היועץ הרפואי הרב שמעון רגובי פותח הכל, בריאיון חג מיוחד
הרב שמעון רגובי, אחת הדמויות הבולטות ביותר בעולם הייעוץ הרפואי בישראל, מלווה כבר יותר משלושה עשורים מקרים רפואיים רבים, כאשר לא פעם החלטותיו מכריעות בין חיים למוות.
במהלך השנים צבר מוניטין כאחד המומחים המובילים בתחום. עם ידע עצום בגוף האדם, במחלות ובטיפולים השונים, והיכרות מעמיקה עם עולם הרפואה, דבר שהפך אותו בעשורים האחרונים למבוקש בקרב חרדים וחילונים כאחד, בארץ ובחו”ל.
הוא מקבל מדי יום אין ספור הכרעות רפואיות גורליות, ורופאים רבים מקיימים איתו דיונים השכם והערב אודות טיפולים מורכבים וניתוחים מסובכים, שלא נדע. הוא בעל קשרים ענפים בעולם הרפואה והטלפונים של מנהלי בתי חולים, מנהלי מחלקות ורופאים בכירים פתוחים בפניו תדיר.
לפני כשלושים שנה ייסד הרב רגובי את המחלקה לייעוץ רפואי בארגון “עזר מציון”, ועמד בראשה במשך 22 שנים. כיום, כראש ארגון “מזור”, הוא ממשיך להוביל את התחום ולייעץ למאות אנשים מדי יום. רבים מהם מגיעים אליו ברגעים הקריטיים ביותר בחייהם.
ימים אחדים לפני חג הסוכות, החלטנו להצטרף אליו למספר שעות, כדי לחוות מקרוב את עבודתו יוצאת הדופן ומלאת הדרמות.
בכניסתי למשרדו של הרב רגובי, האווירה מאני רואה את רגובי עצמו עונה לשיחות דחופות תוך צפייה אונליין בצילומי CT ו-MRI, כל זאת על מחשבו השולחני שמולו. למרות הלחץ הבלתי פוסק, האווירה במשרדו משדרת רוגע ושלווה.
בדיוק אז מצלצל הטלפון. על הקו נמצא חולה מארה”ב המבקש ייעוץ לגבי ניתוח מורכב. הרב רגובי מקשיב בקשב רב לכל פרט קטן, מנתח במהירות את המצב, ולאחר מכן מעניק ייעוץ מקצועי ומדויק – והפעם באנגלית ומפנה את המטופל לרופא המתאים ביותר עבורו. לאחר שהשיחה מסתיימת, הוא פונה אליי ומסביר: “כאן אנחנו עוסקים בהחלטות שמצילות חיים. כל פנייה כזו היא צומת קריטית עבור המטופל, ואני חייב לוודא שההחלטות מתקבלות במהירות ובצורה המדויקת ביותר.”
בפתח הראיון, אני מבקש לשמוע מהרב רגובי מהו המושג “ייעוץ רפואי” בכלל, ומהיכן כל הידע שלו נצבר?
רגובי עוצר לרגע, מהרהר מעט, ואז משיב: “ייעוץ רפואי בעיניי הוא עוגן. אני לא שוכח לרגע שאני לא רופא. תפקידי הוא לספק למטופלים את הכלים והמומחים הנכונים שיעזרו להם לקבל את ההחלטות הטובות ביותר. לאחר עשרות שנים בתחום, יש לי את היכולת להבין מקרים לעומק ולהפנות למומחים המתאימים. כמובן, ההחלטות הסופיות תמיד שייכות לרופאים עצמם. אני מנסה להעניק למטופלים את המידע המדויק, בזמן הנכון.
רגובי ממשיך: “אחרי למעלה מ-30 שנה, בהם עיסוקי היחיד הוא בהפניות רפואיות, יצא לי לשוחח עם המון רופאים, נוכחתי באין ספור ניתוחים, וכמובן קראתי לא מעט מחקרים ומאמרים רפואיים כדי להכיר את החידושים בתחום. בסופו של דבר,” אומר רגובי, “הידע מגיע מהניסיון בשטח ומההתעסקות האין-סופית ויש שיגידו באובססיביות בתחום..”
