מדוע אנו מזיזים את השעון פעמיים בשנה? | השעה ההלכתית והשעה הכלכלית
עם הקמת המדינה דברים רבים נותרו כירושה מן הממשל הבריטי אחד מפורסם שבהם הוא הזזת מחוגי השעון (בעונת הקיץ) קדימה בשעה אחת. המנדט הבריטי עתיק לכאן את מנהגי אנגליה, שבה נהוג שעון מיוחד לקיץ, כמו גם בעוד מדינות אירופה וגם באמריקה. את הרעיון מקובל לנכס איש-אשכולות מפורסם בשם בנג’מין פרנקלין היה זה בשנת 1784 שהיה אז שגריר ארצות הברית בצרפת, כתב מכתב לאחת העיתונים בו הציע לצרפתים הצעת ייעול משמעותית: במקום לקום מאוחר ולהישאר ערים בלילה, כדאי לקום עם הזריחה וללכת לישון מוקדם. בצורה כזאת, סיכם פרנקלין, יוכלו הצרפתים לחסוך בכל שנה כ-29 מיליון ק”ג של שעווה לייצור נרות.
לא חבל?
שעון ישראל
בישראל שלנו השמש זורחת בשיא הקיץ כשעתיים מוקדם יותר מאשר בשיא עונת החורף, כך שאם לא היינו מזיזים את השעון השמש היא הייתה זורחת בשיא העונה בסביבות 4:30 בבוקר. אדם המשכים לזריחה הרגילה בשעה 6, היה מאבד לפיכך שעה וחצי של אור.
הזזת השעון בקיץ גורמת לכך שבמקום זאת השמש זורחת בסביבות 5:30. אך אם היינו מאמצים את שעון הקיץ הזה גם בחורף, השמש הייתה זורחת בתחילת ינואררק בשעה 7:30 – וכך המשכימים היו מתעוררים כשעוד חשוך בחוץ.
אבל כמו כל העתקה הדבר לא נבדק ממש כראוי, ובימי מלחמת תש”ח, שבה אפילו הוזז השעון קדימה בשעתיים, אלו היו ימים מיוחדים. זרם החשמל בירושלים דאז היה מנותק לחלוטין, והיה אינטרס חיוני בעוד שעה או שעתיים של אור יום.
כעבור מספר שנים הגיעו אז למסקנה, כי הדבר מיותר לחלוטין ואין הוא תורם מאומה למדינת ישראל. היה זה דוקא שר פנים חילוני, ואפילו אנטי דתי, ששמו היה ישראל בר־יהודה, איש “אחדות העבודה”, שהגיע למסקנה הזו, ובהתאם לכך נהג בישראל שנים רבות, ללא הזזת שעון קיץ.
ברמה הכללית כל מדינה שסובלים ממחסור בדלק. ועושה מאמצים לחסוך באנרגיה כל התצרוכת בדלק מיובאים מבחוץ, וקונים זאת במטבע זר יקר, אי לכן – כל שעת אור שמצילים יש בה ברכה. עוד טענו מקבלי ההחלטה שהדבר עשוי לצמצם את מספר תאונות הדרכים, שכן הנהיגה בחושך יותר מסוכנת מנהיגה באור יום, ולכן כל שעה שניתן להוסיף ברכה טמונה בה.
רבים מתבלבלים שוב ושוב מתי מזיזים קדימה את השעון ומתי אחורה? ונתנו לכך סימן – קיץ קדימה. חורף (א)חורה.
מבחינה הלכתית
שעון חורף הוא כאמור השעון המקורי וכמפורסם יש קהילות בישראל הנוהגות שבכל השנה זמנם הוא שעון חורף. ובהתאם להזזת השעון יש לשים לב לשינוי הקיצוני בשעון הלכתי. יש לשים לב לזמן כניסת השבת נעשית מוקדמת מאוד (תזכורת לכוון שעוני שבת בהתאם) זמן קראית שמע וזמן תפילה גם הוא נעשה מוקדם בשעה (בערך) וזמן תיקון חצות ועוד. ושיהיה לכולנו בשעה טובה.
Post Comment