Loading Now

ארבעים שנה של חגיגות על הגבול | זו הסיבה לכישלון המפואר של יוניפי”ל בלבנון

ארבעים שנה של חגיגות על הגבול | זו הסיבה לכישלון המפואר של יוניפי”ל בלבנון

אדם חכם אמר פעם ש”טיפשות היא לעשות את אותו הדבר שוב ושוב ולצפות לתוצאות שונות”.
ישראל מאפשרת לחיזבאללה לחזור באופן לא רשמי לדרום לבנון, באופן לא חמוש – לכאורה (בדגש על ה”לכאורה”), ומסתמכת על צבא דרום לבנון ויוניפי”ל שיאכפו את הסדר, עד שתיאלץ לעשות זאת שוב בעצמה, במוקדם או במאוחר.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
זה כבר יותר מארבעים שנה שיוניפי”ל קיים, מסייר בדרום לבנון – ולא מועיל בכלום. חיזבאללה המשיך להתעצם מול העיניים של החיילים הכחולים, ללא שיש בידיהם היכולת לאכוף שמירה על השלום או את החלטה 1701 של האו”ם שהתקבלה מאוחר יותר ב-2006. משום מה, ישראל, צרפת וארה”ב סבורים שהפעם זה כן יעבוד.
אם תהיתם מדוע כוח שמירת השלום של האו”ם לא הצליח להשליט סדר בדרום לבנון, התשובה בכתבה שלפניכם.
יוניפי”ל מורכב מאלפי חיילים ממדינות שונות, שהיו שם בדיוק כדי למנוע מחיזבאללה להפוך למה שהוא היום. הכוח מצד עצמו אמור היה להספיק מבחינת סדר הגודל שלו כדי להרתיע את חיזבאללה – אבל זה לא קרה. חוסר סמכות
בכתבת ה’וול סטריט ג’ורנל’ שפורסמה השבוע, הוסבר שיוניפי”ל נכשל בתפקידו משום שלא היו לו את הסמכויות הנדרשות. מועצת הביטחון של האו”ם לא נתנה ליוניפי”ל את הסמכות לפעול באופן חד צדדי בשטח של מדינת לבנון, מה שאיפשר לחיזבאללה להפוך לאחת ממילציות הטרור הגדולות והחמושות ביותר בעולם.
גורם רשמי ישראלי שהתייחס להסכם הפסקת האש אמר שישראל לא באמת מתכוונת להסתמך על יוניפי”ל. “אנחנו לא מדברים על פירוק יוניפיל אבל גם לא נציב את הביטחון העתידי של צפון ישראל בידה של יוניפיל”, אמר הבכיר. “לא נחזור לשישה באוקטובר”, אמר הבכיר הישראלי לעיתון ה’וול סטריט ג’ורנל’.
הכל התחיל ב-1978 כאשר ישראל נכנסה לראשונה ללבנון בעקבות פיגוע רצחני בו איבדו את חייהם 38 אזרחים ופצחה ב’מבצע ליטני’. יוניפי”ל הייתה אחראית לפקח על הנסיגה הישראלית בסיום המבצע ולסייע ללבנון באבטחת המקום למול כוחות אש”ף. ישראל נכנסה ויצאה ללבנון לסירוגין עד לסיום מלחמת לבנון השנייה ב-2006, אז התקבלה במועצת הביטחון של האו”ם החלטה 1701.
מאז 2006, חיזבאללה הצליח לצבור כמויות עצומות של אמל”ח על הגבול של ישראל, כפי שהוכיחו התמונות שפרסם דובר צה”ל במהלך המלחמה. החלטה 1701 שהתקבלה במועצת הביטחון של האו”ם הופרה על ידי חיזבאללה מיד לאחר שהתקבלה, אומר ה’וול סטריט ג’ורנל’. יוניפי”ל, שנמנע מלהיכנס לרכוש פרטי או לעצור חשודים ללא אישור הרשויות בלבנון, היה חסר יכולת לפעול מול ארגון הטרור.
במהלך השנים דווח הארגון על תקריות למזכ”ל האו”ם, שדיווח הוא למועצת הביטחון בהתאם למנדט שנקבע. חיילי יוניפי”ל אמנם נושאים נשק, אבל אינם מורשים לעשות בו שימוש כנגד חיזבאללה שמפר פעם אחר פעם את החלטה 1701. כדי לעצור איש חיזבאללה, צריכים אנשי יוניפי”ל לקבל רשות מצבא לבנון ששייך לממשלת לבנון שחלק ממנה הוא חיזבאללה בעצמו. ההמשך ידוע.
המעורבות של יוניפי”ל ועוינות התושבים
חיילי יוניפי”ל סייעו מדי פעם לישראל לגלות את פעילות חיזבאללה וגם שילמו על כך מחיר. בשנת 2010, חיילי יוניפי”ל הותקפו בידי “תושבים מקומיים” במהלך תרגיל צבאי, כלי רכב שלהם ניזוקו, וכלי נשק נלקחו מהם. ההערכה היא כי לא מדובר באזרחים אלא בפעילות מאורגנת של ארגון הטרור חיזבאללה שידע היטב כי יש לו חסינות מפני תגובה כל שהיא.
ב-2018, בעקבות מידע מישראל, אישר יוניפי”ל את דבר קיומן של חמש מנהרות שחצו את הגבול מלבנון לישראל. ישראל, בתגובה לחוסר פעולה מצד לבנון, הציפה את אחת מהמנהרות במלט, מה שהוביל להצפת מבנה בכפר סמוך, ככל הנראה בעקבות יציאת פיר מתוך אותו מבנה “אזרחי תמים”.
