מה רבין חשב על ההתנחלויות ביו”ש? | נחשפה הקלטה נדירה
יום השנה ה-29 לרצח ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין ז”ל, צוין אתמול (שלישי) בתאריך העברי י”א חשוון, ארכיון צה”ל במשרד הביטחון חושף הקלטה נדירה של רבין מדיון פורום מטכ”ל בשנת 1974, הקלטה שלא נחשפה עד כה.
רבין, אז ראש ממשלה בכהונתו הראשונה נשמע בהקלטה בקולו, מדבר על מלחמת יום הכיפורים, על הסיכוי להגיע לשלום ועל הגעה לפתרון הסכסוך באמצעים צבאיים או בדרך של הסכם מדיני.
רבין נשמע אומר בהקלטה שנחשפת כעת כאמור לראשונה: ״בסכסוך הערבי-ישראלי, אני לא רואה אפשרות להגיע לפתרון על ידי אמצעים צבאיים… אם בכלל יש סיכוי… זה רק בדרך של משא ומתן מדיני״. רבין הדגיש בדבריו את הצורך לשלב בין עוצמה צבאית לדיפלומטיה: “מו”מ מדיני חייב להישען על עוצמה צבאית, כי בלי עוצמה צבאית לא יהיה בכלל מו”מ מדיני. אנחנו יודעים עובדות: איש לא מוכן לדבר איתנו על שלום”.
במהלך דיון המטכ”ל, שחושף ארכיון צה”ל במשרד הביטחון, אומר רבין: “בסכסוך הערבי-ישראלי, אני לא רואה אפשרות להגיע לפתרון על ידי אמצעים צבאיים… אם בכלל יש סיכוי… זה רק בדרך של משא ומתן מדיני״.
עם זאת, רבין הדגיש את הצורך לשלב בין עוצמה צבאית לדיפלומטיה: “מו”מ מדיני חייב להישען על עוצמה צבאית, כי בלי עוצמה צבאית לא יהיה בכלל מו”מ מדיני״. בהמשך הוסיף רבין בהסתייגות: “מדינה פלסטינאית ביהודה ושומרון זה הנפץ המידי למלחמה הבאה, אפילו אם האחרים לא ירצו בזה. אני גם שואל את עצמי האם הליכה למשהו שהוא לא בדיוק שלום, ולא משנה איך יקראו לו, שאז המחיר הטריטוריאלי הוא יותר גבוה, כשרואים בעיניים מפוקחות את המציאות הערבית – האם זה באמת הפתרון הכי טוב. אבל אני פטור מהתייחסות לשאלה, משום שאנחנו יודעים עובדות: איש לא מוכן לדבר איתנו על שלום״. בדיון מתייחס רבין לחשיבות כוח האדם וגיוס חיילי מילואים לאחר מלחמת יום הכיפורים: ״קודם אמר הרמטכ״ל שאנשי מילואים רבים נקראים, באים ומשרתים. אני חושב שהאוירה, הסדר, תחושת התכליתיות של אנשי המילואים זה מה שמקנה יותר מכל לעם את הביטחון בצבא. אל נטייח – חל זעזוע בתחום הזה, מוצדק או לא זה לא רלווטי כרגע, והדרך להחזיר את הביטחון של הציבור, או לחזק יותר, זה שאנשי המילואים תהיה להם הרגשה״.
ארכיון צה”ל במשרד הביטחון מפרסם צילום וידאו נדיר נוסף מטקס לזכר חללי חיל השריון, בו נשא רבין דברים מרגשים בפני המשפחות השכולות. בנאומו, הדגיש רבין את תחושת האחדות והמשפחתיות שצומחת מתוך הכאב המשותף ואמר: “מה מביא אותנו לכאן, לבד מהרצון לזכור ולהזכיר? מביא אותנו לכאן הרצון להיות ביחד… במשפחה הגדולה שאין בה מפלגות, אין בה יריבויות ומחלוקות ואין בה מפריעים״.
Post Comment