זה קורה עכשיו: איפה תוכלו לראות בישראל ציפורים נודדות?
מדינת ישראל ממוקמת על אחד מצירי הנדידה החשובים בעולם לעופות. מיקומנו המיוחד בין המדבר ממזרח לנו לים התיכון ממערב, בקע ים המלח במופע נופי אדיר ממדים וסימנים נופיים אחרים – הם כולם סיבות טובות בגינן עופות נודדים בוחרים לעבור מעלינו.
המיקום הגיאוגרפי של ישראל כה מרכזי, עד כי הוא “מנקז” שטחי יבשה עצומים הנמצאים מצפון לנו. מינים מגיעים אלינו משטחים נרחבים באסיה מרכז ומזרח אירופה. יחד עם המתנה האדירה הזאת מהטבע מגיעה גם אחריות גדולה לשלומן של הציפורים הנודדות, נגיע לכך בהמשך.
ביקשנו מדותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים, לספר לנו על הנדידה שמתרחשת ממש בימים אלה.
“את העופות ניתן לחלק לשתי קבוצות גדולות, נודדים אקטיבים, כאלו החותרים במרץ וטופחים בכנפיהם וכאלו שדואים, וחלק ממהלך נדידתם הוא יותר פסיבי כשהם נעזרים בזרמי האוויר, על מנת לצבור גובה ולגלוש לעבר עמוד האוויר הבא ובכך לגמוא מרחקים עצומים. כל שיטה והמגבלות שלה. אלו שדואים ובהם חסידות, שקנאים, ועופות דורסים רבים יאלצו לנדוד בשעות היום החמות בהם מתפתחים זרמי אוויר חם המאפשרים להם דאייה.
“לעומתם, הנודדים האקטיביים, שהם לרוב בממדי גוף קטנים ובהם ציפורי שיר, ברווזים, חופמאים ואחרים, יעדיפו לנדוד בשעות הלילה הקרירות ולהיעזר גם במפת השמים לניווט. נדידה בשעות היום עשויה לסכן אותן כי הן חשופות לעיני הדורסים, אך בעיקר לטמפרטורות סביבה גבוהות שיקשו עליהן לצנן את גופן. מינים אלו יתמקדו בשעות היום באיתור מזון והכנה להמשך הנדידה בשעות הלילה. מינים נודדים נעזרים פעמים רבות בתוואי נוף ברורים כמו קווי חוף, עמקים רחבי ידיים ורכסי הרים. חלק מהמינים ימנעו מחצייה של אזור מדברי, או מתעופה אקטיבית מעל לים, עד שאין ברירה. לכן מיקומה של ישראל בין המדבר ממזרח לים ממערב, מנקז לתוכו מינים רבים היכולים לעצור בתחנות האחרונות לפני חציית המדבר בסתיו, ואלו תחנות רענון משמעותיות בעת הנדידה חזרה צפונה באביב, לאחר חציית מדבריות ערב וסיני”.
Post Comment