Loading Now

סערת החנינה של האנטר ביידן והיסטוריית החנינה הנשיאותית בארה”ב

סערת החנינה של האנטר ביידן והיסטוריית החנינה הנשיאותית בארה”ב

בצעד שזכה לגינוי נרחב מצד גורמים משני צידי המפה הפוליטית בארה”ב, חנן הנשיא ג’ו ביידן את בנו, האנטר, מכל אשמה פלילית. ההחלטה עוררה דיון סוער לגבי גבולות סמכות החנינה הנשיאותית, מוסד משפטי שנוי במחלוקת המאפשר לנשיא להעניק חנינה, או מחילה, למי שהורשעו בעבירות פדרליות.
האנטר ביידן, בנו של הנשיא, הואשם בשורה של עבירות פליליות, כולל החזקת נשק בלתי חוקית והעלמת מס. הוא הורשע בשלוש עבירות הקשורות להצהרות כוזבות שהגיש בעת בקשת רכישת נשק, ותשעה סעיפי אישום נוספים הנוגעים להעלמת מס.
החנינה הנשיאותית: כוח בלתי מוגבל?
סעיף 2 לחוקה האמריקאית מקנה לנשיא סמכות רחבה לחון אנשים שהורשעו בעבירות פדרליות, למעט במקרים של הדחה. זכות זו, הידועה גם כ”זכות הרחמים”, מקורה במסורת המשפטית האנגלית, שבה למלך היה כוח דומה. החוקה האמריקאית אינה מגבילה את שיקול דעתו של הנשיא בנוגע להענקת חנינות, ובמהלך ההיסטוריה עשו נשיאים רבים שימוש בסמכות זו כדי להעניק מחילה לאנשים שהורשעו בפשעים חמורים, לעיתים קרובות על רקע פוליטי.
סוגי החנינות
חנינה מלאה: שחרור מלא מהעונש והשבת כל הזכויות האזרחיות, אדם נחשב כאילו מעולם לא הורשע. אמנסטיה: חנינה קולקטיבית הניתנת לקבוצה שלמה של אנשים, המתקת עונש: הפחתת חומרת העונש שהוטל על ידי בית המשפט הפדרלי. דחייה: דחיית מועד תחילת ריצוי העונש.
חנינות מפורסמות בהיסטוריה האמריקאית
מעבר לסוגי החנינות השונים, ההיסטוריה האמריקאית רצופה במקרים מרתקים של שימוש בזכות החנינה על ידי נשיאי ארה”ב:
ג’ורג’ וושינגטון, הנשיא הראשון של ארה”ב, חנן בשנת 1795 שני חקלאים שהשתתפו ב”מרד הוויסקי” – התקוממות אלימה נגד מיסוי אלכוהול.
אנדרו ג’ונסון, נשיא ארה”ב לאחר מלחמת האזרחים, העניק אמנסטיה לכל חיילי הקונפדרציה בשנת 1868. צעד זה, שנועד לקדם פיוס לאומי, עורר מחלוקת עזה בקרב תומכי האיחוד.
הנשיא ג’רלד פורד בשנת 1974. פורד העניק חנינה מלאה לקודמו בתפקיד, ריצ’רד ניקסון, בעקבות פרשת ווטרגייט. רבים ראו בצעד זה ניסיון לטייח את פרשת השחיתות החמורה, ופופולריותו של פורד צנחה בעקבות החלטתו.
ביל קלינטון, נשיא ארה”ב בשנות ה-90, חנן את אחיו למחצה, רוג’ר קלינטון, שהורשע בעבירות סמים בשנת 2001.
דונלד טראמפ, נשיא ארה”ב בין השנים 2017-2021, חנן בשנת 2020 את מחותנו, צ’ארלס קושנר, שהורשע בהעלמת מס ובחבלה בהליכי משפט. גם צעד זה עורר ביקורת רבה, בטענה כי טראמפ ניצל את סמכותו כדי להיטיב עם מקורביו.
בתאריך כ”ה בכסלו תשע”ח (21 בדצמבר 2017), קיצר נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ את עונשו של שלום רובשקין, חסיד חב”ד שהורשע בשנת 2009 בהונאה בנקאית ונגזרו עליו 27 שנות מאסר.
האם לנשיא זכות לחון את עצמו?
חוקרים משפטיים חלוקים בדעותיהם האם החוקה האמריקאית מאפשרת לנשיא לחון את עצמו. מצד אחד, החוקה אינה אוסרת זאת במפורש. מצד שני, עקרונות משפטיים מבוססים קובעים כי אדם אינו יכול להיות שופט בעניינו שלו, והחוקה אוסרת על הנשיא לחון אנשים שהודחו מתפקידם.

Read More

Post Comment