Loading Now

דיווח בהולנד: כך פעלה איראן לעקוף את הסנקציות האמריקאיות 

דיווח בהולנד: כך פעלה איראן לעקוף את הסנקציות האמריקאיות 

העונשים הכלכליים כלפי איראן, תמיד היו על הפרק והם הושתו ובוטלו לפי העניין, עד שב-2018 הודיעה ארה”ב על סנקציות מרחיקות לכת נגד איראן. מאז נאסר על אמריקאים לסחור בנפט איראני, והמדינה עושה כמיטב יכולתה לאכוף את הכלל הזה ברחבי העולם. עד כדי, שגם חברות לא אמריקאיות, שעושות עסקים עם חברות שסוחרות בנפט איראני – נענשות גם הן על ידי ארה”ב.
רשויות נמל, חברות ביטוח ובנקים כלל לא עושים עסקים עם מיכליות המובילות נפט מהרפובליקה האסלאמית. מחשש שהעסקים שלהם באמריקה עלולים להפוך למטרה לצעדי ענישה. אך בכל זאת, ישנם חברות באירופה המסייעות לאיראן לסחור בנפט ובכך לעקוף את הסנקציות האמריקאיות.
על פי התחקיר של תוכנית המעקב אחר מכליות איראן של הארגון האמריקני האנטי-איראני הUnited Against Nuclear Iran) ,UANI), שפורסם באתר BNR ההולנדי, משרד עורכי הדין ההולנדי Taheri הקים לפחות שש חברות קש שניהלו מכליות נפט מאז 2020. שש המכליות הרשומות באמצעות החברה ההולנדית ייצאו ביחד 160 מיליון חביות נפט מאיראן מאז כניסת הסנקציות של ארה”ב לתוקף. כאשר לפי מחיר השוק הנוכחי, שווים יותר מעשרה מיליארד דולר.
על פי מעקב הארגון, המכליות מבצעות לא פעם גם פעולות הטעיה שונות. כך למשל, במרץ האחרון, הפעיל צוות המכלית משדר שגרם לה להיראות למערכות מעקב הציבוריות כאילו היא עוגנת באמצע המפרץ הפרסי, תמונות לוויין שברשות UANI חושפות את המיקום האמיתי: מסוף נפט ליד האי האיראני חארג. תמונות לוויין אחרות מראות שספינות הרשומות תחת החברה ההולנדית מעבירות נפט למכליות אחרות בים הפתוח.
איך זה עובד
משרד עורכי הדין Taheri ההולנדי, שבסיסה בעיירה Capelle aan den IJssel שבדרום הולנד, פתח חברה בת של משרד עורכי הדין במושבה סורינאם (מושבה הולנדית לשעבר השכנת בדרום אמריקה). על פניו, המשרד בסך הכל נותן שירות שמציע ‘פתרון’ ללקוח שנתקל בבעיה משפטית ב’רמה בינלאומית’, אך האמריקאים רואים את זה אחרת.
בחודש שעבר הכניסו שלוש חברות לרשימת הסנקציות הרשומות תחת כתובת משרדו של טהרי בסורינאם, כאשר על פי החשד הם מעורבים בסחר בנפט האיראני. לפי הרשויות האמריקאיות, עם ההכנסות מאותו סחר יממן המשטר האיראני ארגונים כמו חמאס וחיזבאללה.
מכליות הנפט מנוהלות על הנייר על ידי סורינאמים המזוהים עם המשרד. ביניהם סטודנט למשפטים לשעבר, מזכירה בת 26 וחבר של עורך דין מהמשרד. הספינות הן חלק ממה שמכונה ‘צי הרפאים’ האיראני: מאות ספינות בשליטת אינטרסים איראניים הפועלות באמצעות רשת של מתווכים. כאשר המתווכים בתשלום פעלו כדירקטורים, בעוד הבעלים האמיתיים של מכליות הנפט נותרו בצללים. סחר נפט סמוי זה הכניס למדינה לפחות 50 מיליארד דולר בשנה שעברה, על פי מחקר של האקונומיסט.
הבחירה בסורינאם
הבחירה לרשום חברות מיכליות בסורינאם אינה במקרה. מאז 2020, בעלי עניין מאחורי חברות הולנדיות חייבים להיכלל במה שנקרא רישום UBO (Ultimate Beneficial Owner), המחייב לרשום ברשויות המס את השולט המרכזי בחברה, אך בסורינאם אין חובה זו – מה שמאפשר את הפעילות החתרנית.
בנוסף, שירותים מעשיים בסחר בנפט איראני אינם אסורים באירופה ובסורינאם, כך שלדברי מנהל המשרד, טהרי, – הוא “פשוט מציית לחוק”. הוא גם מכחיש בתוקף את תרומה למימון הטרור. “אני לא רואה שום התנגדות לעבוד עם איראן”, אומר טהרי.
עורך הדין בחר שלא לומר מי עומד מאחורי צי המכליות. באתר האינטרנט שלה מופיע הלוגו של חברת הנפט האיראנית NIOC תחת הכותרת ‘לקוחות חשובים’, אך טהרי מכחיש שחברה ממשלתית זו היא הבעלים של המכליות. לדבריו, הוא אינו יכול לומר דבר על לקוחותיו בשל “חובת סודיות”. אמריקה מתעוררת
עד כה, ארה”ב הייתה זהירה בפעולותיה נגד “צי הצללים” האיראני. כך למשל, אחת ממכליות הנפט של טהרי עדיין נעדרת מרשימות הסנקציות האמריקאיות, למרות שכבר זמן מה ידוע שהספינה נושאת נפט איראני. לדברי קלייר יונגמן, ראש תוכנית המעקב אחר מכליות איראן בארגון האמריקני, ארה”ב תחת הנשיא ג’ו ביידן נקטה במדיניות של פיוס כלפי טהרן בתקווה להחזיר את המדינה לשולחן המשא ומתן. אך האסטרטגיה הזו מוטלת בספק מאז פלישת חמאס לישראל ב-7 באוקטובר אשתקד. “אנשים רואים עכשיו לאן הולך הכסף”, אומר מנהל UANI.
עם זאת, טהרי אומר שהוא אינו מודאג מסנקציות נוספות של ארה”ב. “אין לי שום קשר לוושינגטון בכלל”, אמר עורך הדין. “ארה”ב יודעת שכספק שירותים משפטיים אני פשוט מספק שירותים משפטיים ולא תומך במשטר האיראני”.

Read More

Post Comment