32 טון פצצות וטווח טיסה דמיוני | זה המפציץ האמריקאי הקטלני שנשלח למזרח התיכון
האיומים החוזרים ונשנים מצד איראן על כוונתה להגיב על פעולה הישראלית בשטחה, נשמעות היטב במדרש ההגנה האמריקאי, והלילה (ראשון) דווח שארה”ב שולחת למזרח התיכון את ה-B-52, המכונה “מפציץ אסטרטגי”, ‘למען יראו ויראו’ המהווה הצהרת כוח משמעותית מצד ארצות הברית, במיוחד לאור יכולתו לשאת נשק גרעיני.
ה-B-52 – אז והיום
ה-B-52, מתוצרת חברת בואינג, מסוגל לשאת עד 32 טון של פצצות. טווח הטיסה שלו מרשים במיוחד – ומגיע מעל 14,000 ק”מ ללא תדלוק. מטוסי B-52 משרתים את צבא ארה”ב מאז אמצע המאה הקודמת, וצפויים להמשיך לפעול לפחות עד שנת 2050. מכאן חשיבותו האסטרטגית של המפציץ.
ה-B-52 הוא אחד מסמליה של המלחמה הקרה, במהלה הוא נצפה בסיורים סמוך לגבול ברית המועצות, כסמל לעוצמה האמריקאית וכתזכורת ליכולתה להגיב בעוצמה לכל איום. הוא השתתף גם במלחמת עיראק, ותקף מטרות ממגוון בסיסים ברחבי העולם.
ממשלת ארה”ב משתמשת לעיתים ב-B-52 ככלי דיפלומטי לאיום על מדינות אחרות. נוכחותו לבדה יכולה להפעיל לחץ פוליטי משמעותי.
הביצועים המעולים שלו במהירויות תת-קוליות גבוהות ועלויות התפעול הנמוכות יחסית שמרו אותו בשירות פעיל למרות פיתוחם של מפציצים אסטרטגיים מתקדמים יותר. למרות היותו ותיק במספר מלחמות, ה-B-52 הטיל רק תחמושת קונבנציונלית בקרבות. נכון לשנת 2024, ישנם 76 מטוסים במלאי. 58 מופעלים על ידי כוחות פעילים, 18 על ידי כוחות מילואים, וכ-12 נמצאים באחסון ארוך טווח. ה-B-52 ציין 60 שנות שירות רצופות אצל המפעיל המקורי שלו בשנת 2015. לאחר ששודרג בין השנים 2013 ו-2015, צפוי שהמטוסים האחרונים יישארו בשירות עד שנות ה-2050.
מקורות נוספים מציינים כי ה-B-52 אינו יכול לפעול בסביבה רוויה בטילים נגד מטוסים, ורומזים לקשר אפשרי בין הגעתו לתקיפה שיוחסה לישראל באיראן, שבמהלכה הותקפו מערכות ההגנה האווירית האיראניות. ייתכן שהגעת ה-B-52 נועדה לשמש כאיום מרומז על איראן, או כגיבוי לישראל במקרה של תגובה איראנית לתקיפה. ימים יגידו.
Post Comment