Loading Now

‘שמוליק גרינברג ניצח – הליטאים נדפקו’ | תחקיר מדאיג על מה שקורה בבית שמש

‘שמוליק גרינברג ניצח – הליטאים נדפקו’ | תחקיר מדאיג על מה שקורה בבית שמש

העיר בית שמש ידעה לפני מספר חודשים את אחת ממערכות הבחירות הסוערות ביותר במגזר החרדי, כשמערכת הבחירות התאפיינה בעיקר במאבקים פנים חרדיים ובמאבק הכללי – בין ציר שלומי אמונים ודגל התורה לבין ציר אגודת ישראל וש”ס.
ניצחונו של שמוליק גרינברג – המועמד הליטאי מסיעת דגל התורה, היווה בעיני רבים את תחילת הסוף לאפליה ממנה סבלו הליטאים – לפחות לפי הרגשתם. אלא שחודשים אחרי הבחירות, עולה תמונת מצב עגומה כאשר ל’כיכר השבת’ מגיעות טענות לצד עדויות על אפליה לכאורה כלפי הציבור הליטאי.
סאגת ההקצאות בשכונות החדשות מלווה את בית שמש, עוד מתקופת כהונתה של ראש העיר הקודמת – עליזה בלוך, שאז כאמור הציבור הליטאי טען כי הוא חש קיפוח חמור והיה בטוח שיזכה לאפליה מתקנת עם עלותו של ליטאי לכס ראש העיר, אך למרבה הצער, על פי העדויות שהגיעו לידי ‘כיכר השבת’, עולה תמונה הפוכה, שרבים תולים זאת לאו דווקא בראש העיר – אלא בסובבים אותו.
מצוקת ההקצאות בעיר המפתחת הגיעה בשל העובדה הפשוטה – שכונות ענק החלו להתאכלס בזו אחר זו, וכל מניין אנשים דרש הקצאה, אך בזמן שקהילות חסידיות קטנות ואף חלק מהספרדיות קיבלו בזו אחר זו הקצאות, הליטאים נשארו מאחור, מה שגרם לשכונות החדשות לתפוס צביון לא-ליטאי, למרות שמרבית התושבים בהן היו תחילה ליטאים.
בשל המצוקה של חוסר ההקצאות, קראוונים הונחתו באישון לילה, פקחים ושוטרים הוזעקו מעת לעת, ומריבות פנימיות הפריעו את שלוות התושבים כמעט מידי לילה במריבות בין קהילות שונות, חלקן גדולות, חלקן קטנות וחלקן – יש שיטענו, לא ממש קיימות, מלבד על נייר בקשת ההקצאה. מצוקת החינוך
שנת הלימודים תשפ”ה, נפתחה בקול תרועה רמה לפני קצת יותר מ-3 שבועות, בתאריך ה-01/09. זמן קצר קודם לכן, ועדת ההקצאות בעיריית בית שמש התכנסה לדיון ערב פתיחת שנת הלימודים התשפ”ה, כאשר הדיון נסוב על חלוקת ההקצאות בריכוזים החרדים כאשר מצוקת מחסור הכיתות מרחפת בראש הדיון.
מי שריכז את הדיון – היה מנחם ברוכמן, מתוקף תפקידו כסגן מנהל מחלקת החינוך ומנהל המחלקה בפועל.
ברשימת ההקצאות למוסדות החינוך – הגם שמדובר כאמור בדיון של הוועדה להקצאת מוסדות חינוך – הצצה בפרטים הקטנים מלמדת שחולקו והוקצו גם מעונות יום. למי? זו השאלה הגדולה.
יצוין, כי מי שאמור לרכז את הקצאת המעונות הוא משה גרוס – רכז ועדת ההקצאות, ורק הקצאות של גני ילדים, בתי ספר, תלמודי תורה (ותיכונים) מרוכזות על ידי מחלקת החינוך בניהולו של ברוכמן. הוועדה דאגה להקצות מעונות כשחלק מההקצאות מובלעות ומוזכרות אך ברמז תחת המשבצת והכותרת של שם המוסד – כשניכר כי מישהו טרח להסתיר את מהות ההקצאות.
