Loading Now

שרידי עבר יהודי נחשפים בבריכה מקומית בעיר לבנונית סוערת

שרידי עבר יהודי נחשפים בבריכה מקומית בעיר לבנונית סוערת

בשנת תר”ל (1870), בעודו מסייר בדרום לבנון, זיהה החוקר הצרפתי ויקטוֹר אונורה גֵּרֵן בין אבני הבניין של ברכת מים מקומית שרידים של יישוב יהודי קדום: “הכפר בנת ג’ביל יושב איפה באתר יישוב יהודי ששמו נמחה”, כתב בהתרגשות ביומן מסעו.
מה שם הכפר המקורי? הבה נצא למסע היסטוריה בעיר העתיקה. כ’קבר רשב”י’ במירון – ‘הקבר הקדוש’ בצידון | קדושה בלב לבנוןחשיפה: מצבו של קבר זבולון בצידון בשנים האחרונותכשצה”ל שיפץ את המקומות הקדושים ליהדות ב… צידוןלא רק צה”ל: העירייה הלבנונית ששיקמה אתרים קדושים ליהודיםתלמידו של הגרא”ז שמונה לרבה הנערץ של יהדות לבנון | מסע חייו המופלאהר הלבנון: המסורת על ערש קבורתם של אישי התנ”ךנעים להכיר: באר אחאב ונהר איברהים בהר הלבנוןתגלית מסעירה: האם יונה הנביא נפלט מבטן הדג – בחופי לבנון?”האישה מצרפת” והמקום המסוגל להחיות מתים בלבנון בינת ג’בייל, שפירוש שמה בערבית “בת ההר”, היא עיר תוססת המונה כ-30,000 תושבים, רובם שיעים. היא ממוקמת על גבעה נישאה בגובה 770 מטר מעל פני הים, צופה על בקעת רמיש ועל הגבול הישראלי הסמוך.
מקור שמה של העיר מסקרן חוקרים. יש הטוענים כי שבטים תימנים העניקו לה את שמה, בעוד אחרים מצביעים על קשר אפשרי לעיר העתיקה גבל (המוזכרת בתנ”ך, עליה נרחיב בבוא העת).
במהלך חמישים השנים האחרונות, בינת ג’בייל הייתה במוקד אירועים דרמטיים. היא נכבשה פעמיים על ידי ישראל בשנות ה-70, ולאחר מכן הייתה תחת שליטת צבא דרום לבנון עד שנת 2000. תושבי העיר אף עבדו בישראל במסגרת תוכנית “הגדר הטובה”.
הדרמה הגיעה לשיאה במלחמת לבנון השנייה ב-2006, כאשר קרבות עזים בין צה”ל לחיזבאללה הותירו את העיר פצועה ופגועה. ארבע שנים לאחר מכן, ביקורו של נשיא איראן דאז, מחמוד אחמדינז’אד, הדגיש את מעמדה החדש של העיר בזירה הפוליטית האזורית.
כך, מעיירה קטנה עם שרידים יהודיים עתיקים, הפכה בינת ג’בייל לסמל של המורכבות והתהפוכות במזרח התיכון המודרני. בעוד שהעיר ממשיכה להתפתח ולהשתנות, השאלה נותרת: אילו סודות נוספים טמונים באבניה העתיקות?
מיהו היה החוקר ויקטור גרן?
ויקטור גרן חי במאה ה-19 והיה חוקר צרפתי שהקדיש את חייו למסעות מחקר במזרח התיכון ובמיוחד בארץ ישראל. נולד בפריז, גרן החל את דרכו כמורה לרטוריקה, אך תשוקתו האמיתית הייתה לחקר הגיאוגרפיה והארכיאולוגיה.
גרן ביקר בארץ ישראל שמונה פעמים בין השנים 1852 ו-1888, וכתב ספרים מפורטים על מסעותיו. עבודתו התאפיינה בדיוק רב ובשילוב מקורות מגוונים, מהתנ”ך ועד לכתבי נוסעים יהודיים.
מחקריו זכו להערכה רבה בקרב עמיתיו והוא אף זכה בפרס האקדמיה הצרפתית למדעים. גרן לא רק תיעד את המקומות בהם ביקר, אלא גם ניסה לזהות אתרים היסטוריים ולחקור את עברם.
עבודתו של גרן ממשיכה להיות מקור חשוב למחקר ההיסטורי והארכיאולוגי של ארץ ישראל עד היום. לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: [email protected]

Read More

Post Comment