נתניהו: “אם אתה נותן למקום אחד, אתה צריך לקחת ממקום אחר”
ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ’ ושאר שרי הממשלה, התכנסו היום (חמישי) לישיבת ממשלה מיוחדת לצורך העברת תקציב המדינה. בפתח ישיבת הממשלה, נאם ראש הממשלה בנימין נתניהו והדגיש על חשיבות העברת התקציב תוך שהוא נותן קרדיט לשר האוצר ויו”ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ’ על “תקציב מאוזן”.
נאום ראש הממשלה
בדבריו הזכיר ראש הממשלה נתניהו כי ״אנחנו בעיצומה של מלחמה. הביטחון שלנו תלוי בזרועות הביטחון, בצה”ל ובגורמים האחרים, שהם מצוידים כהלכה, גם ברוח וגם בחומר”.
“הביטחון תלוי גם בכלכלה” אמר נתניהו, “אנחנו לא יכולים שיהיה לנו צבא חזק, אם אין לנו דרך לממן אותו. ולכן הביטחון תלוי בכלכלה, אבל הכלכלה תלויה גם בביטחון. אם יש יכולת לפגוע בלב הערים שלנו, בתעשייה שלנו, באזרחים שלנו, אז ברור שהיכולת הכלכלית שלנו נפגעת. לכן הביטחון והכלכלה תלויים זה בזה”.
ראש הממשלה הוסיף ואמר כי “אין ספק שיש לנו כלכלה חזקה ויש לנו צבא חזק. עוצמתו של הצבא ועוצמתה הביטחונית של מדינת ישראל באים לידי ביטוי בשנה האחרונה, וביתר שאת בחודש האחרון בצורה בלתי רגילה, בצורה שנותנת השראה לכל ידידינו, ומורא בקרב אויבינו. המהלך הזה עדיין בעיצומו. אנחנו לא סיימנו, ודברים גדולים עוד לפנינו. אבל אין ספק שיש כאן עוצמה ביטחונית שחייבת להיות מגובה ביכולת כלכלית”.
“מנגד” הוסיף נתניהו בנאומו בפתח ישיבת הממשלה, “כלכלת ישראל מוכיחה עמידות מפתיעה. ברור שיש מחירים למלחמה – מחירים כבדים מאוד. לא רק בנפש, אלא גם בחומר, וזה מובן מאליו. אבל למדינה שמותקפת בשבע חזיתות, כלכלת ישראל מוכיחה עמידות בלתי-רגילה, והעמידות הזאת היא תוצאה של הכלכלה החופשית שבנינו כאן, היוזמה שטבועה בעמנו, וההתגייסות של אזרחינו”.
נתניהו הודה לשר האוצר סמוטריץ’: “אני מאוד מעריך את המאמץ שעושה שר האוצר להמשיך עם העמידות הכלכלית שלנו, ולהוכיח שגם בימי מבחן אנחנו עומדים במבחן. מנגד, אנחנו מכירים בכך שיש לנו מטרות חדשות שנצטרך לעמוד בהן, והמטרות האלה מכוונות בעיקר כמובן לשדה הביטחוני שאנחנו צריכים לתגבר אותו”.
הוא הכין את הקרקע לגזירות כלכליות בתקציב הבא ואמר: “זה ברור שאין כלכלה ללא גבולות. אין כלכלה ללא סייגים. אם אתה נותן למקום אחד, אתה צריך לקחת לצערי ממקום אחר. יש דרכים לעשות זאת. אנחנו נדון בזה במהלך הישיבה הזאת, ואני מניח שלקראת סוף היום או לקראת תחילתו של יום המחר אנחנו נסיים את הדיונים בינינו, נעביר תקציב, ונביא בשורה למדינת ישראל, לביטחון ישראל וגם לכלכלת ישראל”. נאום שר האוצר
שר האוצר ויו”ר הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ’, נאם מיד אחרי ראש הממשלה. בנאומו הוא הודה לראש הממשלה על הגיבוי הפומבי לתקציב שהוצב על שולחן הממשלה: “תודה אדוני ראש הממשלה, על הדברים עכשיו ובעיקר על הגיבוי לאורך הדרך”.
סמוטריץ’ עבר לדבר על מהות התקציב וגם הוא כקודמו הזכיר את מורכבות העברת תקציב בשעת מלחמה: “אנחנו במלחמה הארוכה ביותר והיקרה ביותר בתולדות מדינת ישראל. בשנת המלחמה האחרונה המדיניות החד-משמעית שלנו הייתה “הכלכלה מגויסת לביטחון”. יש משוואה שמדברים עליה הרבה: בלי ביטחון אין כלכלה – בלי כלכלה אין ביטחון. נכנסנו עם כלכלה חזקה, עם יכולות. הכלכלה נושאת את המלחמה הארוכה הזאת ותמשיך לעשות זאת ככל שתידרש, עד הניצחון”.