כך למשל, עמותת “גני ילדים ומעונות יום בית יעקב” בבעלות משפחה חסידית מוכרת בבעלות משפחת גולדקנופף, קיבלה הקצאה של 1,116 מ”ר בשכונת רמב”ש ד’ 4 כשבמהות ההקצאה נאמר כי העמותה תקבל את המגרש + פיתוח + אישור להצבת קראוונים. ההקצאה המדוברת ניתנה ברחוב רבי יצחק נפחא 6.
ההקצאה הבאה ניתנה, שימו לב – לעמותת “גני ילדים ומעונות יום בית יעקב”. אותה עמותה. כאן – מדובר על הקצאה ברחוב סמוך – רבי חלקיה בר טובי ברמת בית שמש ד’ 4. במהות ההקצאה נכתב כי העמותה תקבל 800 מ”ר.
אבל, וכאן מגיע השינוי הגדול, תחת הכותרת “שם המוסד” – נרשם שינוי בין 2 הרשימות, בעוד ההקצאה ברחוב רבי יצחק נפחא יועדה למוסד העונה לשם “גני ילדים בית יעקב”, הרי שבהקצאה שניתנה לעמותה החסידית ברחוב רבי חלקיה בר טובי, שם המוסד כלל את המילים “גני ילדים + מעונות יום בית יעקב”. כלומר, מהות ההקצאה נרמזה בשם המוסד המבקש את ההקצאה ולא במשבצת המיועדת לכך. רמת בית שמש ד’ 4 – היחידה שמזוהה עם המגזר הליטאי
בפרוטוקול ועדת ההקצאות צוינה בפירוש העובדה כי בשל מחסור בגני ילדים וכיתות לימוד, עיריית בית שמש קיבלה החלטה לתעדף את מוסדות החינוך של גילאי חינוך חובה על פני הקצאות למעונות יום. זו הסיבה שבין השאר, העירייה הסבה מבנה בנוי וקיים של מעון יום בשכונת רמת בית שמש ד’ 1, לצורך הקצאתו למשך שנה לפחות לטובת גני ילדים של עמותת “מורשת הדורות בנות מלך” ברחוב אביי 21.
אלא, שהצצה לפרטים הקטנים בפרוטוקול של ועדת ההקצאות מגלה כי חרף המצוקה בכיתות הלימוד, העירייה מצאה לנכון להקצות מבנים למעונות יום – למרות שבראשית הפרוטוקול צוינה העובדה כי המחסור החמור בכיתות לימוד עומד על 180 כיתות חסרות וכי לאחר ההקצאות יימצא הפתרון ל-150 כיתות לימוד.
הוועדה שמודה בחסרונן של 30 כיתות לימוד בפתיחת שנת הלימודים – הקצתה מבנים למעונות. העמותות שקיבלו הקצאה למעונות יום ברמב”ש ד’ הליטאית, חרף המחסור בכיתות לימוד לגילאי חינוך חובה – אלו עמותות בבעלות חסידית כמו העמותה של גולדקנופף, ועמותה נוספת המפעילה תלמוד תורה כלל חסידי ברמת בית שמש ד’ 4. אפליה נגד ליטאים?
אם מצוקת החינוך לגילאי חובה, מובנת היטב לציבור ולעירייה, עד כדי כך שמעונות הוסבו לכיתות חינוך, עתה העת לדבר ולעסוק במצוקת המעונות. אין זה סוד שבית שמש החרדית היא הריכוז החרדי המתפתח בצורה המהירה והגדולה ביותר בישראל. שכונות ענק התאכלסו בתוך שנים, ורובם המוחלט של המתאכלסים החדשים – זוגות צעירים ומשפחות צעירות.
מעון, אם כך, הוא מצרך יסוד בסיסי. אלא שבכל שכונת רמת בית שמש ד’, שגודלה היא כגודלה של עיר ואם בישראל, ישנו רק מעון אחד פעיל.
כדי לפתור את המצוקה, זימנה העירייה מפעילי מעונות בעיר עם הצעה מפתה. אמת – אין כרגע אפשרות להקצות מבנים, הודתה העירייה, אבל – כל מי שיפעיל מעון על חשבונו הפרטי, תוך שמפעיל המעון ידאג בעצמו למבנה – בשכירות או בדירה כלשהי בבעלותו ועל חשבונו, העירייה תתחשב בו אחר כך בהגיע זמן ההקצאות ותתעדף את המפעילים שהיטו שכם למען מצוקת המעונות.