בשנת 2022, חייל אירי נהרג במתקפה של חיזבאללה על כוח יוניפי”ל בדרום לבנון.
חיילי יוניפי”ל ערכו בממוצע כ-10,000 סיורים בחודש, מנועים מלפעול למול התארגנויות גלויות של חיזבאללה בגלל שהסמכות היחידה שלהם הייתה לדווח. אזרחי דרום לבנון עוינים לרוב את הקסדות הכחולות וטוענים שהם מרגלים של ישראל, בדגש על הלבנונים השיעים שמהווים רוב האוכלוסייה באזור ותומכים בחיזבאללה.
פעמים רבות התלוננו חיילי יוניפי”ל על יחס עוין ומתקפות אלימות כלפיהם מצד תושבים מקומיים, אך כל זה לא שכנע את האו”ם לתת לכוח יותר סמכויות.
המנדט של יוניפיל אינו כולל כאמור סמכות לאכיפה חד-צדדית. הכוח יכול לדווח על הפרות לצבא לבנון ולמזכ”ל האו”ם, אך אינו יכול לפעול בשטח ללא אישור. דוברת יוניפי”ל, אנדריאה טננטי, הדגישה את הבעיה שאינה הולכת להשתנות כעת: “אין זה תלוי בארגון לנקוט בצעדים שאינם במסגרת המנדט שלו”.
כדוגמא אחת מיני רבות על חוסר היכולת של הארגון לפעול, בשנת 2010, יוניפי”ל דיווחה על פיצוץ בבית בכפר, אך אמרה כי אין ביכולתה לקבוע את הסיבה, “כיוון שעדויות אפשריות טופלו או הוסרו לפני שצוות החקירה של יוניפי”ל הורשה גישה לאתר האירוע”. צבא לבנון הורשה להיכנס רק לאחר עימות עם תושבי הכפר, אמר יוניפי”ל. ישראל נכנסת ויוצאת לסירוגין
המצב הנ”ל בו “החתול שומר על החלב” הכריח את ישראל להיכנס ולצאת ללבנון לסירוגין לאורך עשרות השנים האחרונות:
1978: מבצע “ליטני” – ישראל פלשה לדרום לבנון בעקבות התקפות של אש”ף, במטרה להרחיק את הארגון מגבול הצפון. לאחר המבצע הוצבו כוחות יוניפי”ל באזור.1982-1985: מלחמת לבנון הראשונה – ישראל יצאה למבצע “שלום הגליל” במטרה לחסל את פעילות אש”ף בלבנון. לאחר הפסקת הלחימה נותרו כוחות צה”ל ברצועת ביטחון בדרום לבנון.1993 ו-1996: מבצעים “דין וחשבון” ו”ענבי זעם” – מבצעים נרחבים נגד חיזבאללה בעקבות מתקפות רקטות על יישובי הצפון. בשני המבצעים הושגו הבנות להפסקת הלחימה, אך לא נוצרו פתרונות ארוכי טווח.2000: נסיגת צה”ל מלבנון – ישראל נסוגה חד-צדדית מדרום לבנון לאחר כ-18 שנות שהייה באזור הביטחון. חיזבאללה הציג את הנסיגה כניצחון אסטרטגי.2006: מלחמת לבנון השנייה – פרצה בעקבות חטיפת שני החיילים אהוד גולדווסר ואוהד רגב הי”ד על ידי חיזבאללה. הלחימה כללה הפצצות נרחבות בלבנון ופגיעות כבדות בצפון ישראל. המלחמה הסתיימה בהחלטת מועצת הביטחון של האו”ם (1701), שקראה לפריסת כוחות יוניפי”ל מחוזקים.2023-2024: חיזבאללה תוקף את ישראל ב-8 באוקטובר 2023, יממה לאחר הטבח של חמאס בדרום ישראל. יותר משנה לאחר מכן נכנסה ישראל קרקעית לדרום לבנון, עד להסכם הנסיגה שנחתם השבוע.
אפילו מנהל באו”ם של יוניפי”ל הודה בלשונו שחיזבאללה ויוניפי”ל עובדים בסמיכות האחד לשני ללא כל הפרעה. “זה היה סוד גלוי כבר די הרבה זמן שחיזבאללה פעל בסמיכות די קרובה ליוניפיל”, אמר המנהל של האו”ם.
“אנחנו חוזרים למגבלה של המנדט של המשימה, מה המשימה יכולה לעשות ומה אנחנו לא יכולים לעשות”, אמרה דוברת יוניפי”ל, אנדריאה טננטי, בהתייחסה לחזרה להחלטה 1701.
“אבל זה תלוי במועצת הביטחון להחליט איך להתקדם. אין זה תלוי בנו לנקוט בצעדים נוספים שאינם במסגרת המנדט של הנציגות”. ובמילים אחרות: אם ליוניפי”ל לא יתווספו סמכויות, אי אפשר לסמוך עליו שיעשה מה שלא עשה בעבר, מהסיבה הפשוטה שאסור לו.
>> למגזין המלא – לחצו כאן
ישראל תיאלץ ככל הנראה לקחת כבר בזמן הקרוב את הדברים לידיים לאחר ההפרות של חיזבאללה שבוא יבואו. אגב, הן כבר התחילו ביום הראשון להפסקת האש. ואז יבוא מטח הרקטות הבא. וחוזר חלילה.

Read More

Post Comment