יוצא לכם לאכול אכילה רגשית? כך תנקו את הגוף אחריה
מחקר חדש מאוניברסיטת בירמינגהם בבריטניה מציע תקווה למי שנוטה לפנות למזונות שומניים בזמני לחץ. החוקרים מצאו כי שתיית קקאו עשויה לסייע לגוף להתאושש מהר יותר מההשפעות הפיזיולוגיות של מצבי לחץ ולמנוע את הנזק שגורמים מזונות שומניים.
המחקר, שפורסם בכתב העת Food & Function, מתבסס על ממצאים קודמים שהראו כי צריכת מזונות שומניים עלולה לפגוע בתפקוד כלי הדם ולהפחית את החמצון המוחי במצבי לחץ, ולעכב את ההתאוששות של הגוף לאחר מכן.
הקקאו מכיל רכיב פלבנול בשם אפיקטכין, המסייע להרפיית שכבת התאים האנדותליאלית בכלי הדם, משפר את תפקודם ומטפל בלחץ דם גבוה – תגובה נפוצה למצבי לחץ.
במחקר השתתפו 23 גברים ונשים צעירים ובריאים. כל משתתף קיבל ארוחה עתירת שומן בליווי משקה קקאו המכיל כמות גבוהה או נמוכה של אפיקטכין, שעה וחצי לפני שביצעו משימה מנטלית מלחיצה שנמשכה 8 דקות.
תפקוד כלי הדם נבדק באמצעות מדידת הרחבת זרימת הדם בעורק הזרוע (FMD), המתייחסת למידה בה העורק יכול להתרחב במקרה של זרימת דם מוגברת. המדידות בוצעו בתחילת הניסוי, ולאחר 30 ו-90 דקות מסיום משימת הלחץ.
בקבוצה שקיבלה קקאו עשיר באפיקטכין, מדידת ה-FMD לאחר 30 דקות הייתה נמוכה יותר, אך השתפרה משמעותית כבר לאחר 90 דקות, מה שמעיד על התאוששות מהירה יותר מהשפעות הלחץ.
ד”ר קטרינה רנדיירו, מרצה למדעי התזונה באוניברסיטת בירמינגהם ומחברת המחקר, הסבירה ל-Medical News Today: “עבודות מלחיצות במיוחד עלולות להגדיל את הסיכון למחלות לב וכלי דם בעד 40% בהשוואה לאנשים שאינם חשופים לגורמי לחץ אלה. זה כנראה נובע, לפחות חלקית, מהפגיעות המתמשכות בתפקוד כלי הדם כתוצאה מלחץ, שעלולות להפוך לפגיעות קבועות”.
ד”ר צ’נג-האן צ’ן, קרדיולוג מוסמך שלא היה מעורב במחקר, ציין כי “רמות גבוהות של לחץ לאורך זמן עלולות לגרום לעלייה כרונית בהורמוני לחץ, דלקת ולחץ דם, שעלולים להוביל להפרעות קרדיווסקולריות כמו יתר לחץ דם, התקף לב או שבץ”.
המחקר מציין כי ניתן לצרוך 5.5 כפות של קקאו לא מעובד, 2 כוסות תה ירוק, או 300 גרם פירות יער כדי לקבל כמות דומה של פלבנולים מועילים כפי שנעשה שימוש במחקר.
“אנחנו לא מעודדים אנשים לאכול מזונות שומניים בהקשר של לחץ מלכתחילה,” הדגישה ד”ר רנדיירו, “אבל במצבים בהם זה קורה, יש לכם אסטרטגיה תזונתית נוספת שאתם יכולים להשתמש בה כדי למתן את ההשפעות השליליות”.
מישל רות’נשטיין, דיאטנית קרדיולוגית מונעת ומומחית לבריאות הלב, שלא הייתה מעורבת במחקר, הסבירה כי פלבנולים מהקקאו “עשויים לעזור להפחית את זמן ההתאוששות מלחץ, ללא קשר לאכילת מזונות שומניים, בזכות יכולתם להגביר את רמות חנקן חד-חמצני.” היא הוסיפה כי “פלבנולים הם סוג של פלבונואידים, קבוצת תרכובות צמחיות הידועות בתכונותיהן נוגדות החמצון ונוגדות הדלקת. מקורות נוספים לפלבנולים כוללים תה ירוק, קליפות תפוחים, פירות יער וענבים”.
Post Comment