היועמ”שית בהרב-מיארה לשר יריב לוין: “חוק המעונות יעודד השתמטות פסולה”
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה פנתה הבוקר (ראשון) לשר המשפטים יריב לוין והודיעה לו כי “חוק המעונות” שהציע ח”כ ישראל אייכלר “יעודד השתמטות פסולה משירות בצה״ל, יגביר את הפגיעה במשרתים ואינו חוקתי”.
היום, ועדת שרים לענייני חקיקה צפויה להתכנס ולאשר את הצעת חוק המעונות של ח”כ ישראל אייכלר, חוק שיאפשר את המשך סבסוד המעונות לאברכים מיועדי גיוס.
אלא שכעת, היועמ”שית מנסה לבלום את החוק ולטעון כי אינו חוקתי ואף יעודד השתמטות משיורת בצה”ל.
אייכלר לא ידאג לסבסוד מעונות אלא לשנאת חרדים // ישי כהן
במכתב ששיגרו ד”ר גיל לימון ועו”ד אביטל סומפולינסקי המשנים ליועצת המשפטית לממשלה הם כותבים כי “הצעת החוק שבנדון עוסקת במבחני התמיכה הנוגעים להשתתפות המדינה בעלות שכר לימוד במעון יום או במשפחתון הזוכים להכרה מטעם המדינה. הצעת החוק מבקשת לעגן בחקיקה את עקרונות סדר הקדימות לקבלה למעון יום ולהשתתפות המדינה בשכר הלימוד, כאשר העקרון המרכזי המוצע הוא שרק מצבה התעסוקתי או הלימודי של האם יילקח בחשבון לשם הזכאות להשתתפות בשכר הלימוד”.
“כפי שיפורט להלן”, הם מבהירים, “לעמדתנו לא ניתן מבחינה משפטית לקדם את הצעת החוק, משתכליתה היא לאפשר סבסוד למעונות יום גם למשפחות שבהן האם עובדת והאב חייב בגיוס, אך איננו מתייצב לשירות צבאי, וחלף זאת לומד בלימודים תורניים. ההסדר מבקש להתגבר על ההשלכות הנובעות מפקיעת פרק ג’1 לחוק שירות ביטחון [נוסח משולב], התשמ”ו-1986 (להלן: חוק שירות ביטחון), ומהימנעות המדינה מגיוסם של תלמידי המוסדות התורניים כפי שנדרש במצב זה לפי פסיקת בית המשפט העליון”.
השניים ממשיכים וכותבים: “לא זו אף זו. במסגרת הניסיון “לבטל” את ההשלכות הנובעות מפקיעת פרק ג’1 לחוק שירות ביטחון ומפסיקת בית המשפט העליון, ההסדר המוצע פוגע בשוויון בין הורים הנזקקים לסבסוד למעונות יום ובאופן אשר מעצים את הפגיעה בשוויון בנטל אל מול ציבור המשרתים.
“חוק של הכנסת אינו יכול להיחשב חוקתי מקום שמשמעותו היא פגיעה בעיקרון השוויון תוך עידוד מדינתי וממוסד של הימנעות מגיוס לצה”ל בניגוד לחוק שירות ביטחון, בניגוד לצרכי צה”ל ובניגוד לחובת השוויון בנטל. ההצעה הנוכחית נכשלת בדיוק בכך.
“פגיעתו של ההסדר בשוויון חריפה בכלל וביחס לשנת הלימודים הנוכחית בפרט, וזאת נוכח הקביעה המפורשת כי תנאי הקבלה של ילדים למעונות היום ביחס לשנת הלימודים הנוכחית יוותרו על כנם, ורק ישונו תנאי הסבסוד. הדבר מוביל לתוצאה לפיה בשנת הלימודים הנוכחית ההטבה הגלומה בהסדר תינתן רק למי שכבר רשום במעון, אך לא זכאי לסבסוד במצב המשפטי הקיים ללא החוק, כלומר, משפחות שבהן האישה עובדת והבעל לומד לימודים תורניים וחייב בגיוס. בכך, נגרע מקומן בסבסוד של נשים אשר עובדות ובן זוגן אינו עובד, אך לא נרשמו למעון בהתבסס על תנאי הקבלה והסבסוד אשר חלו עד כה. גם תוצאה זו מעצימה באופן קשה את הפגיעה בעקרון השוויון, ודי בכך כדי להבהיר מדוע בוודאי לא ניתן להחיל את ההסדר על שנת הלימודים הנוכחית”.
לימון וסומפולינסקי כותבים עוד: “יתר על כן, כפי שיפורט להלן, ההסדר גם לא מבוסס על תשתית עובדתית מקצועית מתאימה, וגורמי המקצוע במשרד האוצר מתנגדים לו. הדבר ממחיש את טעמי ההתנגדות החוקתיים לקידומו, על רקע תכליתו, פגיעתו בהיבטי השוויון ואי התאמתו לאינטרס הציבורי, מבלי שהוצגה כל הצדקה מקצועית או אחרת.
“ככל שבכל זאת תבקש הממשלה לקדם הסדר חקיקתי להסדרת נושא סבסוד מעונות היום – יידרשו אפוא התאמות משמעותיות ונרחבות, על מנת שההסדר שייקבע יעמוד באמות המידה המשפטיות הנדרשות. לשם כך, נדרש להקדים ולקיים עבודת מטה מקצועית לקביעת הצורך בחקיקה ובחינת ההשלכות של ההסדרים הקבועים בה”.
Post Comment