שגריר ארה”ב ג’ק לו: “מדינה פלסטינית היא עונש על ה-7.10”
שגריר ארה”ב בישראל ג’ק לו נאם היום (חמישי) בכנס המכון למחקרי ביטחון לאומי והתייחס למספר נושאים העומדים על סדר היום ביחסים שבין ארה”ב לישראל.
“במשך שנים”, אמר השגריר, “ראינו מגמות מדאיגות, שמועצמות בגלל דימוי המלחמה הזו. אנחנו רואים את זה בהפגנות.
הנשיא ביידן הוא האחרון מדורו – הדור שזוכר את השואה. לא לכל נשיא יש מחויבות ציונית לישראל כמו של ביידן, אבל כל נשיא עמד לצידה ויעמוד לצידה.
אנחנו עומדים בפני דור חדש של מנהיגים ושל מצביעים, דור שגדל במערכת שונה מזו שבה הנשיא גדל או אני גדלתי. מערכת חשופה לאינסוף רסיסי מידע, מערכת שמערערת על האופן שבו ישראל מציגה את עצמה”, התייחס השגריר להפגנות האנטי-ישראליות בארה”ב.
“במקביל יש גם התחזקות של בדלנות באמריקה, בעיקר בימין. יש תחושות של תמיכה בפלסטינים בעיניי רבים, ולעתים בצורה בינארית בעיני השמאל – אבל עדיין 75 אחוז מאמריקה תומכת בישראל. בסביבה כה מקוטבת, עולה במיוחד החשיבות של תמיכה דו-מפלגתית”, הדגיש השגריר ג’ק לו.
“יש תמיכה רחבה ביחסים המיוחדים עם ישראל, יחסים המבוססים על ערכים משותפים ואינטרסים משותפים. צעירים גדלו בעולם שבו ישראל היא קטנה אבל מעצמה, ששואלים את עצמם שאלות על היחס של ישראל לפלסטינים”, אמר שגריר ארה”ב בהתייחס לדור החדש בארה”ב.
השגריר הדגיש כי המדיניות האמריקנית ביחס לישראל לא השתנתה. “אנחנו תומכים בזכותה של ישראל להגן על עצמה אבל גם עומדים על כך שתגן על עצמה באופן שהולם את הערכים המשותפים שלנו”.
על עסקת חטופים אפשרית אמר לו כי “אני לא מדלג על האפשרות של עסקת חטופים במהירות. מבחינתנו זה דורש מאמצים 24/7. איני יכול להתעלם מהשבוע הנורא שהיה, וגם בשבוע הזה נמשכו המגעים להסכם. לא נקבל את התפיסה שעסקת חטופים אינה אפשרית”, אמר השגריר.
השגריר גם התייחס ברמז להצהרותיו של ראש הממשלה על פילדלפי. “כולם יצטרכו להתגמש. הצהרות קשוחות לתקשורת לרוב פוגעות בגמישות הזו, אבל אנחנו ממשיכים לעבוד על עסקה, שתצליח להסדיר את המצב גם בצפון. ברגע שאנחנו מתחילים לדבר על תוכנית ב, תוכנית א היא בלתי אפשרית”, אמר השגריר, שמא על הצפון, שמא על עזה ושמא גם וגם.
על דברי הנשיא ביידן לפיהם נתניהו לא עושה מספיק אמר לו כי “כולם צריכים לעשות יותר. אין התייחסות לציר פילדלפי במסמך ההבנות. לא הייתה התייחסות לציר בהצעה שהונחה על השולחן לפני חודשים”.
השגריר גם התייחס בדבריו למגעים לנורמליזציה עם סעודיה, והתנאים שהעמידה בפני ישראל בנוגע לפלסטינים.
“השאלה היא האם ישראל היא חלק מברית אזורית ואיראן מבודדת, או שאיראן ממשיכה להקיף את ישראל? זה יהיה הפסד גדול לאיראן ולחמאס אם ישראל תשתלב באזור. המחיר לזה לא יהיה קל, זה ידרוש מו”מ הנוגע לעתיד הפלסטינים, בנקודה כאובה מאוד – באמצע מלחמה.
סעודיה הבהירה שלא תתקדם עם הנורמליזציה באותם תנאים כמו הסכמי אברהם”, הדגיש שגריר ארה”ב.
“לא תהיה מדינה פלסטינית חמושה, לא נוותר על הכרה בישראל, ובסופו של דבר תהיה מדינה פלסטינית – לא היום ולא מחר, אלא מעבר לאופק. לדעתי ניהול משא ומתן זה לא מחיר גבוה לשלם עבור השתלבות ישראלית באזור”, טען ג’ק לו.
השגריר הוסיף ואמר כי “אני לא מקבל את ההנחה שמדינה פלסטינית היא פרס לטרור, כי אין סיכוי למדינה פלסטינית בעתיד הקרוב. צריך שיהיה חזון ארוך טווח ששומר על ישראל יהודית ודמוקרטית. מדינה פלסטינית היא עונש על ה-7 באוקטובר, לא פרס.
על עיכוב משלוחי הנשק לישראל אמר השגריר כי “יש לנו מחלוקות לגבי השימוש בפצצות של 2,000 פאונד, והיה משלוח אחד שהתעכב. לפי הדיון הציבורי, אפשר לדמיין שהטלנו אמברגו. באותו יום הגיעו לישראל חימושים מדויקים. הפער הציבורי שנוצר על הדבר הזה גרם יותר נזק, זה נופח מעבר לכל פרופורציה.
אני לא חושב שנקטנו בצעדים להגבלת עוד אמצעי לחימה. שר החוץ ערך בדיקה מעמיקה והגיע למסקנה שלא צריך להגביל. זה לא אומר שלא נשאל שאלות, וישראל צריכה להבין שהשאלות האלה ימשיכו להישאל.”
Post Comment