אחד ממפעילי המעונות שלקח על עצמו את הפרויקט המורכב והיקר, משתייך למגזר הליטאי. כמה פעמים הוא הגיש בקשות לקבלת הקצאה – ונענה כי עדיין לא הגיעה העת להקצאת מבנים למעונות בשל מצוקת כיתות החינוך לגילאי חינוך חובה.
אלא שכפי שמופיע בפרוטוקול ועדת ההקצאות, הוועדה דווקא כן הקצתה בשכונת רמת בית שמש ד’ 4 מעון – לעמותת “תלמוד תורה כלל חסידי לאנשי ירושלים” ברחוב רבי חלקיה בר טובי 25, שכללה מעון כפי שהרחבנו קודם.
כלומר – העירייה שהחליטה להקצות שטח למעון יום למרות מחסור ב-30 כיתות, עושה כאן עוול משווע למפעיל המעון הליטאי ששילם ממיטב כספו והונו בשינוי דירת מגורים בכך שתתאים להפעלת מעון יום – שוב, על סמך הבטחת העירייה לתעדף אותו בהמשך, והקצתה מעון ל”שחקן חדש” בשכונה המפעיל עמותה המזוהה עם שלומי אמונים – שלא נענה לקריאת העירייה להפעיל מעון בזמני המצוקה.
מפעיל המעון הליטאי, שוחח עם ‘כיכר השבת’, והוא מעלה בפנינו את תהייתו, בכאב עצום: “הייתכן והסיבה לכך היא כי המפעיל שציפה להבטחת העירייה לקבל הקצאה הינו ליטאי, בעוד העמותה שקיבלה בסוף את ההקצאה, משויכת פוליטית לשלומי אמונים?”.
נזכיר שוב – פרוטוקל ועדת ההקצאות מציין בפירוש כי “לנוכח העדר כיתות לחינוך חובה, ועדיפות שיש לחינוך חובה על פני חינוך במסגרת מעונות, מאשרת הועדה הקצאה נוספת של שנה לשימוש במבנה מעון היום (ברמב”ש ד’ 1. א”כ), הועדה אכן מודעת למחסור בכיתות מעון אבל כאמור המחסור בכיתות גנים חמור יותר ויש לתת להם עדיפות”.
נדגיש, כי מפעילי העמותות החסידיות לא עשו דבר שאינו כשורה. הם ביקשו הקצאות – וקיבלו. חלקם טוענים כי העירייה (לא ברור מי בעירייה. א”כ ודב”ח) היא זו שביקשה מהם להפעיל את המעונות בשטח ההקצאות המדוברות כדי לפתור את מצוקת המעונות, דבר שרק מחדד את תמיהת המפעיל הליטאי – מדוע אחרים כן והוא לא.
יצוין, כי העובדה שהעירייה אישרה לעמותות החסידיות להפעיל מעונות יום בשטח ההקצטאות אותן קיבלו – אין משמעותה התחייבות למימון המעונות בהמשך. אפליה גם בנווה שמיר – רמב”ש ה’ 1
ומרמה ד’ – לרמה ה’, נווה שמיר. כל מי שנכנס לבית שמש מצדה הדרומי – מזרחי, נתקל בשמאלו במבנה עצום ממדים הממוקם ברחוב רועי קליין, רחוב הכניסה לשכונת רמת בית שמש ה’ 1, או בשמה הרשמי “נווה שמיר”.
מסתבר, שמריבות ההקצאות לא פסחו גם על הקהילה החרדית בשכונה המעורבת, שאם לשפוט לפי תוצאות הבחירות האחרונות – למעלה ממחצית תושביה שייכים למגזר החרדי.
וכאן אנחנו שוב מסתבכים. בתוך מתחם בית הספר, חילקה העירייה הקצאות למספר עמותות. אחת מהן, היא עמותה ליטאית העונה לשם “תורה ומדע” המפעילה רשת גני ילדים לבנות חרדיות בשם “שתילי הרמה”.
