הדילמה האיראנית בנקודת שיא | כיצד טהרן תגיב על התמרון הקרקעי של ישראל בלבנון?
לאחר כניסת צה”ל לתמרון קרקעי בדרום לבנון, העיניים שוב נשואות לכיוון טהרן שם עוקבים כל העת אחר פעילתו של צה”ל בשלל הגזרות ובעיקר זו הלבנונית, ומתלבטים כיצד להגיב.
ד”ר שי הר צבי, ראש תחום הזירה הבינלאומית והמזרח התיכון במכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS), מסביר בשיחה עם ‘מעריב’, שחיסול צמרת חיזבאללה ובראשה חסן נסראללה, לצד הפגיעות הקשות בשדרת הפיקוד הבכיר של חיזבאללה, ביכולות הארגון, ובארסנל הנשק שלו מותירות בפני איראן שתי בחירות גרועות, מצד האחד היגררות לעימות ישיר עם ישראל ובקצה השני למאמצים למזעור נזקים.
“איראן הוא תמנון רב זרועות” – אומר ד”ר הר צבי, “ובטווח הקרוב נראה עליית מדרגה מצד שלוחותיה עם מצדם של החות’ים והמליצות בעיראק ובסוריה, בכל החלטה שתתקבל באיראן חשוב לזכור: איראן תמשיך לדבוק ולקדם את האידיאולוגיה הקיצונית וארוכת הטווח הקוראת להכחדתה של מדינת ישראל”.
ד”ר הר-צבי מוסיף כי “בסד השיקולים של איראן נמצאת כל העת אותה מתקפה שביצעה באפריל האחרון, שהובילה עפ”י התקשורת הזרה לתגובה ישראלית נקודתית ללא לקיחת אחריות החשש הגדול של איראן הוא שישראל תהיה נכונה להגיב באופן שונה ותקיף בהרבה, כפי שהזכיר ראש הממשלה נתניהו בנאומו בעצרת באו”ם”.
האם ישראל תגיב באופן נרחב יותר?, הוא נשאל ומשיב: “למעשה בטהרן משוכנעים שישראל רוצה לנצל את המטרייה האמריקנית ואת המצב העדכני של חיזבאללה כדי לגרור את איראן לעימות ישיר, שמטרתו לפגוע במתקני הגרעין שלה. יתרה מכך, גם ההתפתחויות האחרונות בצפון מאששות את החששות האיראנית גם בתחום הגרעין.
“עבור איראן השגת נשק גרעיני הינו פרויקט הדגל ומשמש כתעודת ביטוח המשטר. המעניין הוא שאת הלקח הם למדו דווקא ממלחמת אוקראינה, כאשר אוקראינה ויתרה לפני כשלושה עשורים על הנשק הגרעיני שהיה ברשותה בתמורה לקבלת ערבויות ביטחוניות ממדינות המערב שהוכחו כלא רלוונטיות”.
לסיכום – נראה כי באיראן טרם התקבלה ההחלטה, והיא תתואם לפי היקף התגובה הישראלית בלבנון: ישראל מצידה צריכה לדבוק ולהמשיך כל העת להשגת עוד ועוד מטרות ובמקביל לגבש אסטרטגיה לסיום המלחמה, באופן שיאפשר להתמקד באיום האיראני, ולמנוע ממנה להשיג נשק גרעיני. כל זה בלי להפחית מן החשיבות של הברית ושיתופי הפעולה עם ארה”ב ובעלות בריתנו שהיום לכלנו ברור שהיא קריטית מתמיד.
Post Comment