Loading Now

חוק פלדשטיין אושר בקריאה טרומית; לפיד תקף: למה אוריך ונתניהו לא בחדרי החקירות?

חוק פלדשטיין אושר בקריאה טרומית; לפיד תקף: למה אוריך ונתניהו לא בחדרי החקירות?

מליאת הכנסת אישרה לפני זמן קצר היום (רביעי) בקריאה טרומית את “חוק פלדשטיין” שנועד להקנות חסינות מהעמדה לדין כל גורם צבאי או אזרחי שידליף מסמך מסווג לראש הממשלה בנימין נתניהו. החוק נקרא על שמו אל אלי פלדשטיין, החשוד המרכזי בפרשיית הדלפת המסמכים המסווגים ל’בילד’ הגרמני, על אף שלא יחול רטרואקטיבית ולא ישרת את פלדשטיין בעצמו.
באופוזיציה ניצלו את אישור החוק בקריאה טרומית ותקפו את הקואליציה בחריפות. ראש האופוזיציה חבר הכנסת יאיר לפיד נאם במליאת הכנסת וטען כי ראש הממשלה בנימין נתניהו, ויועצו הפוליטי יונתן אוריך, שיקרו כשטענו כי המסמך לא הגיע לידיהם: “כל תשע דקות ההתקרבנות האינסופית של ראש הממשלה בווידיאו המוזר שלו בזמן מלחמה היו שקר מהמילה הראשונה עד האחרונה”.
“הוא ידע על המסמך, אוריך ידע על המסמך” האשים לפיד, “האם יש אכיפה בררנית יותר מזה שאוריך לא נמצא עכשיו בחדר החקירות? וראש הממשלה, נתניהו, לא נמצא בחדר החקירות הצמוד אליו על זה שהם הדליפו מידע מודיעיני סודי?”.
לפיד תקף במליאה וקרא לחקור את נתניהו ואוריך: “לא היה מעולם דבר כזה שלשכת ראש ממשלה נתפסה על חם מדליפה מסמכים סודיים לעיתונות זרה ושזה גם הוכח משפטית, ואז אתם אומרים אכיפה בררנית. איך זה שהם לא בחדר החקירות כבר עכשיו?”.
“זו הצעת חוק כל כך איומה וגרועה” טען חבר הכנסת לפיד, “שמפתיע לגלות שאתם מגישים אותה, אלא אם כן הגעתם למסקנה שאתם הולכים להפסיד בבחירות הבאות ודרך זה אתם מנסים למרר את חייו של ראש הממשלה הבא. מה, כל נגד בצה”ל ישלח עכשיו מסמכים סודיים למשרד ראש הממשלה?”.
ראש האופוזיציה הוסיף: “אתם גם מעקרים את ההזדמנות שיש לראש הממשלה לעשות את הדבר שהוא הכי אוהב בעולם וזה להגיד שהוא לא ידע כלום. כמו שהוא לא ידע בכלום באסון מירון כי לא תפסו בדש בגדו. כמו שהוא לא ידע כלום בשבעה באוקטובר. הרי האומנות שלו זה לא לדעת כלום. אז למה אתם שמים הצעות שמשמעותן שהוא ידע כשהוא לא רוצה לדעת?”.
לסיום, בחר לפיד לתקוף את נתניהו אישית תוך שהוא לועד לו: “תקשיבו לאיש הוא לא מעוניין לדעת. כלום הוא לא רוצה לדעת. לא היה מדליף יותר גדול מנתניהו בתולדות המדינה, אני ישבתי אתו בקבינטים”. גם יו”ר המחנה הממלכתי, חבר הכנסת בני גנץ נאם במליאת הכנסת, בתגובה לאישור חוק פלדשטיין בקריאה טרומית: “חברי הקואליציה – בזמן מלחמה בשבע חזיתות – מצאתם את החזית השמינית: צה”ל וארגוני הביטחון. החלטתם לשבור את שרשרת הפיקוד בצה”ל. לחתור תחת לוחמי השב”כ. לצפצף על החוק, ולעקוף את היועצת המשפטית לממשלה. והחמור מכל – אתם לא מציעים שום דבר כדי לתקן”.