בטבלת ההקצאות שפורסמה על ידי ועדת ההקצאות הזכורה לנו מקודם, מופיעה הקצאה רשמית מהעירייה לגני הילדים “שתילי הרמה” בחצר מבנה בית הספר. הקצאה נוספת ל”שתילי הרמה” – בממ”ד.
עמותה נוספת שקיבלה הקצאות בתוך מבנה בית הספר – היא אגודת ישראל. שמה הרשמי “רשת גני ילדים של אגודת ישראל”. אלא שמנהלי העמותה, מסיבות השמורות להן לא מעוניינים להשתמש בהקצאה המדוברת.
מנהל גני הילדים לבנות חרדיות מהמגזר הליטאי “שתילי הרמה”, שעוד קודם ניסה להבין מדוע דווקא העמותה שלו קיבלה הקצאה בחצר – ללא שירותים מסודרים, ועוד הקצאה נוספת בממ”ד הכללי של בית הספר כשבזמן מלחמה, לא ברור כיצד ניתן לנהל בו לימודים סדירים, מנסה להבין בשבועות האחרונים מה מונע מהעירייה לשדרג את גני הילדים מחצר המבנה – לתוך המבנה.
“לא מדובר על שדרוג מתנאים נוחים לתנאי לוקסוס” מספר מנהל העמותה ל’כיכר השבת’. “ההקצאה בחצר משמעותה, למשל, ורק כדי לשבר את העין והאוזן – אין שירותים… אני כמנהל העמותה נאלץ לממן ולהנחית בחצר המבנה המפואר, קראוונים עם שירותים שיתנו מענה לילדות הליטאיות”.
כעת – אחרי שאגודת ישראל לא מעוניינת להיכנס לכיתות שהוקצו להם, הוא אינו מבין מדוע האפשרות הבסיסית נמנעת ממנו ומהילדות הליטאיות..
אך אם לא די בכך, מנהל העמותה גילה בבוקר בהיר, כי גורמים המזוהים עם ש”ס הניחו קראוונים בחצר בית הספר – על שטח גני הילדות הליטאיות, כשכל פניותיו לעיריית בית שמש לשליחת פקחים עם צווי הריסה – לא נענו עד כה. בצר לו, הוא נאלץ לפנות למשטרת ישראל בבקשה כי זו תבצע את העבודה שהעירייה מסרבת משום מה לעשות. התנהלות תמוהה
יצוין, כי למרות שבמשך שנים, עיריית בית שמש פרסמה באתר העירייה את רשימת ההקצאות, ההקצאות האחרונות שהן הבסיס לכתבה – לא פורסמו באתר העירייה. בנוסף, גם פרוטוקולים מוועדות הקצאה ישנות יותר – הוסרו מאתר העירייה. בנוסף, העירייה לא פרסמה את ההקצאות סמוך לשטח ההקצאה בעצמה, כפי שנדרש בחוק. מה שמעורר תהיה: האם מישהו מתאמץ להסתיר את המידע?
נציין, כי תושבי רמת בית שמש ד’ 4, השכונה היחידה ברמב”ש ד’ שצבועה בגוון ליטאי בוהק, טוענים כי חרף האחוז הגבוה של תושבים המשתייכים למגזר הליטאי, עד עתה, לא הוקצה שום מבנה לטובת המגזר הליטאי. רמת בית שמש ג’ – הקצאה לבוגרי חברון
הקהילה של יוצאי חברון בעיר, החלה בזמן האחרון להתפתח מאוד והוקם בית כנסת המהווה חממה לבוגרי הישיבה.
הגבאים הנמרצים של הקהילה, החלו בתהליך של הקצאה ואף סומן להם מקום על ידי העירייה, בשכונת רמת בית שמש ג’ – ששם הם יקבלו הקצאה.
הגבאים טוענים בשיחה עם ‘כיכר השבת’: “מהרגע שפורסם דבר ההקצאה, החל רחש בחש סביב ההקצאה המדוברת, וכבר למחרת אנשי הפלג הירושלמי קיבלו “הוראה מגבוה”, להניח במקום ההקצאה של ישיבת חברון – קרוואנים למוסדות הלימוד שלהם”.
