המשא ומתן עם חמאס מתחדש – אבל נתניהו מחכה לטראמפ
אם ישראל הראתה נכונות להיכנס משא ומתן מחודש מול ארגון הטרור חמאס, בשליחתו של ראש המוסד לדוחא בירת קטאר, גורמים רשמיים אומרים שאין לכאורה סיכוי להגעה לעסקה לפני הבחירות ביום שלישי הבא.
במשרד ראש הממשלה אמש התייחסו להתנעת המשא ומתן מול איראן. “ראש המוסד דדי ברנע שב היום מדוחה מפגישתו עם ראש ה-CIA וראש ממשלת קטר.
בפגישה דנו הצדדים במתווה חדש אחוד המשלב בין הצעות קודמות ולוקח בחשבון גם את הסוגיות המרכזיות וההתפתחויות האחרונות באזור.
בימים הקרובים יימשכו הדיונים בין המתווכות ומול חמאס לבחינת היתכנות שיחות והמשך ניסיון לקדם עסקה”, נמסר מלשכת רוה”מ.
אולם, לפי ארבעה גורמים ששוחחו עם ה’ניו יורק טיימס’, נתניהו לא מתכוון כאמור להביא לעסקה במסלול דיפלומטי לפני שידע מי נבחר להיות נשיא או נשיאת ארה”ב.
“למרות שמר נתניהו עדיין יכול להתפשר, סביר להניח שהוא מחכה לראות אם סגנית הנשיא קמאלה האריס או הנשיא לשעבר דונלד ג’יי טראמפ ינהלו את ארצות הברית בארבע השנים הקרובות. זה יעזור לו להעריך כמה מרחב פעולה יהיה לו מאמריקה, בת בריתה העיקרית של ישראל, אמרו גורמים רשמיים ואנליסטים”, נכתב בדיווח של ה’טיימס’.
אם הצעתה של מצרים לעסקת בזק בסוף השבוע שעבר הביאה לאופטימיות בישראל, בחמאס כבר דחו אותה יום למחרת (ראשון) והבהירו כי אין עסקה ללא סיום המלחמה.
יצוין כי ראש הממשלה העביר אמש מסר נוסף, לפיו הצעה לשחרור חטופים בעסקת בזק של 48 שעות הייתה מתקבלת במקום.
“ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר היום בסיעת ״הליכוד״ כי ישראל לא קיבלה הצעה לשחרור ארבעה חטופים בתמורה ל-48 שעות של הפסקת אש בעזה. אם הייתה מועלית הצעה כזו, ראש הממשלה היה מקבל אותה בו-במקום”, נכתב בהודעת הדוברות.
לבינתיים, נראה כי גם בארצות הברית לא מאמינים שיוכלו להגיע לעסקה לפני שיתקיימו הבחירות בשבוע הבא. בדיווח ב’סקיי ניוז ערבייה’ מפי גורמים בארצות הברית, נכתב כי “השליח האמריקני לא יגיע ללבנון לפני הבחירות, אין אמת בדיבור על הסדרה”.
היבחרותו מחדש של הנשיא טראמפ לבית הלבן תיתן לנתניהו מרחב נשימה משמעותי, וההערכה היא כי הנשיא הרפובליקני יאפשר לישראל שליטה ישראלית ארוכת טווח בחלקים מעזה, כמו גם פעולות צבאיות גדולות יותר של ישראל בלבנון ובאיראן.
אם האריס תיבחר לעומת זאת, ההערכה היא כי היא תחתור כמו קודמה בתפקיד, הנשיא ביידן, לעסקאות, לשלום ולהחלשה של המתיחות. חשוב גם לציין כי הממשל האמריקני הדמוקרטי הנוכחי בו מכהנת האריס כסגנית נשיא, הביע פעמים רבות התנגדות נחרצת לכל סוג של שליטה ישראלית במובלעת הטרור.
כאמור, גם בנושא איראן ישנה הערכה רווחת שטראמפ יאפשר לישראל יותר חופש פעולה לפעול צבאית בטהרן, שמא גם פעילות צבאית ממוקדת כנגד הגרעין האיראני.
למרות האמור, בכתבת ה’טיימס’ מדגישים מפי אנליסטים כי טראמפ נחשב לאדם “בלתי צפוי” הדוגל במדיניות של “אמריקה תחילה”.
בהקשר זה יש לציין כי סגנו המיועד של הנשיא אמר אך לאחרונה בראיון כי הוא אינו חושב שתקיפה צבאית באיראן מהווה אינטרס של ארה”ב בשלב זה.
לבינתיים, ישראל מחכה לראות מי ייכנס בשנה הבאה לתפקיד נשיא ארה”ב, דבר שייקבע ביום שלישי הראשון של חודש נובמבר, בשבוע הבא.
Post Comment