Loading Now

שינויים במיסוי כלי רכב: איך יתבצע התהליך, מה המשמעות וההשלכות על הציבור החרדי?

שינויים במיסוי כלי רכב: איך יתבצע התהליך, מה המשמעות וההשלכות על הציבור החרדי?

בימים אלו, אנו עדים לשיח על שינויים משמעותיים במדיניות המיסוי על כלי רכב החשמליים בישראל, אשר עשויים להשפיע על הציבור בכלל, ועל הציבור החרדי בפרט. חשוב להבין את המשמעויות של שינויים אלו, הן בשוק הרכבים החדשים ואף בשוק רכבי היד השניה.
כיום, המתווה לחישוב מס הקנייה על מכוניות חדשות נקרא “מתווה המס הירוק”. על פי מתווה זה:- רוב סוגי המכוניות (למעט חשמליות) חייבים במס קנייה של 83%. רכבים חשמליים נהנים ממס מופחת של 35% בלבד, מתווה זה תקף עד סוף חודש כסלו תשפ”ה (31 בדצמבר 2024).
לעת עתה השינויים הצפויים הם בשני חלקים מרכזיים:
1. על פי המתווה עליית המס מתוכננת להתבצע בצורה הדרגתית:
– 45% בטבת תשפ”ה (ינואר 2025)   
– 52% בטבת תשפ”ו (ינואר 2026)   
– 60% בטבת תשפ”ז (ינואר 2027)
אך עד לשעה זו ההחלטה בדבר מס נסועה ועלית המס הירוק לא נכללו בתקציב 2024 ותתבצע בחקיקה שתעשה בנפרד וזמנה לא ידוע. האם יתכן כי בכך תדחה העליה ונוכל להנות שנה נוספת ממס מוזל? התשובה היא-לא בטוח… תנאי נוסף במתווה הקודם היה כי אם לא תתקבל כל החלטה בנושא המס הירוק, ההטבה תסתיים כבר בסוף השנה הזו והמס יעלה ל83% כמו בכל רכב רגיל שאינו חשמלי.
משמעות המהלך היא התייקרות של כלי הרכב החשמליים (שגם כך מחירם גבוה מעט ממקביליהם המונעים בדלק) והפיכה של רכישת רכב חשמלי ללא כל כך משתלמת כבעבר
ס. מס נסועה: הוצע להטיל מס נסועה על בעלי רכב חשמלי החל מחודש טבת תשפ”ו (ינואר 2026), משמעות הדבר שהמדינה תגבה 15 אגורות לק”מ, כך יצא שאדם שנוסע 10 אלף ק”מ בשנה ישלם 1,500 ש”ח לשנה ואצל אלו המרבים לבלות בכבישי ישראל ונוסעים אף 30 אלף ק”מ בשנה המס בו יחוייב יכול להגיע גם ל4,500 ש”ח.
ההשלכות על הציבור בכלל ועל הציבור החרדי בפרט (שם ישנן ב”ה משפחות מרובות ילדים והתקציב מטבע הדברים מוגבל יותר) הן רבות, אדם שנזקק לרכב משפחתי ועלויות הדלק הן היו שיקול משמעותי עבורו ולכן שוקל לעבור לרכב חשמלי, יאלץ לחשוב שוב… עלות מס גבוה על הרכב בקניה וכן מס נסועה על ק”מ כבר ישוו את העלות הסופית של רכב חשמלי למקבילו מונע הבנזין.
ומה לגבי המניע המרכזי לתעשיית הרכב החשמלי, השמירה על איכות הסביבה? מסתבר כי כל זה נכון בשעה שהצרכן ישלם מחיר מופחת על החלופה הנקייה, אז השיקול יכנס בחשבון, אבל כאשר החלופה יקרה יותר יהיה קשה לצרכן להיכנס לשיקולים מעין אלו.
ומה בדבר שוק היד השניה? גם הוא כמובן יכול להתייקר כאשר המס על רכבים חדשים יעלה, ובפרט שאין עדין כל כך הציע של רכבים חשמלייים שכן הם נכנסו לחיינו רק בשנים האחרונות ועדין די חדשים.
לסיכום: השינויים במיסוי כלי הרכב מציבים אתגרים. יתכן כי רכישת רכב חשמלי כבר לא תהיה שווה כבעבר, אך יתכן גם כן כי בסופו של דבר האינטרס לחזק את השוק הזה יעודד רעיונות חדשים ואף ייבוא של דגמים נוספים שיגרמו להוזלת מחירים אצל היבואנים שתתקזז עם התייקרות המס, מה יהיה בפועל? לאלוקים הפתרונים, לנו נותר רק לקוות לטוב ואולי, ככה בשקט בשקט, לברר מה תדירות קווי האוטובוס מבית שמש לירושלים.

Read More

Post Comment