התוכנית של משרד האוצר: קיצוצים נרחבים והעלאות מסים
משרד האוצר חשף תוכנית לקיצוצים והעלאות מסים לשנת 2025. לפי הטיוטה שפורסמה וסוקרה בהרחבה בגלובס, מדובר בקיצוץ משמעותי בהיקף של 35-40 מיליארד שקל, וכולל מספר צעדים דרמטיים שעתידים להשפיע על הציבור הרחב, לרבות מיסוי על קרנות השתלמות, קיצוץ בהטבות הפנסיה, הקפאת מדרגות מס הכנסה והעלאת מיסים על רווחים כלואים.
קרנות השתלמות תחת מיסוי
הצעד המרכזי והמעורר התנגדות הוא מיסוי קרנות ההשתלמות. החל מ-1 בינואר 2025, הרווחים והריבית שייצברו בקרן השתלמות, לאחר שהפכה לנזילה, יהיו חייבים במס, תוך מיסוי רווחים חדשים בלבד. מדובר בצעד שמטרתו להגדיל את הכנסות המדינה בכ-1.4 מיליארד שקל בשנה. האוצר מציין כי מרבית הנהנים מהטבות המס הללו משתייכים לעשירונים העליונים, ולכן המהלך צודק יותר מבחינה חברתית. בנוסף, באוצר טוענים כי קרנות ההשתלמות איבדו את מטרתן המקורית, לשמש למימון השתלמויות מקצועיות, והן כיום נעשו השקעות לטווח בינוני ולכן אינן מצדיקות את הטבות המס.
קיצוץ בהטבות פנסיה
בנוגע לפנסיות, האוצר מציע להשאיר את שיעור הפטור ממס על קצבה מזכה על 52% גם אחרי 2025, ולא להעלות אותו ל-67% כמתוכנן. גם פה הטענה היא כי הטבות המס הללו מטיבות בעיקר עם אזרחים בעלי קצבאות פנסיה גבוהות. מדובר בחיסכון של כ-400 מיליון שקל בשנה לקופת המדינה.
הקפאת מדרגות מס הכנסה
עוד צעד משמעותי הוא הקפאת מדרגות מס הכנסה לשלוש שנים, מה שיפגע בהגדלת השכר נטו של העובדים בעקבות עליית המחירים, ויוביל לגידול בהכנסות המדינה ממסים במיליארדי שקלים בשנה. כיום למעשה מדרגות המס מתעדכנות בכל שנה לפי שינויי מדד המחירים לצרכן. שינוי זה יביא לבלימה של הגדילה האוטומטית של שכר הנטו ויעלה את תשלום המס. דבר זה לא חסר תקדים ונעשה כבר בעבר בתקופות של מצב כלכלי מאתגר.
מיסוי רווחים כלואים ומע”מ על תיירות נכנסת
צעדים נוספים כוללים מיסוי רווחים כלואים של חברות בסך 2% לשנה, מהלך שצפוי להכניס לקופת המדינה 10 מיליארד שקל בשנה הבאה. כמו כן, מתוכנן ביטול הפטור ממע”מ לתיירים זרים, צעד שמטרתו לצמצם עיוותים תחרותיים בשוק התיירות ולהכניס כ-2.5 מיליארד שקל נוספים.
העלאת מיסוי רכבי יוקרה ומס עשירים
טיוטת חוק ההסדרים כוללת גם העלאת מס הקנייה על כלי רכב מזהמים שמשמעותה הקטנת הטבת ‘המס הירוק’ על רכבים בקבוצת זיהום 1-14 מ-17,000 ש”ח ל-13,000 ש”ח, זה יכלול רכבי פלאג אין מקבוצה 1 אך לא כלי רכב חשמליים, שם ההטבה תקטן רק בינואר 2028. כמו כן תהיה הטלת “מס רכבי יוקרה” שפירושו תוספת מס קנייה לרבים מקבוצת זיהום 15 כך שהרכבים בדרגת זיהום גבוה ישלמו מס בשיעור של בין 2,450 ש”ח ועד 7,500 ש’ח. בנוסף, מס העשירים (“מס ייסף”) המוטל על הכנסות הוניות והכנסות נדל”ן המגיעות שלא מעבודה אלא מדבידנדים או רביות, דמי שכירות ומכירות זכויות מקרקעין, יועלה ל-5%, מהלך שמטרתו להגדיל את הכנסות המדינה במיליארד שקל בשנה.
צעדים אלו הם חלק מהמאמץ להקטין את הגירעון התקציבי ולשמור על יציבות כלכלית, אך הם צפויים לעורר התנגדות מצד מגזרים שונים. הדבר יתרחש עם הזמן ככל וההצעה תקודם.
Post Comment