התגלתה ושוקמה מצבת בנו הנרצח של בעל ה’חתם סופר’
היסטוריה שמרעישה את מעריצי בית מרן החתם סופר זי”ע.
כבר שנים שתעלומה מסתורית אופפת את סיפור חייו של רבי יוסף יוזפא סופר זצ״ל, בנו השלישי והצעיר של מרן ה’חתם סופר’ זי״ע. הוא היה נער צעיר כשאביו עלה בסערה השמימה. הוא למד אצל אחיו מרן ה’כתב סופר’ זי”ע ונשא את בת רבי אלחנן מהעיר שיראוויץ שליד נייטרא וטירנוא שבסלובקיה.
חתנו היה הגה״ק רבי יהודה גרינוואלד זי״ע בעל ‘זכרון יהודה’ רבה של ק״ק סאטמר – שלא השאיר אחריו זש״ק. בנו רבי משה נפטר בבחרותו, והייתה לו בת שנישאה לקרוב משפחתה וגם לה לא היה זש״ק.
הפרט שהיה ידוע הוא שביום שמלאו לרבי יוסף יוזפא נ״ה שנים בשנת תרמ”ג, הוא נהרג באכזריות על ידי גוי בן עוולה ונטמן בעירו.
רבי יוסף יוזפא הי”ד נהרג מערל אחד בעל חובו, על פני השדה, בנסעו לפריישטאדטל על עגלה שלו. (ופלא, הרוצח – בעל העגלה ברח ופלט לו, והסוסים מעצמם הפכו פניהם ואת העגלה לאחור, והביאו הנפצע והנהרג רח”ל לביתו, בלי מנהיג, עד חצרו. שם יצאה נפשו הטהורה…
אלא שבשלב כלשהו נעלמה המסורת ולא היה מי שידע לציין את מקום קבורתו.
לפני תשע שנים – החל הרב זילברמן מאנטוורפן, שעסק בכשרות בסלובקיה, במסע חיפושים בעקבות הקבר. ואכן, אחרי מאמצים רבים ומחקר מקצועי, הוא גילה ששטח בית העלמין נרכש על ידי מפעל הבטון הגדול בסלובקיה.
לאחר מאמצים וחיפושים שבהם נטלו חלק עסקנים מכל העולם, ובראשם הרבני החשוב רבי שמואל בנימין שפירא מוינה, עלה בידם להיכנס למקום ומצאו באופן פלאי את שברי מצבתו של רבי יוזפא, ויחד עם אותם עסקנים הצליחו לקבל אישור לגדר את בית העלמין.
בשנת תשע”ג הגיע למקום הרב שבתי שמואל וייס מווערבוי יו”ר מכון “שם עולם” בבני ברק בראש קבוצה גדולה וחשובה של צאצאי קהילת ווערבוי, ובהם משפחת הערצאג המפורסמת. הם נכנסו לתוך בית העלמין ונוכחו לראות שיש בו עזובה כואבת.
עדות להמצב הנורא אפשר להיווכח מהתאריך של השנה שנחרטה על מצבת רבי יוסף יוזפא, תרמ״א, כאשר בפועל הוא נפטר שנה קודם, כמו שמופיע בכתבי העת ובספרות התורנית מהתקופה.
ראש המשפחה רבי פייש הערצאג לא יכול היה לראות את העזובה והוא הטיל על הגרש”ש וייס את המשימה לסדר את בית העלמין ולהקים מצבה ראויה. כאשר אחיינו רבי חיים משה יהושע הערצאג מלונדון תרם את כל ההוצאות.
לקח שנים רבות, אישורים, פגישות, והרבה קשיים, אך רבי פייש ובנו רבי מאיר יוחנן לא הרפו.
בחסדי השם השנה ביום ז’ תשרי תשפ”ה, הושלמה המשימה. כאשר הוצבה מצבה ראויה על קברו של אותו קדוש.
ואכן, השנה לראשונה למחרת יום ההילולא קדישא של בעל ה’חתם סופר’ זי”ע – ביום כ״ו תשרי, התאספו עשרות אנשים למעמד תפילה וגילוי המצבה כראוי.
Post Comment