Loading Now

מלטונין קטן והילד ישן- האם זה מומלץ ומה ההשלכות?

מלטונין קטן והילד ישן- האם זה מומלץ ומה ההשלכות?

השעה 21:00 בערב, וכל מה שאתם רוצים זה לשקוע במיטה הנעימה שלכם. במקום זאת, אתם מוצאים את עצמכם מנהלים משא ומתן עם ילדכם בן החמש מדוע התקרה אינה “המקום המושלם לקיים תחרות בהייה עם צללים”. אחרי שעה של שירת שירי ערש, סיפורים והבטחה שמפלצות אכן אינן קיימות, אתם מותשים. הילד שלכם, לעומת זאת, פעור עיניים ופטפטן, דן במשמעות החיים (ומה יש לארוחת הבוקר). ואז אתם שולפים אותו- מלטונין. הגלולה הקטנה או או אולי סם הקסם שגורם לילדכם להירדם. אבל האם זה באמת הפתרון? ננסה לחקור את המדע, היתרונות והחסרונות.
השינה והמלטונין- מזה?
מלטונין הוא הורמון המיוצר באופן טבעי על ידי המוח שלנו בתגובה למצבים המזכירים שינה כמו שעון שינה ביולוגי, חושך ועוד. אצל ילדים, ייצור המלטונין אמור להיות גבוה באופן טבעי, אך אצל חלקם זה לא עובד כך: או שהקצב הטבעי שלהם אינו מסונכרן או שהם מגורים יותר מדי על ידי פעילויות יומיומיות (חוסר ויסות רגשי, מסכים כחולים). הרעיון מאחורי מתן מלטונין כתוסף הוא פשוט: עזרו לגוף הילדים לקבל דחיפה עדינה לקראת מוכנות לשינה.
אמנם, כדור המלטונין נראה מציל חיים אחרי לילות אינסופיים של מרתונים לפני השינה, אך כדאי לבחון גם את היתרונות וגם את החסרונות הפוטנציאליים, במיוחד בטווח הארוך.
היתרונות של מלטונין לילדים
סיוע טבעי לשחזור השעון הביולוגי
מלטונין יכול לעזור לאפס את השעון הביולוגי של הילד, השעון הביולוגי מכתיב לנו מתי נרגיש עייפים ומתי נתעורר, ומושפע מגורמים כמו אור טבעי והרגלי שינה. אצל ילדים עם דפוסי שינה לא יציבים, תוסף המלטונין יכול לסייע בכך שמאפס את השעון הביולוגי. מחקרים מראים ששימוש במלטונין לטווח קצר יכול לטפל ביעילות בהפרעות בקצב היממה, במיוחד בילדים עם הפרעות קשב וריכוז או אוטיזם, שיש להם סיכוי גבוה יותר להיאבק בשינה.
בטוח בשימוש לטווח קצר
מחקרים תומכים בכך שמלטונין בטוח בדרך כלל לשימוש קצר טווח בילדים, עם מעט תופעות לוואי מדווחות. לכן זה יכול להיות אפשרות מצוינת לעזור לילדים להתאפס לאחר שחזרו משגרת שינה משובשת בחגים או לאחר כל יציאה מהשגרה.
מקדם תפקוד טוב יותר בשעות היום
ילדים שסובלים מחוסר שינה יכולים להראות תסמינים כמו עצבנות, ריכוז מופחת ואפילו תפקוד חיסוני מוחלש. שינה טובה בעזרת מלטונין עשויה לפתור בעיות כמו עצבנות וחוסר ריכוז ואף לשפר ביצועים בבית הספר, לשפר את מצב הרוח ואת הסבלנות (גם שלכם- ההורים).
החסרונות של מלטונין לילדים
כמו בכל דבר, יש שני צדדים למטבע, ועם כל הכבוד לשינה הברוכה שבאה בעקבות המלטונין, צריך לשים לב גם לחסרונות.
סיכון לתלות
בעוד שמלטונין אינו ממכר, שימוש קבוע יכול לגרום לילדים (והורים) להרגיש תלויים בו להצלחת לפני השינה. כמה מחקרים מצביעים על כך ששימוש ממושך במלטונין עלול לשנות את תפיסת הילד את קצב השינה הטבעי שלו, כלומר הם עשויים להרגיש פחות מסוגלים להירדם בלעדיו.
לא פתרון לטווח ארוך עבור נדודי שינה
מחקרים מראים שמלטונין עשוי שלא לפתור בעיות שינה בסיסיות. ילדים שמתקשים לישון עשויים להפיק תועלת רבה יותר משיפור שגרת השינה שלהם או צמצום זמן מסך הערב מאשר להסתמך על מלטונין בכל לילה.
הפרעה פוטנציאלית של התפתחות ההורמונים
מאחר שמלטונין הוא הורמון, חלק מהמומחים מודאגים מהאופן שבו שימוש ארוך טווח עשוי להשפיע על התפתחות הילד, במיוחד במהלך ההתבגרות, למרות שהמחקר הנוכחי עדיין אינו חד משמעי. יש צורך במחקר נוסף כדי להבין היטב את ההשפעות ארוכות הטווח הללו.
השפעת חוסר שינה על ילדים
שינה חיונית להתפתחות קוגניטיבית, ויסות רגשי וצמיחה גופנית. מחקרים קושרים חוסר שינה למגוון בעיות, כולל בעיות התנהגות, שימור זיכרון מופחת ואפילו עלייה במשקל. שינה ירודה באופן עקבי יכולה להשפיע על כמעט כל חלק ברווחתו של הילד, ולכן חשוב למצוא דרך להבטיח שינה מספקת.
אז, תכל’ס- האם צריך לתת מלטונין לילד שמתקשה להירדם?
בטווח הקצר:
מלטונין הוא בדרך כלל בטוח, במיוחד אם משתמשים בו מדי פעם או בזמנים ספציפיים, כמו בחזרה לבית הספר לאחר חופשה ארוכה ושיבושי שינה ממושכים. כאשר ניתן באחריות ובהתייעצות עם רופא, הוא יכול להציל אותנו בהשגת שנת לילה נינוחה, בהפחתת רמת הלחץ של כולם ובמרווח נשימה לכולנו.
בטווח הארוך:
אם מאבקים לפני השינה הם בעיה לילית, חשוב מאד לחקור פתרונות התנהגותיים. שגרת שעות שינה, לוחות זמנים עקביים של שינה-ערות והגבלת מסכים לפני השינה, אלו יכולים להיות אסטרטגיות יעילות ביותר לשיפור השינה מבלי להסתמך על תוספי מזון.
מחשבות אחרונות
מלטונין אכן יכול להיות פתרון מהיר כאשר שעת השינה הופכת לקרב לילי. בשימוש בזהירות ובהדרכה נכונה, זה עשוי להחזיר מעט שפיות להורים עייפים. עם זאת, יצירת שגרת שינה עקבית ומרגיעה נותרה הדרך הטבעית והיעילה ביותר לתמוך בהרגלי שינה בריאים. שינה היא לא רק חיונית להתפתחות הילדים אלא גם מתנה יקרת ערך להורים. כי כפי שכולנו יודעים, ילד נח פירושו הורה נח – וזה שווה כל מחיר!
מה דעתכם? משתמשים במלטונין? שתפו מניסיון!

Read More

Post Comment