שעון חורף | מדוע כשהימים מתקצרים, מצב הרוח מתכווץ?
האם אי פעם הרגשתם שינוי דרמטי במצב הרוח שלכם עם חילופי העונות? ייתכן שאתם לא לבד. רבים חווים ירידה באנרגיה ובמצב הרוח בחודשי החורף הקרים והאפלים, ותופעה זו מוכרת כהפרעת מצב רוח עונתית, או SAD (Seasonal Affective Disorder).
למרות שעדיין לא ברור לחוקרים מה גורם לתופעה, מספר גורמים פוטנציאליים זוהו, כולל תפקוד השעון הביולוגי, רמות הסרוטונין והמלטונין. השעון הביולוגי שלנו, המווסת את מחזור השינה והערות, מושפע מחשיפה לאור שמש. בחודשי החורף, כאשר הימים קצרים יותר ושעות האור מוגבלות, השעון הביולוגי שלנו עלול להיות משובש, מה שעלול לגרום לתחושת דיכאון.
נוסף על השעון הביולוגי, גם רמות של נוירוטרנסמיטורים במוח, כגון סרוטונין ומלטונין, עשויות להיות מעורבות ב-SAD. סרוטונין, המכונה גם “הורמון האושר”, משחק תפקיד חשוב בוויסות מצב הרוח, התיאבון והשינה. רמות נמוכות של סרוטונין מקושרות לדיכאון, וחשיפה מופחתת לאור שמש בחודשי החורף עלולה להוביל לירידה בייצור הסרוטונין.
מלטונין, לעומת זאת, הוא הורמון המווסת את מחזור השינה והערות. ייצור המלטונין עולה בחושך ויורד באור, ולכן רמות המלטונין נוטות להיות גבוהות יותר בחודשי החורף. רמות גבוהות של מלטונין עלולות לגרום לעייפות ולתחושת נמנום, שעלולות לתרום לתסמיני דיכאון.
מעניין לציין, ש-SAD נפוץ יותר בקרב אנשים המתגוררים רחוק מקו המשווה, שם שעות האור משתנות באופן דרמטי בין עונות השנה. ל-SAD ביטויים שונים בחורף ובקיץ. בחורף, הסימפטומים כוללים עייפות מוגברת, תיאבון מוגבר, תשוקה לפחמימות ועלייה במשקל. בקיץ, לעומת זאת, הסימפטומים כוללים בעיות שינה, תיאבון ירוד, ירידה במשקל, חרדה ועצבנות מוגברת.
אז מה עושים?
בראש רשימת התמודדות הטבעית עם הפרעת מצב רוח עונתית הוא שימוש באור כנוגדן – חפשו את השמש: גם בימים מעוננים, הקדישו זמן להיחשף לאור טבעי, במיוחד בשעות הבוקר.
הניעו את הגוף: פעילות גופנית סדירה, אפילו הליכה קצרה, יכולה לשפר את מצב הרוח ולהפחית את הסיכון לדיכאון.
השקיעו בתזונה: אכילה בריאה ומאוזנת תספק לגוף את הרכיבים התזונתיים הדרושים לתפקוד אופטימלי, ותתרום לתחושת חיוניות.
טפחו קשרים חברתיים: שמירה על קשרים חברתיים תומכים ומלאי משמעות תסייע לכם להתמודד עם קשיים רגשיים ולשמור על תחושת שייכות וחיבור.
| מקורות: Mayo Clinic
Post Comment