“אתם משקשקים מוועדת חקירה ממלכתית שתבדוק מה דרוש תיקון, גם במערכת שיש לכם ביקורת עליה ואולי בצדק” טען גנץ. ובמלי להתייחס לגופה של חקירה שעוסקת בשימוש לא מורשה במסמך ולא בהדלפה – בואו נפוצץ את הבלון: ראש הממשלה יכול וצריך לראות כל חומר מודיעיני משמעותי, כולל חומרי גלם, דרך המערכת הצבאית ולא במקום המערכת הצבאית”.
“אף אחד לא מסתיר ממנו כלום” האשים גנץ. “הוא יכול לבקש לראות כל חומר מודיעני, ולזמן אליו כל נציגים מצה”ל, מהשב”כ והמוסד ומכל מקום שהוא רוצה. לראש הממשלה יש נגישות לחומרים מודיעינים שאני כרמטכ”ל וכשר ביטחון לא יכולתי לראות אותם, וטוב שכך. לא אפרט”.
“אם מישהו מהמערכת הצבאית חושב שיש דבר מה שחייב להגיע לדרגים העליונים כולל ראש הממשלה – חובה עליו לעשות את זה דרך המערכת ולא במקום המערכת. לא צריך להמציא כלום. ואם המערכת צריכה תיקון – צריך לתקן מבפנים, ולא לפרק כדי לתת רוח גבית למעשי עבריינות” הוסיף גנץ בנואמו במליאת הכנסת.
“הלקח מהשבעה באוקטובר הוא שהמערכת חייבת לחשוב אחרת, לנהל דיונים אחרת, להקשיב ליותר אנשים ומקורות” אמר גנץ. “המחדל בשבעה באוקטובר לא היה שהסתירו חומרים מהדרג המדיני – אלא שלא ניתחו אותם נכון. שלא הקשיבו למי שזעקו מלמטה. שלא ניהלו תהליכי עבודה נכונים. שחלק מהאנשים חטאו בחטא ההיבריס. את זה חייבים לתקן. לא לפרק את המערכת”.
הוא טען כי “ההצעה לאפשר לכל קצין או חייל לשבור את שרשרת הפיקוד והדיווח, להחזיק חומר מסווג, ולהעביר אותו לגורמים אזרחיים בסביבת ראש הממשלה תפגע גם בראש הממשלה עצמו. אפשר יהיה להציף אותו בחומרים שאין לו שום יכולת לעבד אותם. זה יטיל עליו אחריות שהוא לא יכול לשאת בה.וגם בהצפה כזו יש מרכיבי סיכון גדולים. המחשבה על חומר מסווג שמסתובב, ומועבר לכל מיני מקורבים – זו אנרכיה שאתם מבססים אותה ותסכן חיי אדם ותשרוף מקורות”.
גנץ פנה לשר הביטחון החדש כץ: “מילה אחרונה לחברי שר הביטחון ישראל כ”ץ – אם לא תתייצב עכשיו כדי לעצור את הכאוס שמנסים ליצור במערכת שאתה אמון עליה: תהפוך משר ביטחון לסוכן כאוס. זו האחריות שלך”.
“אני אומר לכם, עם כל הביקורת, יש לנו מערכת מודיעין מצוינת – שכשלה בשבעה באוקטובר. צריך לחקור ולתקן – אסור להרוס אותה” סיים גנץ את נאומו. חבר הכנסת גדי איזנקוט, שכיהן בעבר כשר בממשלת נתניהו יחד עם גנץ וחברי המחנה הממלכתי מיד אחרי פרוץ מלחמת חרבות ברזל, תקף את אישור החוק גם הוא. בפוסט שפרסם בחשבון הפייסבוק שלו, כתב איזנקוט: “הקואליציה העבירה כעת בקריאה טרומית את החוק להשמדת העליונות המודיעינית של מדינת ישראל, מתוך רצון להעביר ״מסר״ לנחקרים בפרשת גניבת המסמך וההדלפה לעיתון ״בילד״. למגישי החוק אין צל צילו של מושג מה עומק וגודל הנזק שנגרם, רשימת התומכים תיזכר כמי שנתנו יד לחרפה הזו”.
“אילו לראש הממשלה היה גרם של אחריות ואתיקה היה מגנה את הצעת החוק ומורה לעצור את המהלך, על מנת למנוע פגיעה אנושה בביטחון הלאומי של ישראל” חתם איזנקוט את דבריו.

Read More

Post Comment