בדיוק כשהוא מסיים את דבריו, נכנס למשרד אהרן פרוכטר, האחראי על ליווי המטופלים בארגון, עם תיק נוסף. מדובר בבחור ישיבה שעבר תאונה קשה בלילה האחרון, ובמהלך בדיקות שנעשו לראשו, התגלה גידול ענק שנראה כסרטני. הרב רגובי מבקש להעלות את צילומי ה-CT במערכת ה-PACS, בודק אותם במהירות, ומחייג למנהל מחלקה נוירוכירוגית באחד מבתי החולים המובילים בארץ. לאחר שיחה קצרה עם הפרופסור, במהלכה הם דנים בממצאים ובטיפול הנדרש, הרב רגובי מנחה את אהרן לטפל בתהליך הבירוקרטי הנדרש לפינוי החולה לבית חולים אחר. אהרן יוצא מהמשרד במהירות כדי להמשיך בטיפול בהליך.
רגובי פונה אליי ומסביר: “זה מה שאני עושה כל יום – אני בודק כל מקרה לעומק ומוודא שהמטופלים יקבלו את ההכוונה המתאימה להם. אין כאן מקום לטעויות.”
שאלתי את הרב רגובי כיצד הגיע לתחום הייעוץ הרפואי.
הוא מחייך כשהוא נזכר: “הכול התחיל לפני כמעט 40 שנה, כשחבר קרוב שלי עבר ניתוח קשה להסרת גידול במוח. ליוויתי אותו לאורך כל התהליך, וזה היה רגע מכונן עבורי. הבנתי אז את החשיבות העצומה של הכוונה נכונה בתחום הרפואה. מורי ורבי, הרב יעקב הורביץ, ראש ישיבת אופקים, תמך בי וליווה אותי בתחילת דרכי. בהמשך, הוא חיבר אותי לרב יאיר ישראלי, שמעבר להיותו ת”ח עצום, הוא גם היה שם דבר בעולם הרפואה, והוא בעצם ממייסדי ה’ייעוץ הרפואי’. ממנו הכל התחיל, ואיתו הייתי בקשר רציף בכל השנים הראשונות בהן התחלתי להתעסק בתחום.”
ישנם כיום לא מעט יועצים רפואיים, כמעט כל חוג או חסידות מחזיקים ביועץ ועסקן כזה, מהו בעייניך ‘יועץ רפואי טוב’?
“ראשית יש להבדיל בין יועץ רפואי לעסקן רפואי” אומר הרב רגובי “יועץ רפואי אמור לדעת מי הרופא הכי מתאים לכל בעיה ובעת הצורך להכריע בדילמות רפואיות מורכבות, עסקן רפואי הוא איש חסד שמטבע הדברים יש בכוחו לקדם תורים ולסייע בהליכים הבירוקרטיים”.
וממשיך “חייבים להבדיל ביניהם! ובחזרה לשאלה שלך, יועץ רפואי טוב הוא יועץ רפואי שראשית, הוא בעל סקרנות רבה מאוד לתחום, יש לו כישרון למידה והבנה בתחום ועוד אלמנטים חשובים, כמו כישרון בקריאת מחקרים רפואיים ושליטה מלאה באנגלית. וכמובן מוכנות ונכונות להקדיש את חייו 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע למשך כל השנה עבור הצרכים הרבים.כל אלה הם קריטריונים קריטיים.” מסיים הרב רגובי.
הקשר עם גדולי ישראל
במהלך השנים הרב רגובי זכה להיקשר לגדולי ישראל, לחוות את דעתם ולהתייעץ עימם בפולמוסים רפואיים משמעותיים. ביקשנו לשמוע עליהם מעט.
