Loading Now

הר הלבנון: המסורת על ערש קבורתם של אישי התנ”ך

הר הלבנון: המסורת על ערש קבורתם של אישי התנ”ך

ישנם מאישי התנ”ך הקבורים, לפי המסורת, בלבנון, דבר הממחיש את הקשר ההדוק שיש לעם ישראל עם הר הלבנון.
קברי קַיִן והֶבֶל
הבל, בנו של אדם הראשון, לפי המסורת, קבור במקום המכונה בערבית “א’ נבי הביל”. האתר נמצא על הר גבוה מול הלבנון, שנקרא בעבר אֶבְּלָה, בקרבת הכפר ‘סוק ואדי בראדה’ בסביבת בַּעַלְבַּכּ. כ’קבר רשב”י’ במירון – ‘הקבר הקדוש’ בצידון | קדושה בלב לבנוןחשיפה: מצבו של קבר זבולון בצידון בשנים האחרונותכשצה”ל שיפץ את המקומות הקדושים ליהדות ב… צידוןלא רק צה”ל: העירייה הלבנונית ששיקמה אתרים קדושים ליהודיםתלמידו של הגרא”ז שמונה לרבה הנערץ של יהדות לבנון | מסע חייו המופלא נוסע יהודי מביא מסורת זו בספרו ‘אלה המסעות’ (ירושלים תרמ”ה), ומצרף אליו את קברו של קין אחיו: “ורחוק מבעל בק מהלך יום אחר בראש ההר קברי הבל וקין”. מעניין לציין כי מסורת אחרת מזהה את קבריהם בדמשק בסוריה.
קבר הבל בלבנון מתואר כחדר בעל כיפה לבנה, עם מצבה באורך מרשים של 10 מטרים. לצידה תקועים דגלים שהובאו על ידי מבקרים ערבים. האתר נחשב לאחד המקומות הקדושים ביותר בהר הלבנון, ובימי האביב נערכת בו חגיגה עממית.
מקור המסורת, ככל הנראה, קשור לעיר העתיקה ‘אבילה’ שהייתה באזור, המוזכרת בכתבי יוסף בן מתתיהו. שם העיר מזכיר את “הביל” בערבית, ותושבי המקום האמינו שזה המקום בו הרג קין את הבל.
עולה רגל יהודי מימי הביניים מספר על הרי הלבנון ועל “בעלת” (היא בעלבכ): “ורחוק מבעלת מהלך יום אחר בראש ההר קברי הבל וקין”, (אלה המסעות תרמ”ה עמ’ 23).
ישעיהו פרס בספרו ‘ארץ-ישראל וסוריה הדרומית: ספר-המסעות’ (י”ל בשנת תרפ”א) מזכיר את המקום: “בתוך הסלעים הקרובים לכפר נמצאות מערות קברים. על ההר מראים את המקום (נבי הביל – הבל), אשר שם הרג, לפי המסורה המקומית, קין את הבל אחיו. אצלו חורבות מקדש עתיק ובית קבר”.
קבר שֵׁת
במזרח לבנון, בכפר ‘א-נבי שית’ שבנפת בעלבכ, שוכן אתר מסתורי המעורר עניין רב. תושבי הכפר, רובם מוסלמים מתואלים, מאמינים כי בקרבם נמצא קברו של שת, בנם השלישי של אדם וחוה לפי המסורת. מבנה מקאם ומסגד מסמנים את המקום המיוחס לקבר.
הכפר זכה לתהילה עוד בימי הביניים. הנוסע המוסלמי אבן ג’ובייר, שביקר באזור בשנת 1184 (למנינם), תיאר בהתפעלות את קברי שת ונח, וציין כי אורכו של קבר שת, לפי הדיווחים, הגיע ל-40 אמות – מידות מרשימות, אם כי קשה לאמת את דיוקן.
בעת האחרונה, הכפר התפרסם מסיבות אחרות לגמרי. בשנת 1986 (למניינם), נטען כי הנווט הישראלי רון ארד הוחזק בכפר. בשנת 2004 (למניינם) פורסם בעיתון “א-שרק אל-אווסט” טענות של חיזבאללה לגבי גורלו של ארד בכפר, אם כי מאוחר יותר הארגון חזר בו מהצהרותיו.
כצפוי, לא כולם מסכימים על מיקומו של קבר שת. מסורות אחרות מצביעות על מקומות בישראל כמו ארבל בגליל או עשרת ליד גדרה.
כמי שעוסק שנים רבות בכתבי יומני מסעות – קברי אישי התנ”ך, תנאים ואמוראים לעיתים קרובות מזוהות בכמה מקומות במקביל (שיא השיאים הם עשרה מקומות שונים לקבר של קדוש אחד!).
אמינות הקברים ומעמדם
מסורת קבורתם של קין, הבל ושת בלבנון היא חלק ממערכת רחבה של מסורות קבורה של אישי תנ”ך באזור. לבנון, כחלק מהמרחב הגיאוגרפי-היסטורי של ארץ ישראל הקדומה, מכילה אתרים רבים הקשורים לדמויות מקראיות. קברי קין והבל, כמו אתרים אחרים, משמשים כנקודות ציון רוחניות ומשקפים את המשמעות העמוקה של האזור עבור המסורת היהודית.
חשוב לציין כי מסורות אלו, למרות חשיבותן הדתית והתרבותית, לא תמיד נתמכות בממצאים ארכיאולוגיים מוצקים ומסורת חז”ל. עם זאת, הן מהוות חלק משמעותי מהמורשת התרבותית של האזור ומדגימות את הקשר ההיסטורי העמוק בין עם ישראל, התנ”ך והר הלבנון.
המסורות סביב קברי קין והבל מדגימות כיצד אישי ואירועי המקרא השתלבו בנוף הרי לבנון, ולמרות הקושי באימות היסטורי של המסורות הללו, חשיבותן ברורה, ובפרט בימינו.

Read More

Post Comment