“אני משוכנע שהביטחון שיבוא בעזרת השם אחרי הניצחון” אמר סמוטריץ’, “יחזיר לכלכלה עם תשואות פנטסטיות להרבה מאוד שנים של צמיחה שיבואו. צמיחה גדולה וחזקה שנשענת על כוחות החיים החזקים שלנו, על היוזמה, היצירתיות, החדשנות, והנחישות, ובאמת האקוסיסטם הנפלא שצומח במדינת ישראל לאורך שנים. נסיים את המלחמה בניצחון, נביא את הביטחון, ואיתו גם הכלכלה הטובה. יש עמידות גדולה של הכלכלה, אבל יש מחירים מאוד משמעותיים. וכמו בכל משק בית שצריך להתמקד כרגע בתחום מסוים שבו צריך לשים הרבה מאוד משאבים, זה בא על-חשבון הרבה מאוד דברים אחרים”.
סמוטריץ’ התייחס למורכבות התקציב ואמר: “התקציב שאנחנו מביאים עכשיו הוא תקציב מורכב מאוד. מורכב לשרים, מורכב לאזרחי מדינת ישראל, ואני אומר לחברי השרים ולאזרחי מדינת ישראל: כפי שאנחנו בשנה האחרונה מוכיחים יכולת עמידה מפעימה בכל מאמצי המלחמה ומחיריה, אנחנו נעמוד יחד מתחת לאלונקה גם במלחמה הכלכלית”.
“המאמץ הכלכלי הוא חלק בלתי-נפרד ממאמצי המלחמה” אמר שר האוצר בנואומו בפתח ישיבת הממשלה. “כולנו יחד באחדות, בערבות הדדית. אתם תראו שהמחירים מתפזרים על כולם באופן שווה. אף אחד לא מרגיש שחרב עליו עולמו. כולנו מרגישים את זה כי כולנו מממנים עכשיו את מלחמת הקיום והקוממיות – כפי שטבע רה”מ, תקומה – הכל כך חשובה הזו. אנחנו נכנסים תחת האלונקה, אנחנו מממנים אותה, ויהיו פה דיונים ו-ויכוחים, ולא צריך להיבהל”.
הוא פנה לאזרחי המדינה בפניה ישירה ואמר: “אני אומר פה עכשיו לעם ישראל: יהיו פה הרבה הודעות, הרבה התחייבויות להצביע נגד, והרבה מכתבים. אנחנו נתכנס, כפי שאמר רה”מ, לקראת הבוקר ונצביע באהבה, באחדות, באחווה, שלום ורעות, עם הבנה שהרבה מאוד תכניות טובות וחשובות יצטרכו לחכות לאחרי המלחמה. התקציב הזה הוא תקציב התכנסות. אני יכול להגיד שאנחנו מסודרים כבר עם רוב השרים. יהיו כאן עוד דיונים ואנחנו נגיע בעזרת השם לעמק השווה ויהיה למדינת ישראל תקציב”.
לסיום, הדגיש סמוטריץ’: “חשוב שנשדר יציבות ושליטה, ויד על ההגה של הכלכלה כדי שכל השותפים שלנו בכלכלה – הציבור הישראלי, בעלי העסקים, המשקיעים בארץ ובחו”ל, הגופים המוסדיים – שכולם ימשיכו יחד איתנו לשלב ידיים ולהצעיד את הכלכלה הישראלית קדימה. עכשיו הכלכלה משרתת את הביטחון. רגע אחר כך הביטחון יחזיר את זה עם תשואות פנטסטיות”. דבריו של יו”ר המחנה הממלכתי
חבר הכנסת ויושב ראש מפלגת המחנה הממלכתי בני גנץ, התייחס גם הוא לישיבת הממשלה שהתכנסה להעברת תקציב המדינה ואמר: “אחרי שנה של מלחמה, הגיע הזמן לעבור מתקציב סקטוריאלי שמטרתו לשמור על הממשלה – לתקציב אחראי שישמור על המדינה, ביטחונית וכלכלית”.
“שלושה דברים ישנו את המצב” אמר גנץ:
“הראשון, סדרי עדיפויות – קודם כל לנצח את המלחמה, לתת כסף למשרתים ולתושבי הדרום והצפון, ואחר כך כל השאר.
השני, רפורמות של צמיחה שיחזירו את האמון בכלכלה הישראלית – השקעה בתשתיות, בתחבורה, מתווה שירות, חינוך ממלכתי לכולם, תוכנית “צמיחה בטוחה”, שתגדיל את ההכנסה בתעשיות הביטחוניות, ותוכנית לשימור ההון האנושי בתעשייה ובמדע. יש עוד הרבה לעשות, צריך להתחיל לנוע קדימה.
השלישי, ולא פחות חשוב מכל רפורמה – דוגמה אישית. סגירת משרדי ממשלה מיותרים, והפסקת ההזרמה של כספים קואליציוניים”.
“אי אפשר לגייס את אזרחי ישראל” סיים גנץ את דבריו, “כשבממשלה – עסקים פוליטיים כרגיל. רק אם נעמוד בשלושת העקרונות האלו, נחזק את הכלכלה והחברה ונשמור על הביטחון”.
Post Comment