הרב רגובי: “מטבע הדברים, לא הכול אפשר לפתוח,” אומר הרב רגובי בחיוך. “אבל מקרה אחד מרתק כן אוכל לספר שהיה לי עם מרן שר התורה. לא מעט פעמים נקראתי לבתיהם של גדולי ישראל, ויצאתי בהתפעלות רבה מכוח ההבנה והניתוח המדויק שלהם, כאילו מדובר בפרופסורים מהשורה הראשונה. אחד המקרים המעניינים היה עם מרן שר התורה ר’ חיים קנייבסקי זצוק”ל. שנתיים לפני פטירתו, ר’ חיים קרא לי אליו. היה מדובר במקרה של בחור, מספר שבועות לפני חתונתו. הוא החליק ברחוב ונגרם לו שבר חמור במפרק הירך. בניגוד לחוקי הגרביטציה הידועים, שבהם שבר במצבים מסוימים מתאחה לבד, במקרה הזה, ובניגוד לחוקי הטבע, ככל שעבר הזמן, השבר רק החמיר, והרופאים בארץ לא ידעו איך לפתור את הבעיה. היה קשה מאוד למצוא לו מזור כאן בארץ. אחרי מספר התייעצויות שקיימתי עם אורטופדים מומחים, הבנתי שיש צורך לשלוח אותו לבית חולים מסוים בשווייץ. אביו של הבחור, שהיה מקורב לר’ חיים, עלה למעונו של הרב ובפיו השאלה: האם על בנו לטוס לשווייץ או לנסות להמשיך בארץ, למרות שסיכויי ההחלמה נראו קלושים. בשלב הזה, ר’ חיים ביקש לקרוא לי אליו. יצאתי ממשרדי בזריזות לעבר ביתו הקדוש,” מספר הרב רגובי בגעגוע. “כשהגעתי, הרב היה מאוד ממוקד. הסברתי לו בהרחבה את התמונה המלאה ואת הסיבה שבגינה אני ממליץ לבצע את ההליך בחו”ל. כשסיימתי את הדברים, ר’ חיים עצר לכמה שניות, ואז הפנה מבט לאב הבחור שישב לידו ואמר לו בהגשה המתוקה והייחודית רק לו: ‘ר’ שמעון צודק, אבל הבן שלך לא צריך לטוס לחו”ל. השבר יחלים לבד והוא ירקוד בחתונה כמו כל החברים שלו.’ “לא התפלאתי,” הוא אומר, “כשסיפרו לי אחר כך שהחתן רקד בחתונתו כמו כל החברים שלו. מילה של ר’ חיים משנה סדרי עולם וראיתי את זה לא פעם,” סיים הרב רגובי בהתרגשות.
הקשר של מערכת הבריאות בישראל אל מול הדת וההלכה
באשר לקשר של מערכת הבריאות בישראל אל מול הדת וההלכה, אומר הרב רגובי: “לצערנו, עולם הרפואה באופן כללי, והרופאים באופן פרטי, במקרים רבים לא מתאימים ולא מתחשבים בעקרונות ההלכה והדת, גם כאשר מדובר בפציינטים שומרי דת. פעמים רבות,” הוא אומר, “ההנחיות הרפואיות סותרות את ההלכה.” הוא מוסיף: “ברוח הימים – קח לדוגמה את סוגיית הצום ביום כיפור – לא אחת פונים אליי אנשים שהרופאים אמרו להם לא לצום, אך כשאני בודק את המצב הרפואי שלהם לעומק, מתברר שאין לדבר כל היגיון רפואי אמיתי. הצום לא מהווה סכנה לבריאותם, אך לרופאים אין הבנה בהלכה.” עם זאת, הרב רגובי מסייג ואומר: “כמובן שאם יש סכנה, חובה שלא לצום. אך בכל זאת, האצבע של הרופאים קלה מדי על ההדק בנוגע להנחיות שכאלה, בענייני צומות ובכלל בנושאים נוספים, וטוב יהיה אם יותר יתחשבו בשומרי המסורת.”
