו כלל לנוסעים ששילמו אך לא תיקפו. משרד התחבורה משלים כעת את התהליך שהתחלנו לפני שנים רבות עם הקמת ועדות הערער לדוחות ברכבת הקלה, והפחתת הקנסות בתחבורה הציבורית”.
יצויין כי לפני מספר חודשים חתם ראש הרשות לתחבורה ציבורית עידן מועלם על תיקון לתקנות התעבורה לפיהם יופחת הקנס בתחבורה הציבורית לנוסעים שלא תקפו לחמישים שקלים, מדובר בקנסות הניתנים באוטובוסים ובקווי השירות לנוסעים בעלי הסדר נסיעה קבוע ומשולם, כעת החוק החדש מרחיב את הפחתת הקנסות גם לרכבות הקלות בארץ.
במשרד התחבורה מעריכים כי הפחתת הקנסות תתרום להגברת תחושת ההוגנות בקרב הציבור ותסייע בצמצום מספר הפניות, ההשגות והערעורים המוגשים למפעילות ולוועדת הערר בנוגע לקנסות שהוטלו על אי תיקוף. מהלך זה מתואם עם הצעת החוק להפחתת סכום הקנסות בשל נסיעה ללא תיקוף בתחבורה הציבורית (תיקוני חקיקה), התשפ”ג-2023, שאושרה לאחרונה בקריאה טרומית. הממשלה הביעה תמיכה בהצעה זו, בכפוף להמשך הליכי החקיקה בהסכמת משרדי התחבורה, האוצר והמשפטים. המהלך מתבסס על ההנחה כי עידוד תחושת ההוגנות והיחס המידתי לנוסעים יתרמו להגברת השימוש בתחבורה הציבורית ולהפחתת העומסים בכבישים.
Post Comment