“אמנם שמענו כל מיני שמועות”, מוסיפים הגבאים ומספרים, “מי נתן את ההוראה אך מכיוון שמדובר בשמועות לא מוכחות דיין, לא נפרט מי זה שמלמעלה נתן את ההוראה להניח את הקרוואנים, רק נציין שזה קשור לסכסוך הליטאי בעיר ואולי בגלל שהעדפנו צד מסוים שיעזור לנו, קיבלנו חסימה מהצד השני”.
לדברי הגבאים: “זה פשוט הזוי שהעירייה מתעלמת מאיתנו ולא סופרת אותנו, מדובר בראש עיר משלנו שנכנע לתכתיבים מלמעלה ובשל כך אנחנו נרמסים תחת המגף הכבד, הסיסמה של ראש העיר בבחירות הייתה שאפשר אחרת, כנראה אנחנו היינו תמימים, והוא ואנשיו צחקו עלינו כל הדרך… זה פשוט הזייה מה שקורה פה בעיר לציבור הליטאי, אולי שמוליק ניצח אבל הציבור לעת עתה הפסיד”.
כך או כך, אם נסכם, נראה שהציבור הליטאי בעיר, לא מרוצה בלשון המעטה מהנעשה בעיר ובלשכת ראש העיר. רק נציין שלידי ‘כיכר השבת’, הגיעו עדויות חמורות ונוספות על מה שקורה, והן נבדקות ובמידה והן יאומתו, נפרסם כתבת המשך. האפליה ברמב”ש ד’ טופלה – אבל לא ע”י העירייה
לפני למעלה מחודשיים, חשפנו כאן ב’כיכר השבת’, התנהלות הזויה שהתרחשה תוך העלמת עין מצד בכירי עיריית בית שמש. בתחקיר מקיף הבאנו את סיפורה של קהילה ליטאית-אמריקאית ברמת בית שמש ד’, שגילה בבוקר בהיר כי הגישה לבית הכנסת של הקהילה נחסם על ידי קהילת טשערנאביל שקיבלה הקצאה על סך 90 מ”ר, וחרגה ממנו במאות אחוזים על חשבון קהילת ‘בני עליה’ הוותיקה יותר.
בדיקה קצרה של ‘כיכר השבת’ העלתה כי אז בוצעו שינויים בתסריטים המקוריים שאושר בעיריית בית שמש וכמובן – אף אחד בעירייה לא לקח אחריות.
בעקבות התעלמות הערייה מפניית כיכר השבת ומפניית אנשי קהילת ‘בני עליה’, החליטו האחרונים לפנות לוועדה המחוזית – שאכן עשתה צדק.
בוועדה המחוזית, הבינו את חומרת העניין ולאחר הפרסום ב’כיכר השבת’, הוועדה החליטה להתערב ולמרות התעלמות העירייה, הוועדה פינתה לפני מספר שבועות את בית הכנסת שהשתלט. התגובות
מעיריית בית שמש וראש העיר מר שמואל גרינברג, לא נמסרה כל תגובה, חרף פניות חוזרות ונשנות מצדנו.
פנינו לסגן ראש העיר בית שמש ויו”ר סיעת ‘כח’ (שלומי אמונים) מחזיק תיק תכנון ובניה בעיר בית שמש שמעון גולדברג, ומטעמו נמסר לנו כך:
לא ידוע לי על הקצאה למעון לכלל חסידילא מכיר התחייבות מהעירייה לתעדף מפעיליםלא מכיר מי בעירייה לא מאפשר לעמותה להפעיל גנים במקום גולומב, רק למיטב הבנתי גולומב גם אמור לתת מענה לציבור ליטאי.לא מכיר את הסיפור עם ההקצאה בחצר והשירותים ועל פלישת בית הכנסת.טשערנוביל לא פלשה לשטח של הקצאה ליטאית, ולא מכיר התערבות של ועדה מחוזית בעניין.לגבי ד4 טרם ניתנו הקצאות לבתי כנסת בשכונה, ואני אישית טרם ניתחתי את הגוונים של השכונה
פנינו לסגן ראש העיר ומחזיק תיק הגיל הרך העיר, יו”ר סיעת דגל התורה בבית שמש ישראל סילברסטין – האחראי על מעונות היום, שאף הגיש התנגדות לוועדת ההקצאות בנושא בשל הסיבות שתוארו לעיל, אך הוא בחר שלא להתייחס לנושא.

Read More

Post Comment