ארגון מזור, אשר הרב רגובי עומד בראשו, הוא אחד הארגונים המוכרים והפעילים בארץ בתחום הסיוע הרפואי. החל מהייעוץ הרפואי בהכוונתו של הרב רגובי עצמו ועד למחלקת תיאום וליווי, שמסייעת למטופלים בבירוקרטיה ובהליכים הרגולטוריים, מחלקה לבריאות הנפש ועוד. הרב רגובי מסביר שהדגש העיקרי בארגון מזור הוא התאמת ייעוץ וסיוע רפואי אישי. “אנחנו לא עונים על שאלות כלליות של ‘מי המומחה ריאות הכי טוב’, או ‘איפה המחלקה הכי טובה בארץ לסרטן’. כי אין מושג כזה,” הוא מסביר. “לכל בעיה רפואית יש מומחה ספציפי שמתאים לה, ואין לזרוק תשובות כלליות באוויר.” הרב רגובי מוסיף: “לפני שאני נותן ייעוץ, הצוות מבקש מהפונה למלא שאלון מפורט, הכולל פרטים חשובים כמו גיל, כתובת, קופת חולים, ומסמכים רפואיים. לפעמים זה אולי מעט מעיק, אבל הרווח הוא עצום. זה מאפשר לי לתת ייעוץ מדויק שמתאים לא רק לפן הרפואי, אלא גם לפן הלוגיסטי והכספי – כמו המלצה למנתח בקרבת מקום מגוריו של הפונה, ולא למי שיאלץ את המטופל לנסוע רחוק או לשלם סכומים גדולים שלא לצורך.” הרב רגובי מדגיש: “בסופו של דבר, האנשים שפונים אליי הם חסרי אונים. תיאורטית, אני יכול לשלוח אותם לאן שאני רוצה. המחויבות שלי היא לתת לפונה את התשובה שתהיה תפורה למידותיו בכל ההיבטים – הן בהבט מקצועי והן בהבטים הנלווים. כמובן שהמקצועיות היא מעל הכל.”
האם יש תופעות של שוחד או שחיתות בייעוץ הרפואי?
שאלתי את הרב רגובי אם יש תופעה של העברת כספים או התנהלות מושחתת בתחום הייעוץ הרפואי. הוא עונה בתוקף: “האם אני מכיר? אני לא מכיר! אבל דבר אחד אני יכול להגיד לך: עסקן רפואי שלוקח או נותן כספים עבור קידום תורים או כל צורך אחר הוא משחק בחיי אדם, ודמם של החולים על ראשו.” הוא מוסיף: “אולי בהתחלה זה נראה כסף קל ולא באמת מסכן חיים, אבל טבע העולם הוא שככל שמתעסקים בזה, עם הכוח בא התיאבון, ואז ההמלצות שניתנות למטופל אודות איזה רופא או טיפול ללכת אליו הן מעוותות ועל בסיס אינטרסים פסולים. זה משחק בחיי אדם.”
“אך חשוב לי להבהיר דבר אחד”, הוא אומר – “זכינו ויש בציבור אנשי חסד רבים בארגונים השונים אשר מסייעים לחולים במצוקתם מתוך מסירות נפש ממש. ח”ו לא חושב עליהם כעושים דברים לא כשורה, רבים מתוכם אני מכיר באופן אישי ואני יכול לומר בוודאות שרק חסד וטובת הזולת עומד לנגד עיניהם, אשרי העם שאלו הם אנשיו”.
האם רופאים או מכונים רפואיים ניסו להציע לך שוחד?
הוא עונה בנחישות. “אולי זה בגלל שהם יודעים שאם ידברו איתי על זה, הם מחוקים אצלי החל מאותו רגע. הכלל ידוע,” הוא אומר: “אם יש כסף – אין שליחות אמיתית. אם יש שליחות אמיתית – אין כסף.”
כשביקשתי מהרב רגובי לשתף אותי בסיפור הצלחה אחד מבין אלף, שהצליח לרגש גם אותו, הוא מחייך בענווה. הוא נזכר בסיפור מהימים האחרונים: “לפני חמישה חודשים, ילד בן 14 עבר תאונת דרכים קשה מאוד. הוא פונה במצב אנוש לבית החולים ועבר ניתוחים רבים בניסיון לתקן את עמוד השדרה שנפגע. לצער המשפחה, הרופאים הודיעו שלפי דרך הטבע אין סיכוי שהילד יוכל ללכת שוב על רגליו. בשלב הזה הם פנו אלינו. ביצענו בירור מעמיק עם רופאים מומחים מבית חולים בשיקגו, והוחלט להטיס אותו לשם. אמש קיבלנו שיחת טלפון מאמו של הילד, שסיפרה שכנגד כל הסיכויים – הילד עשה את צעדיו הראשונים.” משתף הרב רגובי בהתרגשות וממשיך: “אנחנו רואים את סייעתא דשמיא מדי יום, מדי רגע.”
