המלחין והמנצח האגדי של פרחי לונדון: יגאל צליק הלך לעולמו
המלחין והמנצח האגדי של מקהלת הילדים הראשונה במוזיקה החסידית, פרחי לונדון, יגאל צליק הלך לעולמו והוא בן 76.
צליק נולד בדרום תל אביב, למשפחה מחסידות גור. בנעוריו היגרה משפחתו ללונדון, ושם למד בישיבת גייטסהד. לאחר נישואיו החל לעבוד כמורה ליהדות בבית ספר יהודי חילוני בלונדון. שם התחיל את דרכו המוזיקלית כאשר הקים מקהלה בבית הספר, מה שהפך לימים למקהלת ‘פרחי לונדון’.
בשנת 1970 ייסד באופן רשמי את מקהלת פרחי לונדון. המקהלה פעלה בין השנים 1970–1999 והפיקה תשעה אלבומים. רבים מהשירים הפכו לנכסי צאן ברזל והם מושרים עד היום, דוגמת “קול ברמה”, “אנעים זמירות”, “ברכי נפשי”, “סלעי ומצודתי”, “פדה בשלום”, “מראה כהן”, “חמול”, “שמעו מלכים”, “קן ציפור” ועוד רבים וטובים, את חלקם הגדול הלחין צליק עצמו וחלק הולחנו בידי אחרים.
בשנת תשל”ד הגיע צליק לישראל למספר חודשים במהלכם הקים את מקהלת פרחי ירושלים שבכלל פעלה בבני ברק, המקהלה ביצעה בין השאר את השירים “קול ברמה נשמע” ו”הנה מה טוב” בעיבודו של משה מונה רוזנבלום. לאחר כמה חודשים חזר צליק ללונדון והמקהלה התפרקה עד שהוקמה מחדש כמה שנים מאוחר יותר על ידי חנן אביטל בגרסה שונה לגמרי.
צליק נחשב לאמן שהשפיע רבות על המוזיקה היהודית, כשלמעשה היה אבי ה”פרחי” ואחריו צמחו מקהלות ילדים רבות כפרחי טורנטו, פרחי מיאמי, פרחי אגודת ישראל ועוד, בין השאר היה גם זה שגילה ונתן במה למלחין החסידי הנודע יוסי גרין, בעת שזה שהה בלונדון בבחרותו ולקח שלושה משיריו לאלבום הרביעי של המקהלה.
בשנים האחרונות סבל צליק בבריאותו לאחר שלקה באירוע מוחי קשה. הוא התקשה בדיבורו, אך עדיין לא נס ליחו, אחד התיעודים המרגשים היה ממסיבת חנוכה לפני שלוש וחצי שנים אז הגיעו בוגרי המקהלה לביתו כשהוא ניצח עליהם עם מיטב הלהיטים שהוציא במהלך השנים.
יהי זכרו ברוך.
Post Comment