רגילים לשתות משקה אנרגיה? יש כמה דברים שכדאי לדעת…
בשנים האחרונות הפכו משקאות האנרגיה לחלק בלתי נפרד מחיי היומיום של רבים מאיתנו. הם נמכרים בכל פינה, מבטיחים לנו ערנות מיידית ותוספת אנרגיה, אך האם אנחנו באמת מודעים לסכנות הטמונות בהם? מחקרים חדשים ומקרים מתועדים מעלים חששות כבדים לגבי השפעותיהם של משקאות אלה, במיוחד כשמדובר בצריכה מוגברת.
“חשבתי שאני שותה סתם משקה טבעי,” מספרת ד”ר ליאנה וון, מומחית לרפואת חירום ופרופסור באוניברסיטת ג’ורג’ וושינגטון בראיון שהעניקה לרשת CNN. “אנשים רבים אינם מודעים לכך שפחית משקה אנרגיה בודדת יכולה להכיל כמות קפאין השווה לארבע-חמש כוסות קפה.”
לדבריה, הבעיה מחריפה כאשר אנשים צורכים מספר משקאות כאלה ביום, או כשהם משלבים אותם עם מקורות קפאין נוספים. “אנחנו רואים יותר ויותר מקרים של אנשים המגיעים לחדר המיון עם תסמינים הקשורים לצריכת יתר של קפאין,” היא מוסיפה.
הסכנות האמיתיות טמונות לא רק בכמות הקפאין, אלא גם בתערובת המורכבת של חומרים ממריצים המצויים במשקאות אלה. “מדובר בקוקטייל של ממריצים שיכול להיות מסוכן במיוחד לאנשים מסוימים,” מסבירה ד”ר וון, “במיוחד לילדים, מתבגרים ואנשים עם בעיות לב או לחץ דם גבוה.”
לדברי ד”ר ליאנה וון, משקאות אנרגיה מכילים תערובת מסוכנת של קפאין בכמויות גדולות, סוכר וממריצים חוקיים כמו טאורין וגוארנה, לצד תוספים שונים שמטרתם להגביר ערנות.
טעות נפוצה היא לחשוב שמשקאות אנרגיה דומים למשקאות ספורט. ד”ר וון מבהירה: “משקאות ספורט נועדו להחזיר לגוף אלקטרוליטים שאבדו במהלך פעילות גופנית. לעומתם, משקאות אנרגיה הם בעיקר ממריצים ואינם מתאימים להתאוששות מפעילות ספורטיבית.”
צריכה מוגזמת של משקאות אנרגיה עלולה לגרום לתופעות חמורות. בטווח המיידי נצפים דופק מהיר, חרדה ועצבנות, הפרעות שינה והתייבשות. במקרים חמורים יותר עלולה להתפתח הרעלת קפאין, הפרעות בקצב הלב, נזק לכליות, בצקת מוחית ובמקרים נדירים אף דום לב.
כאמור, קבוצות שצריכות להימנע ממשקאות אנרגיה כוללות ילדים ובני נוער, אנשים עם בעיות לב, סובלים מלחץ דם גבוה, חולי כליות כרוניים ואנשים הנוטלים תרופות מסוימות, כולל נוגדי
המינון המקסימלי דיכאון ותרופות לסוכרת.
מה כן אפשר?
המומלץ למבוגרים הוא לא יותר מ-400 מ”ג קפאין ביום, שווה ערך ל-4-5 כוסות קפה. חשוב לציין כי פחית משקה אנרגיה בודדת יכולה להכיל 200-300 מ”ג קפאין.
מומחים ממליצים על אלטרנטיבות בריאות להתמודדות עם עייפות: שמירה על שעות שינה קבועות וסביבת שינה נוחה, תזונה מאוזנת הכוללת ארוחות סדירות ומזונות עשירים בוויטמינים ומינרלים, פעילות גופנית התורמת לאנרגיה טבעית ומשפרת איכות השינה, והידרציה נכונה הכוללת שתיית מים לאורך היום והימנעות ממשקאות ממותקים.
האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים מזהירה שכ-30% עד 50% מבני הנוער צורכים משקאות אנרגיה. “זו מגמה מדאיגה,” אומרת ד”ר וון, “במיוחד כשרואים את המשקאות האלה נמכרים במכונות שתייה בבתי ספר.”
ההמלצות להורים כוללות בדיקת תוויות המוצרים, שיחה עם ילדים על הסכנות, הצעת אלטרנטיבות בריאות ומתן דוגמה אישית בהרגלי שתייה בריאים.
יש לפנות לטיפול רפואי במקרה של דופק מהיר או לא סדיר, כאבי חזה, סחרחורות חמורות, חרדה קיצונית, הזעה מוגברת, בחילות והקאות.
משקאות אנרגיה יכולים להיראות כפתרון קל ומהיר לעייפות, אך הסיכונים שבצריכתם המוגזמת משמעותיים. חשוב להיות מודעים לכמות הקפאין שאנו צורכים ולחפש דרכים בריאות יותר להתמודד עם עייפות ועם הצורך בתוספת אנרגיה.
Post Comment