מקרים משמחים וודאי שיש לרוב, אך לצערינו יש גם לא מעט מקרים קשים במיוחד, אשר הנפש מתקשה מלהכיל. ביקשתי לדעת איך אדם שיום יום למשך כל כך הרבה שנים שנחשף לכל כך הרבה צער יכול להישאר שפוי. פניו של הרב רגובי מתרצנות, והוא מספר סיפור ששמע מאחד התלמידי חכמים בבני ברק: “בחדרו של ר’ משה פיינשטיין ישבו שניים מתלמידיו, והגבאי הכניס מעטפה עם מכתב המיועד עבורו. כאשר ר’ משה יצא מחדרו, התלמידים הציצו במכתב שהיה כתוב בו דברים קשים. כשחזר, הוא ראה את תלמידיו מדוכדכים ושאל אותם אם הם קראו את המכתב שעל השולחן. הם הנהנו בחיוב וביקשו לדעת איך הוא מסוגל להתמודד עם כל כך הרבה מקרים קשים שמגיעים לפתחו. ענה להם ר’ משה: ‘הקב”ה נתן לבן אדם שני חדרים בלב. אחד כדי לעזור לאחר, והשני לצרכיו האישיים והמשפחתיים. ברגע שיש חור בין שני החדרים – זה כבר טרפה.'”
הרב רגובי פותח את סגור ליבו: “אני בטבעי אדם מאוד רגשן. לא קשה לתפוס אותי ממרר בבכי בברית של נכד. או באירועים מרגשים אחרים” לפתע הוא נזכר: “כשמורי ורבי ר’ שמשון פינקוס נפטר, במשך שנה שלמה הייתי בוכה יום-יום ללא הפסקה. הייתי מחובר אליו כל נימי נפשי, הפרידה ממנו היתה בעבורי קושי גדול. כיום נדיר שאני לוקח ללב מקרים שאני מטפל בהם. אני רואה את העבודה שלי כשליחות מחייבת, וההבנה שהעיסוק הוא בפיקוח נפש נותנת את הכוח להתמודד אל מול מצבים קשים ככל שיהיו.”
הרפואה בארץ מול הרפואה בחו”ל
בחצי השעה שאני כאן, ראיתי עשרות מקרים שעלו על השולחן, לכמה מקרים מתוכם הרב רגובי המליץ על הטסת החולה לפרוצדורה רפואית בחו”ל. “הרפואה בארץ היא מהמתקדמות בעולם,” אומר הרב רגובי. “יש כאן רופאים מובילים, טכנולוגיות מתקדמות ומחלקות ברמה עולמית. אני מקבל הרבה פניות מאנשים שקיבלו המלצות מאחרים לטוס לחו”ל לטיפול, ואני אומר להם שאין צורך בכך. ברוב מוחלט של המקרים ניתן לקבל את הטיפול הטוב ביותר כאן בארץ.” אך הוא מסייג: “במקרים נדירים במיוחד, על אף המקצועיות הרבה שיש בארץ, אני ממליץ על טיפול בחו”ל במרכזים רפואיים בעלי ניסיון רב יותר מאשר בישראל. הכול לפי העניין.”
לאחר שנכנסת אחת המזכירות ומודיעה שהגיעו מטופלים לפגישות שנקבעו מראש, פגשתי בחדר ההמתנה אחד מהם, שיצא זה עתה מפגישה עם הרב רגובי. “לאבי התגלה סרטן ריאות מפושט לפני ארבעה ימים,” הוא מספר לי בחשש. “הרופאים חלוקים מאוד על הטיפול הנכון. ישבנו כאן רבע שעה עם הרב רגובי, והסדר והבהירות שהוא עשה לנו בראש הם לא ייאמנו. עברנו לא מעט עוגמות נפש אחרי שהתייעצנו עם עסקנים כאלה ואחרים, ובזבזנו זמן יקר. כשנכנסנו להרב רגובי, עוד לפני שפתחנו את הפה, רק על בסיס המסמכים הרפואיים הוא כבר הגיע לאותה מסקנה שאנחנו הגענו אליה אחרי אין ספור סבבי התייעצויות. למרות המצב הלא פשוט, אנחנו יודעים כעת מה הצעדים הבאים ומה האפשרויות העומדות בפנינו.”
אני ממשיך לסייר במשרד השוקק של ארגון “מזור”. המזכירות יושבות ומקלידות מיילים עם תשובות ללא הפסקה, ואנשי תיאום וליווי עם אוזניות עבות במיוחד, צמודים למסכים שמריצים מסמכים והפניות שונות ומדריכים ומלווים את המטופלים בכל הנצרך אחר הייעוץ שקיבלו. הם מסייעים גם בליווי הליכים בירוקרטיים מורכבים בבתי החולים ובמוסדות הרפואיים השונים.
בהמשך, אני נכנס למשרדו השקט יותר של מנכ”ל הארגון, נחום פראנק. למרות השקט, גם כאן ניכרת האינטנסיביות הרבה בעבודה. נחום משמש כמנכ”ל הארגון מזה כשנה, ומלווה אותו באופן מקצועי, תוך פיקוח על תהליכי הניהול והתפתחות הארגון.
“התוכניות שנמצאות כאן על השולחן הן לא מעטות ומאוד מהפכניות, בקרוב הציבור יידע עליהם,” אומר נחום. “גולת הכותרת היא הקמת ‘בית חולים לייעוץ רפואי’. אנחנו שואפים להקים צוות יועצים רפואיים מומחים בתחומים ובתתי תחומים שונים, תחת הנהגתו של הרב רגובי. כל יועץ יתמחה בתחום רפואי ספציפי, וכך נוכל להציע ייעוץ מדויק ומקצועי יותר. המטרה שלנו היא שכל מטופל יקבל את ההמלצה המדויקת ביותר עבורו.”
הוא מוסיף: “הרפואה מתקדמת ללא הפסקה בכל העת. בעבר, אונקולוג היה מטפל בכל סוגי הסרטן, ואורתופד בכל סוגי השברים. כיום, כל תחום התמחות מחולק לתת-התמחויות רבות. זה נכון גם בייעוץ רפואי – אין סיבה שזה לא יעבוד כך גם כאן. אנחנו מתקדמים לעבר מטרה זו ומכוונים לכך שכל יועץ יתמחה בתחום ספציפי. לדוגמה, יועץ רפואי לתחום העיניים יוכל להקדיש את זמנו לקריאה ומחקר בתחום, להיפגש עם רופאים מומחים בארץ ובעולם ולשלוט בידע הרב המתחדש בתחום. זה קריטי.” והוא מוסיף: “בכל 24 שניות מתפרסם מאמר רפואי חדש בעולם, עם רופאים חדשים, טכנולוגיות חדשות, סוגי טיפול חדשים ועוד אין סוף התפתחויות. כל בר דעת מבין שאדם גאון ככל שיהיה לא יכול להחזיק בכל כך הרבה מידע ובו זמנית לתת להמוני הפונים ייעוץ מקצועי, אדיב ואיכותי. לא רציני לחשוב ככה. אנחנו נשנה את המשוואה הזו.”
שאלתי את נחום איפה הם עומדים עם הפרויקט, והוא משיב בסיפוק: “ב”ה אנחנו כבר על הגל. יש לנו מספר אנשים מוכשרים בתחומים כמו נוירוכירורגיה, נוירולוגיה, גסטרו וגינקולוגיה ועוד. הם בעיצומו של סטאז’ תחת הרב רגובי וגם מבקרים במחלקות השונות בבתי החולים הרלוונטיים. בעז”ה, בשנה הקרובה אי”ה הם יגיעו לרמה מספקת של הבנה ויוכלו להתחיל לתת ייעוץ מקצועי בתחומם, יחד עם יועצים נוספים שאנחנו מכשירים. בחודשיים הקרובים נשיק גם בהתאם לזה קורסים מקצועיים לייעוץ רפואי, בשיתוף עם המרכז הרפואי הרצליה מדיקל סנטר. הכל על מנת שחולי עמ”י יקבלו את המידע הכי נכון, הכי אמין והכי מהיר, ובתפילה לבריאות והחלמה של כולם.”
Post Comment